Diploma de atentie

NU violentei in scoli

În condiţiile în care imaginea şcolii în mass-media este una distorsionată, denaturată, prin aceste acţiuni dorim să creăm o altă viziune asupra instituţiei de învăţământ în general…

Liceul Teoretic „Traian” are începând din acest an în derulare un proiect ambiţios: „Educaţie prin film”. Scopul este acela de a stimula creativitatea  artistică în domeniul audiovizual şi pregătirea generaţiei viitoare pentru impactul cu acest domeniu prin  realizarea de film educativ de scurt-metraj de către elevi pe anumite teme (violenţa in şcoli, drepturile omului, discriminarea). În condiţiile în care imaginea şcolii în mass-media este una distorsionată, denaturată, prin aceste acţiuni dorim să creăm o altă viziune asupra instituţiei de învăţământ în general.

Filmul reprezintă o formă de comunicare artistică. Cinematograful, arta sincretică, a făcut saltul de la imaginea vizuală statică la imaginea vizuală dinamică. Desfăşurarea vizuală a mişcării a făcut posibilă o perspectivă epică, cinematograful devenind foarte repede o modalitate de a povesti cu ajutorul imaginilor. Noua formă de comunicare a schimbat atât structura mesajului, cât şi disponibilităţile enunţului, printr-o reorganizare a situaţiei de comunicare. Enunţul artistic de tipul filmului a devenit un produs colectiv, indirect şi instrumental.

Mass-media, cercetările şi statisticile oficiale raportează o creştere spectaculoasă a fenomenului în ultimele trei decenii în mai multe ţări ale lumii, astfel încât escaladarea violenţei în şcoală a devenit cea mai vizibilă evoluţie din câmpul educaţiei formale. Violenţa în scoală este o problemă căreia i s-a făcut o publicitate considerabilă în multe ţări: SUA, Franţa, Anglia, etc. şi, din nefericire, această listă s-a completat şi cu Romania. Numeroase posturi de televiziune prezintă diverse scene de violenţă petrecute în şcoală de la cele mai uşoare forme de violenţă pînă la cele mai violente. Violenţa în şcoală este o expresie a violenţei din societate; cînd violenţa se produce în şcoală, ea conduce şi la alte consecinţe: alături de prejudicii, victimizare, uneori moarte, violenţa din şcoală reduce şansele elevilor de a-şi dezvolta personalitatea pe deplin şi de a dobandi o educaţie de calitate.

In loc important în cadrul acestui proiect îl are Festivalul de Film pentru Adolescenţi. Ediţia I are tema "Spune NU violenţei în şcoli". Prin acest festival propunem un exerciţiu de comunicare vizuală. Participanţii vor trebui ca prin intermediul unui film de 5-8 minute să surprindă în ce fel se poate spune nu violenţei în şcoli şi modalităţi prin care se pot stopa manifestările violente.  Impactul a fost unul neaşteptat… elevii şi profesorii chiar au fost încântaţi. Ca să fie şi mai clar, o să spun ca am pornit cu ideea ca în proiect sa fie implicate doar judeţele din Regiunea de Dezvoltare de Sud-Est, iar fiecare liceu să participe doar cu un scurt-metraj. Am promovat proiectul atât la nivel local cât şi la nivel naţional ( mass-media locală, faxuri la şcoli importante din ţara, afişe care au ajuns în liceele constanţene).

Mesajele primite din tara, e-mailurile, comentarile  prin care eram rugaţi să îl extindem şi pe plan naţional ne-au facut să regândim totul: „Am o intrebare: Pot participa, deşi nu sunt din judeţele menţionate? Sunt din Craiova-Dolj. Tema este exceptională!!!!!!!! Felicitări! Poate aveţi răgazul de a-mi da un raspuns. Mulţumesc!”    prof.  Marilena Belciug  „Vom populariza concursul. Felicitari pentru iniţiativa şi mult succes! Inspector şcolar A.M.Zlavog, Brăila. ”„Felicit traditia Liceului Traian! Succese depline elevilor şi profesorilor! Rog dacă este cazul, şi contra cost, ca filmul câştigător să ne fie trimis pentru transmiterea lui în şcolile generale.”   Inv Adriana Bacioiu, Bucureşti.

Festivalul este acum unul naţional si avem  peste 70 de filme înscrise  din peste 15 judeţe. Printre elevii Liceului Teoretic “Traian“ s-a creat o adevarată emulaţie, ei realizând pentru Festival aproape 10 filme.  Dezvoltarea abilităţilor elevilor de a aborda în mod creativ şi interactiv o temă socială prin activităţi tipice realizarii de film şi depistarea elevilor cu aptitudini deosebite sunt două dintre obiectivele proiectului.

Parteneriatele pe care echipa noastră de proiect le-a realizat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanta, Universitatea « Andrei Saguna » Constanţa, Secţia 3 a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa s-au dovedit a fi benefice. În acest fel a fost posibilă promovarea festivalului, cooptarea în juriu a unor personalităţi ale vieţii sociale şi culturale constănţene, a găsirii locaţiei unde se va desfăşura festivitatea de premiere din 9 mai. Mulţumită sponsorilor, premiile vor fi numeroase şi  consistente. Trebuie menţionat faptul că nu s-a perceput nicio taxa de participare la Festival.

Zicala “Toate lucrurile frumoase au un sfârşit” nu se poate aplica aici. Trebuie ca povestea  acestui Festival în care filmele sunt făcute de elevi cu elevi şi pentru elevi, să continue. Educaţia poate căpata şi alte valenţe prin aceste exerciţii vizuale.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top