Interviuri

“Espacio Niram” o oaza de cultura romaneasca in inima Madridului

Dialog cu Eva Defeses


George ROCA: Stimată doamnă Defeses, colaborăm de mai bine de doi ani, timp în care am prezentat cititorilor noştri fapte interesante despre „fenomenul” creat de artistul plastic român Romeo Niram şi grupul de prieteni care îl înconjoară. Legat de acest nume, aud din ce în ce mai des veşti şi ecouri pozitive: laude în reviste de cultură din Peninsula Iberică şi România şi desigur în reviste editate pe internet, „aplauze” pe YouTube, organizarea în Portugalia a unor evenimente dedicate lui Constantin Brâncuşi, apoi o expoziţie de calitate care uneşte arta cu ştiinţa, un trofeu MAC 2007 oferit revistei „Niram Art” de o prestigioasă Institutie portugheză de arte, şi, mai recent, deschiderea unui spaţiu expoziţional, de relaxare şi de dialog social în inima Madridului numit simbolic “Espacio Niram”.  

 

Despre pictorul român Romeo Niram am auzit, deci, foarte multe ştiri bune. Maestru al pensulei, promotor cultural, a dus arta sa nu numai în spaţiul european ci chiar şi mai departe, în Australia şi America. Am citit despre dânsul articole laudative în diferite reviste culturale româneşti sau străine. A adunat în jurul său mulţi oameni talentaţi, nu numai artişti plastici ci şi literaţi, critici de artă, fotografi şi muzicieni. Eu aş numi această forţă intelectual-artistică „Gruparea Niram”. Atât presa română cât si cea spaniolă au relatat laudativ deschiderea la Madrid a unui salon artistic sub patronajul lui Romeo Niram. Aş dori să îmi daţi mai multe amănunte despre acest eveniment. Care au fost motivele deschiderii acestui spaţiu la Madrid? Ştiam că Romeo Niram s-a mutat de curând la Madrid după ce a fost stabilit mai mulţi ani la Lisabona, în Portugalia. Care sunt motivele acestei mutări?

 

Eva Defeses: „Espacio Niram” este un proiect mult mai vechi al lui Romeo Niram, care nu s-a putut însă concretiza decât în 2008. Prima încercare a sa de a crea un nucleu de cultură românească a avut loc la Lisabona, la începutul anului 2004, când a fundat primul ziar bilingv de cultură din istoria Portugaliei, din dorinţa de a oferi românilor un spaţiu cultural pe limba lor, într-o ţară străină, iar portughezilor un acces rapid, în limba portugheză, la atât de necunoscuta cultură românească. Eşecul a fost răsunător, nici portughezii şi, lucru straniu, cu mult mai puţin românii, nu prea au arătat interes în a se documenta despre Eliade, Iorga sau Eminescu. Un lucru incredibil s-a petrecut în Biserica din Lisabona, unde se puseseră la dispoziţia celor prezenţi, gratuit, 250 de exemplare şi s-au găsit doar… 7 interesaţi de lecturarea acestuia. Inutil să subliniez efortul echipei redacţionale a ziarului „Diaspora”, şi chiar cel financiar pentru editarea la un nivel extrem de ridicat a acestei publicaţii, a cărei lansare, demn de menţionat, a avut loc la cea mai prestigioasă instituţie culturală portugheză, „Institutul Camoes”, în prezenţa a numeroşi demnitari şi chiar miniştri portughezi. Însă, probabil că nu erau nici timpul, nici locul şi nici persoanele potrivite pentru un impact cu o asemenea publicaţie. Este recunoscută indolenţa culturală a poporului portughez, dar şi imposibilitatea de a găsi parteneri pe măsura în rândul românilor stabiliţi în Portugalia.  

