Carte

Anna Politkovskaia – Doar adevărul

doar_adevarulDupă Rusia lui Putin (Editura Meditaţii) şi Jurnal rusesc (Editura Meteor Press) Doar adevărul vine să închidă cercul unor subiecte jurnalistice senzaţionale, vehemente şi curajoase aduse în faţa opiniei publice de neînfricata jurnalistă Anna Politkovskaia a cărui curaj avea să-i fie fatal .


Cunoscută de mulţi ca fiind “conştiinţa morală pierdută a Rusiei” Anna Politkovskaia a fost corespondent special pentru ziarul rus Novaia gazeta, fiind răsplătită cu multe premii pentru articolele publicate mai ales datorită articolelor sale critice faţă de politica din  Rusia lui Putin.

În data de 7 octombrie 2006, trupul Annei Politkovskaia a fost găsit în liftul blocului în care locuia. Fusese împuşcată de patru ori cu un pistol Makarov.

Coincidenţă sau nu, 7 octombrie este şi ziua de naştere a lui Vladimir Putin.


Doar adevărul
apărută la editura Meteor Press cuprinde cele mai bune articole publicate de Anna Politkovskaia în cei şapte ani cât a lucrat pentru Novaia gazeta fiind de fapt o radiografie a Rusiei reale condusă de un fost membru KGB, oligarhi, securitate şi mafie. Prezintă pe larg evenimente despre şi din războiul din Cecenia (torturi, crime, răpiri) reportaje care sunt cutremurătoare datorită violenţei, durităţii forţelor armate aducând in faţă drama unor oameni  a căror soartă este deja pecetluită de clasa politică fie că vorbim despre tineri, bătrâni, mame sau copii. Scoate în evidenţă dramele la care au fost supuşi toţi cei aflaţi în opoziţie arătând realitatea de fapt: cine critică puterea, în Rusia, moare.  Unele din articolele sale sunt dezvăluiri exclusive prezentate sub forma unui jurnalism scânteietor arătând cu degetul, fără frică, spre cele mai importante persoanje ale politicii ruseşti.
Din seria articolelor publicate un capitol aparte îl constituiie cele scrise în momentele de criză cu ocazia luării de ostatici de către teroriştii ceceni a spectatorilor muzicalului Nord-Ost în care Anna Poltkovskaia a încercat să negocieze cu teroriştii înăuntrul teatrului fiind singura persoană agreată de aceştia. În urma interevenţiei brutale a serviciilor ruseşti atât teroriştii dar şi mulţi  dintre spectatori au fost ucişi. De asemnea este amintit şi episodul din Beslan, Osetia de  Nord când au fost luaţi ostatici 1200 de oameni dintre care 770 copii aflaţi în prima zi de şcoală. După 2 zile trupele guvernului rus au atacat şcoala: 330 de ostatici au murit dintre care 186 de copii.
Nu în ultimul rând interviurile avute cu lideri occidentali sau exilaţi ruşi arată lumii întregi problemele avute de Rusia şi modul în care reacţionează puterea. Dincolo de articolele critice volumul ne dezvăluie şi o altă Anna având o personalitate încântătoare, conştiinţa sensibilă şi regretul că patria ei nu era un loc mai plăcut în care să trăiască printr-o serie de articole publicate fără referire la viaţa politică.
Volumul mai conţine şi extrase din articolele publicate de presa internaţională apărute după ce jurnalista a fost ucisă cât şi fragmente din articolele la care lucra Anna Politkovskaia şi care nu au mai fost terminate niciodata.
Doar adevărul s-a dorit a fi un tribut adus integrităţii şi curajului Annei Politkovskaia. Pericolele pe care le-a înfruntat şi ameninţările la care a fost supusă în decursul activităţii sale au fost deseori omise sau minimalizate. Spiritul autoarei va dăinui prin forţa sa inspiratoare, trezind la realitate constiinţa civică pentru apărarea drepturilor sacre ale omului.

Cartea poate fi comandată şi online de pe siteul editurii Meteor Press

Colectie: Istorie
ISBN: 978-973-728-508-9
Format: 13×20
Nr. pagini: 432
An aparitie: 2011

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top