Stiri

Arta si Fizica – Expozitie de Romeo Niram in Portugalia

Intre 16 – 30 Septembrie 2008, Miscarea de Arta Contemporana din Portugalia organizeaza expozitia individuala a pictorului Romeo Niram, intitulata Brancusi:E=mc2.

Dedicata intalnirii ce nu a avut loc niciodata in lumea reala dintre fizicianul Albert Einstein si sculptorul Constantin Brancusi, intalnire posibila insa in lumea ideilor creatoare, aceasta expozitie de pictura incearca sa gaseasca puncte comune si sa stabileasca relatii clare intre stiinta si arta, aratand cum, prin mecanisme nestiute si inexplicabile, mintea omeneasca poate ajunge, fie pe calea stiintei, fie pe cea a artei, la aceeasi intuitie geniala care poate determina avansul Omenirii.
Niram ne propune o noua interpretare a sculpturii lui Brancusi prin prisma fizicii sau a fizicii prin arta. Nu este lipsit de interes faptul ca Inceputul lumii, celebra sculptura ovoidala a lui Brancusi, a fost conceputa cu mult inainte ca lumea stiintifica sa stabileasca forma universului la una cvasi-sferica, sau faptul ca formula lui Einstein E=mc2 a fost stabilita, dupa moartea sa, ca fiind si Formula Creatiei Universului. Sculptura lui Brancusi si  fizica lui Einstein, arta si stiinta, sunt ingemanate pe panzele lui Niram, ridicand tot atatea intrebari. Raspunsurile se gasesc, poate, intr-o cercetare atenta a ceea ce este scris intre liniile si culorile pictorului roman.

In cuvintele lui Álvaro Lobato de Faria, dir. coord. si fondatorul MAC, Romeo Niram, pictor de recunoscut merit, cu o personalitate puternic expresiva si de o virtuozitate incontestabila ne-a obisnuit a fi, intre figurativ si abstract, un martor sensibil al epocii noastre. Ceea ce Romeo Niram ne propune prin picturile sale sunt idei, ganduri si concepte pline de pasiune si energie, contundente in constructie si morfologie, o forma de renovare a Artei, printr-o opera responsabilă din punct de vedere artistic.

Nascut in 1974, intr-o familie evreiasca din Bucuresti, Romeo Niram locuieste in prezent la Madrid, unde a fundat revista de arte frumoase Niram Art (indreptata cu precadere spre promovarea artistilor romani sau originari din Romania). La sfarsitul lunii septembrie, se  va inaugura in inima capitalei spaniole si primul Espacio Niram, care doreste sa fie continuarea fizica a spatiului virtual creat de revista Niram Art si sa continue, impreuna cu Galeria de Arta Nicole Blanco, promovarea si divulgarea artistilor romani in Spania.
Criticul de arta Begoña Fernández Cabaleiro (Asociatia Spaniola a Criticilor de Arta) sublinia in articolul “Brancusi, Einstein si Originea Universului” ca Niram creează un limbaj propriu de simboluri şi culori, care oferă cheia lecturii operei sale.

Miscarea de Arta Contemporana din Portugalia, prestigioasa institutie care de 14 ani dinamizeaza viata artistica portugheza, prezentand pe langa artistii portughezi, importanti artisti din alte tari, ofera Lisabonei aceasta intriganta viziune artistica a lui Romeo Niram, intitulata Brancusi:E=mc2, impreuna cu necesara cheie pentru intelegerea operei sale.

MAC Lisabona: Rua do Sol ao Rato, 9C, 1250-260.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top