 

Exclamaţia plină de dezamăgire a lui Mircea Eliade pe vremea când trăia în Lisabona „Să trăieşti la Lisabona când există Parisul!” a fost simţită acut. Astfel, schimbarea ţării a venit firesc, iar răspunsul din partea spaniolilor a fost uimitor de rapid. În Madrid, a început să se concretizeze proiectul „Espacio Niram”, după succesul revistei „Niram Art”.   Revista „Niram Art” a început, acum mai bine de 2 ani, promovarea în 4 limbi, cu precădere a artiştilor români, a diverselor evenimente legate de cultura românească, în încercarea de a revendica spaţiul nostru, românesc, în lumea culturală europeană atât de vastă. S-a ajuns, astfel, la necesitatea unui spaţiu fizic de organizare a acestor evenimente, întruniri la apariţia fiecărui număr, de promovare efectivă a artiştilor prezentaţi în paginile revistei.

 

George ROCA: Ce reprezintă acest spaţiu? Este mai mult o galerie de artă sau este un bar?

 

Eva Defeses: Eu nu aş defini „Espacio Niram” nici ca pe o galerie de artă şi nici ca pe un simplu cafe-bar sau cafenea artistică. Este un spaţiu complex, alcătuit din 3 saloane: bar, lounge şi galerie de artă. Spaniolii sunt recunoscuţi ca având obsesia ieşirilor nocturne, viaţa de noapte din Madrid fiind faimoasă în toată lumea, însă, pe de altă parte, sunt şi un popor cult, atras de artă, de frumos. „Espacio Niram” propune o fuzionare ale acestor 2 trăsături ale poporului spaniol, oferind un loc unde tinerii pot găsi distracţia pe care o caută în ieşirile lor nocturne şi, în acelaşi timp, pot admira opere de artă, design artistic sau pot asculta muzică de calitate.

 

Majoritatea oamenilor care păşesc pe uşă, încep să facă fotografii pereţilor pictaţi, mobilierului, statuilor, obiectelor de artă, admiră ambientul în timp ce savurează băutura preferată alături de prieteni şi se bucură de o muzică placută. Astfel, tinerii care ies doar în căutarea unui loc de distracţie, dau nas în nas cu arta, iar modul de prezentare dinamic îi atrage, pun întrebări, fotografiază, comentează, ating şi pipăie obiectele artistice care nu mai au acel aer intangibil şi intimidant din obişnuitele galerii de artă, în care mulţi dintre ei poate că nu ar intra niciodată. În „Espacio Niram” se interacţionează direct cu operele de artă, care nu mai sunt doar agăţate pe pereţi. Chiar şi în interiorul spaţiului rezervat expoziţiilor, există canapele confortabile, forma de lounge adoptată aducând un plus de eleganţă şi confort. De ce este neapărată nevoie să admiram picturile expuse stând în picioare şi obosind? De câte ori, mergând într-o galerie de artă, nu ne-am dorit să stăm puţin jos în faţa picturii preferate şi să o admiram mai mult timp? Astfel, „Espacio Niram” reuşeşte să atragă tinerii spre artă, fiind un loc unde arta devine accesibilă, cel puţin la nivel fizic, şi se transformă cu adevarat într-o plăcere.

 

George ROCA: Care sunt evenimentele cărora le este dedicat acest proiect artistic şi cărui segment de vârstă îi aparţine? Cine este bine-primit acolo? Apelaţi doar strict la publicul madrilen, sau are un specific pur românesc?

 

Eva Defeses: Oricine este bine primit în „Espacio Niram”, este un spaţiu cultural dechis oricărei participări, la fel cum revista „Niram Art” este deschisă promovării artiştilor de orice naţionalitate. Nu există un specific spaniol sau românesc ci, pur şi simplu, este un loc deschis tuturor celor ce caută un altfel de local. „Espacio Niram” are în vedere mai ales tinerii, însă, datorită muzicii chill-out şi interiorului intim, şi persoanele mai în vârstă se simt foarte bine. Fiind un spaţiu complex, cu mai multe săli, se organizează şi mai multe evenimente în acelaşi timp, iar un concert de muzica live în deschiderea unei expoziţii de pictură poate fi o atracţie în plus. „Espacio Niram” s-a deschis doar de 3 luni, şi, până acum, au fost organizate expoziţii de fotografie, de pictură, în cadrul ciclului „Romañol”, dedicat tinerilor artişti români rezidenţi în Spania, întruniri şi concerte de muzica live, însă proiectul cuprinde pe viitor şi lansări de carte, de reviste, seri de poezie, etc. Bineînţeles, dorinţa noastră este în primul rând promovarea evenimentelor româneşti însă, repet, este un spaţiu deschis oricărei naţionalităţi.

