Atitudine

Grila

… exista pericolul ca cel mai mare poet contemporan sa fie cel mai mare… mistocar! De aceea, va invit ca impreuna sa intocmim o grila cu care sa putem ordona valoric creatiile literare cu precizie matematica…

Ma intreb de ce-mi place sa citesc? Fiindca vreau sa aflu ori sa ma distrez/sa pierd timpul? Vreau sa inteleg lumea in care traiesc si sa ma desavarsesc ca om. Desavarsirea inseamna oare intelepciune? Care este diferenta dintre un om desavarsit si ceilalti? Observ in jurul meu oameni care traiesc haotic si altii care umbla prin lume cu sufletul in pumni cersind un pic de nemurire. Desavarsit mi s-a parut doar Iisus – atitudinea fata de tot ce-l inconjura se baza pe o intelegere si bunatate absoluta, nivel spre care tind si eu dar am sentimentul ca de-o viata stau pe loc.

Stadiul primar al evolutiei umane, care nu are la baza o evolutie propriu zisa, are in componenta oameni dependenti de exterior, care traiesc mai mult animalic – mancare, placeri legate de trup, somn, bunastare materiala, toate impletite cumva, oferind o scara valorica pe treapta careia se-nghesuie eroi ai clipei (obtinerea mancarii sau a placerilor extreme ale carnii nu este la indemana oricui).

Urmatorul stadiu apartine oamenilor care incearca sa scoata inlauntrul pentru a-l arata multimii sub forma hranei spirituale (ganduri, artistic in general). Acestia dezvolta pasiuni si simt nevoia unor eroisme ( sa li se confirme valoarea), iar cei care-i inconjoara sa fie asemanatori, adica tot cu sinele pe-afara, impuls dat de dorinta de a schimba in bine sau de a te darui.

Ultimul stadiu de evolutie apartine inteleptilor, adica acelor oameni care nu mai au nevoie de mai nimic din cele ale existentei, sunt suficienti sinelui, iar gandurile ii fac mai puternici. Reusesc sa iasa din corp, sunt in mai multe locuri concomitent, prevad viitorul, vindeca miraculos, invie mortii etc. Se desprind din lantul vietii si acced singuri spatii superioare.

Probabil unii ajung la Dumnezeu, probabil s-au confruntat deja, probabil Dumnezeul actual este ultimul care a atins desavarsirea!

Eu aleg viata. Si cred ca literatura adevarata (arta) nu trebuie sa fie rupta de viata. Citesc pentru a intelege cum au reusit altii acolo unde eu n-am putut sau nici macar nu am ajuns cu gandul – pentru ca, daca eu nu pot deveni ca o normalitate un model uman (exclus erou) va trebui sa invat sa nu gresesc atunci cand voi lua atitudini. Imi place literatura serioasa, insa observ ca mesterii cuvintelor aluneca inspre dezvoltarea (implicit aprecierea) lucrarilor in care vulgaritatea si mistoul sunt la rang de cinste ca forme ale spiritualitatii.

Astfel exista pericolul ca cel mai mare poet contemporan sa fie cel mai mare… mistocar! De aceea, va invit ca impreuna sa intocmim o grila cu care sa putem ordona valoric creatiile literare cu precizie matematica. Vreau sa verificam la sfarsit daca “moartea caprioarei” ori “manca-ti-as pizda” (lucrare probabil cunoscuta) este o capodopera sau nu?

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top