Carte

Anna Politkovskaia – Jurnal rusesc

jurnal_rusescJurnal rusesc este cartea pe care Anna Politkovskaia o terminase cu puţin timp înainte de a fi asasinată la comandă, în Moscova. Debutând cu alegerile parlamentare din Rusia, din decembrie 2003, şi încheind cu urmările tragice ale asediului scolii din Beslan, de la sfârsitul anului 2005, cartea este o mărturie consecventă a condiţiei în care trăiesc milioane de ruşi şi un expozeu nemilos al cinismului şi corupţiei din timpul preşedinţiei lui Putin.


Realist, lucid, pătimaş şi marcat de umanismul care a făcut din Anna Politkovskaia o eroină pentru cititorii din întreaga lume, Jurnal rusesc este un tablou devastator al Rusiei contemporane, zugrăvit de o mare şi neînfricată scriitoare.

“Jurnal rusesc” prezintă o Rusie coruptă şi subordonată Kremlinului, unde oamenii indezirabili sunt lichidaţi. Birourile ziarelor de opozitţe sunt incendiate sau aruncate în aer. Opoziţia este marginalizată şi redusă la tăcere. Alegerile sunt fraudate. Justiţia este aservită puterii. Martorii incomozi dispar. Drepturile omului sunt călcate în picioare. Acţiunea aşa-zisă “împotriva terorismului” se transformă într-un masacru. Oameni şi copii nevinovaţi plătesc cu viaţa o politică de reprimare, autoritară, insensibilă la consecinţe şi incapabilă să-şi asume responsabilitatea.

Acesta este tabloul realist al Rusiei din timpul administraţiei lui Putin, pe care Anna Politkovskaia îl zugrăveşte în Jurnal rusesc.

Anna Politkovskaia a fost corespondent special pentru ziarul rus Novaia gazeta, fiind recompensată cu multe premii şi distincţii pentru activitatea sa literară şi jurnalistică.

În data de 7 octombrie 2006, trupul Annei Politkovskaia a fost găsit în liftul blocului în care locuia. Fusese împuşcată de patru ori cu un pistol Makarov.

Coincidenţă sau nu, 7 octombrie este şi ziua de naştere a lui Vladimir Putin.

La momentul asasinatului, jurnalul Annei Politkovskaia era pregătit pentru tipar. Nu a mai apucat să vadă cartea, care a apărut postum.

Cartea a apărut la editura Meteor Press şi poate fi comandată online de pe siteul editurii

Colectie: Istorie
ISBN: 978-973-728-428-0
Format: 13×20
Nr. pagini: 408
An aparitie: 2010

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top