 

Pentru o mai bună clarificare a evenimentelor din „Espacio Niram” s-a ales metoda serilor tematice: de exemplu, miercurea este seară muzicală, în compania Cristinei Vlaşin, urmând apoi seri dedicate artei spaniole şi româneşti organizate de fotografului Bogdan Ater, seri literare, moderate de poetul Gelu Vlaşin, seri cu o tematica generală ce cuprind colocvii pe teme de variate, în special de filosofie şi politică, organizate de Mario Barangea, redactorul-şef al revistei „Niram Art”, sau seri de artă contemporană internaţională, organizate de Romeo Niram.

 

George ROCA: Care este adresa „Espacio Niram” şi orele de funcţionare? Aveţi în perspectivă să deschideţi asemenea spaţii artistice şi în alte oraşe sau alte ţări?

 

Eva Defeses: „Espacio Niram” este situat chiar în centrul Madridului, la 5 minute de faimoasa Puerta del Sol, în zona Operei Regale, printre cei mai fideli clienţi numărându-se muzicienii de la Operă. Adresa este Calle Independencia Nº2. Având în vedere parteneriatele culturale cu instituţii din alte ţări, proiectul cuprinde deschiderea a astfel de spaţii în mai multe capitale: Berlin, Lisabona, Tel Aviv, şi, evident, la Bucureşti, în următorii 3 ani, pe lângă eventuala deschidere de noi localuri în Spania, Barcelona fiind unul din oraşele vizate. Aşadar, pe axa Madrid – Lisabona – Berlin – Bucureşti –Tel Aviv, se doreşte crearea unor centre dinamice dedicate artei şi culturii, unde locul central îl va avea, mereu, indiferent de ţară, promovarea talentelor româneşti. Programul de funcţionare este de la 15 la 3 dimineata.

 

George ROCA: Interesant! Acest proiect va fi un posibil concurent al Institutului Cultural Român! Am citit într-o relatare din revista editată de dumneavoastră „Niram Art Magazine” Nr. 13-14 din decembrie 2008 (http://niramart.mosaicglobe.com/journal/2417) că inclusiv pictura murală, decoraţiunile interioare, mobilierul au fost executate de talentatul pictor? Puteţi să daţi câteva detalii? A mai fost ajutat şi de alţi artişti?

 

Eva Defeses: Remodelarea, decoraţia interioară, mobilierul, pictura murală au fost în întregime realizate de un grup de artişti plastici, după un proiect realizat de pictorul Romeo Niram şi fotograful Bogdan Ater. Astfel, totul a fost creat de la zero, punctul central fiind mobilierul. Au fost realizate, manual, timp de aproape şase luni, piese de obilă de lux, unde arta a avut din nou cuvântul final: în structura canapelelor, fotoliilor din piele neagră, meselor, au fost înglobate statui, tablouri, rezultatul fiind nişte piese unice. Apoi, s-a trecut la decorarea efectivă a spaţiului, care a durat în jur de două luni, pe pereţi a fost realizată pictură murală cu motive abstracte, tavanul învelit de ţesături roşii, care curg spre podea, creând o senzaţie de spaţiu intim, închis, iar podeaua a fost realizată printr-o tehnică specială de asamblare de afişe, postere, fotografii şi pictură. Efectele de lumină au fost gândite până la cel mai mic detaliu, instalându-se puncte luminoase care vizează exclusiv statuile şi operele de artă. După aproape opt luni de muncă manuală, a avut loc, în septembrie, deschiderea „Espacio Niram”. Se pot vedea online diferite materiale, fotografii, filme care arată pas cu pas realizarea decoraţiei atât de speciale.

