Stiri

Dupa 55 de ani

Întâlnire de suflet a absolvenţilor de la liceul Gojdu din Oradea.

Întâlnirea generaţiilor de absolvenţi gojdişti se perpetuează de mai multă vreme, datorită unei iniţiative lăudabile şi preocupărilor inimosului profesor Emil I. Roşescu. Dascăl ilustru al faimosului liceu orădean, om despre care se spune că din cei 91 de ani de viaţă, 70 i-a petrecut în şcoală. Continuând această tradiţie, la sfârşitul săptămânii trecute, am fost martorii întâlniri absolvenţilor, care au părăsit băncile şcolii în urmă cu 55 de ani. Cu toate că se află răspândiţi în diferite puncte ale mapamondului, au răspuns la eveniment aproape toţi elevii acelei generaţii, care se mai află în viaţă.

În speech-ul său, actualul director al Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu”, prof. Viorel Mititeanu, i-a asigurat pe „veteranii” gojdişti că şi în prezent şcoala se află pe mâinile unor profesori de elită. Datorită lor, tot mai mulţi elevi urcă pe podium la diverse concursuri naţionale şi internaţionale. Datorită acestor rezultate meritorii, ministerul de resort a acordat diploma de onoare acestui colegiu pentru a doua oară consecutiv.

Întâlnirea a fost emoţionantă, mulţi dintre colegii nu se mai văzuseră de zeci de ani. Conform tradiţiei, s-a dat citire cataloagelor. În 1953 au absolvit Liceul „Emanuil Gojdu” două clase de băieţi, totalizând 57 de elevi, dintre care aproape jumătate nu mai sunt în viaţă. Apelând la statistici, aflăm că toţi absolvenţii acestei promoţii au terminat studii superioare, fiind calificată ca una dintre cele mai valoroase promoţii.

Dar cine sunt absolvenţi acelor timpuri? Printre „stele” amintim pe generalul (r) Dumitru Roman, fost consilier principal la doi miniştrii ai Ministerului Apărării Naţionale, fost comandant al trupelor chimice din Armata Română, participant la războiul din Golful Persic,  în prezent preşedinte al veteranilor de război al filialei Bihor; Dorin Poenaru, fost director al Institutului Român de Fizică Atomică, în prezent cercetător ştiinţific şi profesor universitar în Germania; Dumitru Radu Popescu, scriitor reputat, în prezent directorul Editurii Academiei; Sergiu Vaida, scriitor stabilit în Elveţia; Victor Pintea, un pionier al chimiei româneşti, personalitate marcantă, care şi-a adus contribuţia la construcţia marilor combinate de profil ale ţării, ulterior inginer şef al Uzinei de Alumină de la Oradea; Ioan Cohut, un alt absolvent, remarcat prin modul prin care s-a dedicat cunoaşterii tainelor apelor geotermale, construind la Oradea, (împreună cu prof. dr. Teodor Maghiar, fostul rector al Universităţii din Oradea) un important centru de cercetare acvatermalistică, remarcat pe plan mondial prin rezultatele de prestigiu; inginer Eugen Mezea, fost director al Inspectoratuli Silvic al judeţului Bihor.  

Un alt gojdist, specialist în industria aviatică, având merite în proiectarea unor obiective industriale din ţara de adopţie, Canada, unde s-a stabilit în 1976, este Ştefan Şiclovan. Acesta a lucrat până nu de mult la Fabrica de Elicoptere din Montreal. Nu ar trebui să-i uităm nici pe medicii promoţiei, precum doctorul Mircea Guiaş, fost director al Institutului Medico-Legal din Bucureşti, stabilit în prezent in Franţa, Miron Venter, medic reputat, fost director al unui important spital din Braşov. Performanţe meritorii au avut şi următorii „elevi”: Ştefănică Petrovici, fost director al Societăţii de Telecomunicaţii, Aurel Boroş, preşedintele Baroului de Avocaţi din Arad, ing. dr. Petru Bodea, cel care a condus în calitate de director, importante instituţii agricole de nivel judeţean . Demne de menţionat sunt preocupările economistului David Voicu, continuatorul cercetărilor istorice ale profesorului său de istorie Titus Roşu, referitoare la viaţa şi activitaltea omului de cultură bihorean, marelui mecena Nicolae Jiga (1790-1870).
 
Profesorul Radu Birta, noul coordonator al  „Cărţii de Aur a Şcolii”, a făcut cunoscut celor prezenţi,  cartea postumă „Eumenide (Pădurea are şi uscături)” a regretatului profesor Emil I. Roşescu, care s-a stins din viaţă în urmă cu un an. Aceasta este de fapt cea de a XXII-a carte a regretatului dascăl gojdist. Evenimentul s-a încheiat într-o atmosferă colegială, unde s-au depănat amintiri, s-au povestit crâmpeie din viaţa de elev, s-au reînodat prietenii şi s-a adus un omagiu celor absenţi de strigarea catalogului.

Prof. Iosif POPA
Oradea, octombrie 2008

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top