Carte

Anna Politkovskaia – Rusia lui Putin

rusia_lui_putinO dezvăluire devastatoare a politicii preşedintelui rus, venită din partea celui mai radical jurnalist al ţării


Jurnalista Anna Politkovskaia, premiată şi admirată pe plan internaţional pentru reportajele curajoase care au ca subiect predilect războaiele cecene, şi-a îndreptat privirea scrutătoare şi lipsită de îngăduinţă către omul care, până nu demult, era o figură îndragită a mass-mediei occidentale. Fost spion KGB, Vladimir Putin a fost numit preşedinte al Rusiei în 2000. Încă de la intrarea pe scena publică, s-a prezentat ca un conducator deschis, luminat, dornic să dezvolte relaţiile cu Occidentul. Spre deosebire de mulţi alţi jurnalişti europeni şi americani, Politkovskaia n-a avut niciodată încredere în imaginea de presă a lui Putin. Din poziţia privilegiată pe care o ocupa, în miezul problemelor curente ale Rusiei, ea şi-a propus să demonteze imaginea lui Putin atât ca om, cât şi ca brand, argumentând faptul că nu este decât un produs însetat de putere al propriului său trecut, incapabil să reziste impulsului de a sugruma libertăţile cetăţeneşti în orice situaţie. Politkovskaia susţine că Putin nu este acel tip de conducător pe care şi l-ar dori majoritatea contemporanilor săi ruşi. Pentru a-şi susţine teoria, ne descrie strânsoarea de fier a mâinii lui Putin din punctul de vedere al cetăţenilor a căror viaţă a fost afectată de acest tip unic de tiranie. Afaceri ale Mafiei, scandaluri în regiuni, corupţie militară şi judiciară, declinul intelectualităţii, tragica rezolvare a cazului creat de asediul terorist într-un teatru din Moscova – toate aceste subiecte sunt supuse analizei nemiloase, dar întotdeauna umane a Annei Politkovskaia.
Descrierea aprofundată a instituţiilor civile nou-create, supusă privirii mai puţin iscoditoare a Vestului, n-ar putea veni într-un moment mai bine ales.

Anna Politkovskaia a fost corespondent special pentru ziarul rus Novaia gazeta, fiind răsplătită cu multe premii pentru articolele publicate mai ales datorită articolelor sale critice faţă de politica din  Rusia lui Putin.

În data de 7 octombrie 2006, trupul Annei Politkovskaia a fost găsit în liftul blocului în care locuia. Fusese împuşcată de patru ori cu un pistol Makarov.

Coincidenţă sau nu, 7 octombrie este şi ziua de naştere a lui Vladimir Putin.

Cartea poate fi cumpărată online de pe siteul editurii Meteor Press

Colectie: Istorie
ISBN: 978-973-87089-9-0
Format: 13×20 cm
Nr. pagini: 304
An aparitie: 2008

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top