 

George ROCA: Ce ne puteţi relata despre Bogdan Ater şi Nicole Blanco? Ce legături au aceştia cu „Espacio Niram”?

 

Eva Defeses: Bogdan Ater este unul dintre cei mai importanţi artişti plastici români stabiliţi în Spania. Fotograf cu numeroase expoziţii personale este şi directorul publicaţiei de artă „Madrid”. Alături de Romeo Niram este creatorul liniei de mobilier artistic Ater & Niram, care se poate admira şi utiliza în „Espacio Niram”. De asemenea, Ater se ocupă de evenimentele româno-spaniole de artă pe care le organizează „Espacio Niram”, fiind responsabil pentru seria de expoziţii „Romañol”.

 

Galeria de artă care funcţionează în „Espacio Niram” poartă numele „Nicole Blanco”, ca un omagiu adus de pictorul Romeo Niram surorii sale, decedată, care i-a fost cea mai apropiată persoană şi i-a îndreptat paşii spre lumea artei, fiind sprijinul şi confidenta pictorului.

 

George ROCA: Ce coincidenţa de nume! Auzisem de o altă Nicole Blanco, o renumită cântăreaţă americană de muzică latino! Poate într-o zi va poposi pentru un recital la faimosul „Espacio Niram”. De la deschidere, aţi fost vizitaţi de mulţi concetăţeni de-ai noştri care sunt stabiliţi sau se perindă prin capitala Spaniei! Aveţi un apel pentru românii de acolo?

 

Eva Defeses: Reacţia românilor din Madrid a fost extrem de pozitivă şi a culminat cu începerea colaborării cu asociaţia „RoMadrid”, asociaţie alcătuită dintr-un grup entuziast de tineri români şi spanioli. De asemenea, am început să fim contactaţi de artişti şi intelectuali români din Spania. Am descoperit cu mare plăcere, în Madrid, structuri româneşti stabile, organizate eficient în diverse asociaţii şi cluburi culturale, ceea ce nu exista în Portugalia. Românilor din Spania le mulţumim pentru interesul de care au dat dovadă până acum şi îi aşteptăm mereu să se bucure de cultură şi artă în „Espacio Niram”.

 

George ROCA: Reîntorcându-ne la „Gruparea Niram” v-aş ruga să îmi relataţi câte ceva despre aceştia. Sunt doar persoane de origine română sau şi de alte naţionalităţi. Puteţi să îmi daţi câteva nume.

 

Eva Defeses: Nu ne adjudecăm crearea nici unei mişcări culturale, dar dacă prin acest termen vă referiţi la toţi prietenii şi colaboratorii noştri, fie ai revistei „Niram Art”, fie ai „Espacio Niram”, atunci putem să vă dăm mai multe nume. De-a lungul timpului, am colaborat cu scriitori, artişti, poeţi, jurnalişti din mai multe ţări, de exemplu scriitorul şi criticul de artă Dan Caragea, doctor în psihologie din Portugalia, scriitorul Simion Doru-Cristea, doctor în lingvistică, tot din Portugalia, criticul de artă Begoña Fernández Cabaleiro, doctor în artă contemporană din Spania, pictorul şi fostul mare balerin armean Onik Sahakian, care a fost un prieten apropiat al lui Salvador Dali timp de 19 ani, Álvaro Lobato de Faria, directorul şi fondatorul Mişcării de Artă Contemporană din Lisabona, Mario Barangea, redactorul-şef al revistei „Niram Art” din Spania şi fondatorul revistei de filosofie „Caiete madrilene”, ziaristul Thomas Abraham din Israel, poetul Gelu Vlaşin din Spania, traducătoarea Kerstin Ahlers de la Universitatea din Leipzig, Germania, cântăreaţa de jazz Cristina Vlaşin, fotografa Kamikh şi designer-ul de bijuterii Sara Lavan din Israel… şi mulţi alţi colaboratori mai ales din România, Israel, Spania, Portugalia şi Germania.

 

George ROCA: La ce se referă sintagma „nopţi muzicale” la „Espacio Niram”?

 

Eva Defeses: „Espacio Niram” se doreşte a fi o poartă deschisă către orice formă de artă şi este evident că muzica nu putea să lipsească. Astfel, s-a născut colaborarea cu Cristina Vlaşin, o talentată cântăreaţă de jazz, care locuieşte de mai mulţi ani în Spania. Acompaniată la pian de muzicianul argentinian Nacho Cámara, Cristina Vlaşin a început deja să susţină prima serie de concerte în „Espacio Niram” dedicate regretatei Anca Parghel, de care a legat-o o frumoasă prietenie şi colaborare. Cele două cântăreţe au concertat deseori împreună în România. Pe lânga aceste reprezentanţii muzicale, doamna Vlaşin se implică activ în stabilirea ofertei muzicale la „Espacio Niram” şi în organizarea de diverse evenimente muzicale cu o serie de muzicieni români şi spanioli care vor avea loc în viitor.

 

George ROCA: Aţi putea să o descrieţi în câteva cuvinte pe Cristina Vlaşin? Ştiu că a fost studenta regretatei Anca Parghel. Ce fel de muzică oferă celor care vă calcă pragul?

 

Eva Defeses: Tânăra cântăreaţă de jazz Cristina Vlaşin s-a născut în 1980, la Bistriţa. Este cunoscută publicului românesc prin numeroasele concerte de jazz şi tango susţinute la Bucureşti şi în ţară şi prin spectacolele de music and poetry performance. A studiat din copilărie muzica: pian, vioara, bel canto, fiind absolventă a Academiei de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. În timpul studenţiei a făcut parte din „Corul Antifonia” şi, mai târziu, a susţinut o serie de concerte „Vocal Tango and Jazz Improvisation” alături de marea cântăreaţă Anca Parghel, cu care a şi studiat. In Spania, şi-a continuat activitatea muzicala, ajungând să fie ascultată la „Radio Punto” şi „City Radio” şi a susţinut recitaluri „Music and Poetry Performance” în diverse locuri. Repertoriul pregătit pentru „Espacio Niram Bar & Lounge” cuprinde variaţii pe teme de jazz, swing, tango, blues şi club music.

 

George ROCA: Organizaţi şi seri de poezie? Stiu ca Gelu Vlaşin, soţul Cristinei, este un talentat poet! Am citit în ultimul număr al „Niram Art” despre dânsul şi poezia lui „deprimistă”, despre Andra Rotaru cu versuri dedicate Fridei Kahlo şi despre „poetă cu vioară”, Bianca Marcovici, a cărei poezie am savurat-o mai de mult încă în „Cireşe amare” şi „Mămăligă şi caviar”!   

 

Eva Defeses: Într-adevăr, Gelu Vlaşin este organizatorul mai multor evenimente celebrate în „Espacio Niram”, ocupându-se cu precădere de organizarea de întâlniri literare cu cei mai importanţi scriitori din România şi din Spania. Acest proiect se află la început, dar deja şi-au dat acceptul câteva dintre cele mai importante nume ale lumii literare din România, preconizându-se organizarea săptămânală a astfel de întâlniri literare.

 

Iniţiatorul acestui ambiţios proiect, poetul Gelu Vlaşin, este cunoscut în România ca principalul reprezentant al curentului deprimist în poezia românească, un mare promotor cultural, fondatorul grupărilor virtuale de literatură şi cultură „Reţeaua Literară” şi „Dialog European”. Aici în Spania este o personalitate română de succes. Ca poet s-a făcut foarte repede cunoscut în cercurile literare spaniole.

 

Expansiunea către poezie şi literatură a venit firesc, nu de puţine ori din paginile revistei „Niram Art”. Am descoperit cum o poezie exemplifică perfect o anumită fotografie sau pictură, aşa cum este cazul Biancăi Marcovici, aşa cum aţi subliniat şi dumneavoastră.

 

George ROCA: Ce proiecte de viitor aveţi în perimetrul acestui lăcaş de artă?

 

Eva Defeses: Este important de subliniat proiectul cultural „Serile scriitorilor români” propus de Gelu Vlasin, acest proiect fiind unul dintre cele mai ambiţioase. De asemenea evenimentele dedicate promovării tinerilor artişti români din Spania, organizate de fotograful Bogdan Ater, se extind către diaspora românească din Europa. Sunt convinsă că vor fi mulţi participanţi. Pe aceeaşi linie, Romeo Niram are în vizor organizarea de expoziţii de artă cu artişti de renume, cum este pictorul armean Onik Sahakian sau artistul german Franz Ackermann. În cadrul aceluiaşi proiect, în primavara anului viitor, Galeria „Nicole Blanco” va aduce la Madrid, prin domnul Álvaro Lobato de Faria, directorul „Mişcării de Artă Contemporană” (MAC) din Lisabona, pe cei mai de seamă artişti plastici contemporani din Portugalia.

 

Colaborarea cu Onik Sahakian a deschis şi alte orizonturi, artistul fiind recunoscut ca un mare creator de bijuterii. Multe dintre bijuteriile purtate de Salvador Dali şi de soţia acestuia Gala erau creaţii Onik Sahakian, şi, de aici, am ajuns la proiectul organizării unor expoziţii de bijuterii, având în plan şi crearea unei linii de bijuterii, împreună cu designer-ul Sara Lavan din Israel, în organizarea colaboratoarei noastre Lora Haranaciu, redactor la revista „Niram Art”, colecţie care să fie găzduită într-o expoziţie permanentă la Galeria de artă „Nicole Blanco”. Teatrul este deocamdată marele absent şi dorim să remediem acest lucru cât de repede posibil, stabilind parteneriate cu teatre din România.

 

Avem mai multe oferte de colaborare de la Instituţii culturale din Israel, Germania şi Portugalia, astfel încât, pe viitor, contăm pe o ofertă culturală nu numai din diverse domenii dar şi din diverse ţări şi în mai multe limbi.

 

George ROCA: Vă mulţumesc şi sper că vă veţi realiza obiectivele. Vă doresc succes! Poate ne vom întâlni într-o zi într-un „Niram Space” (Espacio Niram) aici la Sydney!

 

Eva Defeses: Domnule George Roca, noi vă mulţumim pentru interesul pe care l-aţi arătat evenimentelor noastre, şi asta chiar dacă sunteţi atât de departe, în Australia. Lumea începe să fie din ce în ce mai mică! Cine ştie unde se pot întâlni românii… deoarece în ultimul timp îi găseşti peste tot pe mapamond.

 

Recent, am fost întrebată ironic de un redactor al unui ziar din Cluj, de ce i-ar interesa pe clujeni nişte evenimente de artă românească care se întâmplă tocmai la Madrid. Sincer, nu am ştiut ce să răspund. Dacă arta şi cultura nu prezintă interes decât în măsura în care se găsesc în propria ogradă, atunci nici creaţiile artistice nu vor putea să capete acea amprentă de universalitate care certifică valoarea. Ca să nu subliniez faptul că interesul nostru principal, ca români, ar trebui sa fie mereu cultura românească, oriunde s-ar găsi ea. Fiecare dintre noi este responsabil pentru celălalt; imaginea României se construieşte de fiecare şi de noi toţi.

 

 

* Eva Defeses (n. Craiova, 1980) este directoarea Agenţiei de Relaţii Publice „Defeses Fine Arts” din Madrid, care se ocupă exclusiv de promovarea de instituţii artistice, artişti şi evenimente artistice. Printre numele pe care le reprezintă se află Revista de Arte Frumoase „Niram Art” din Madrid, „Mişcarea de Artă Contemporană” din Portugalia, „Galeria de Artă Nicole Blanco” din Madrid, „Ater Mundus Interior Design”,  „Ater & Niram Contemporary Art Furniture Line”, „Caiete Madrilene” – revista de filosofie fondată de Mario Barangea şi sponsorizată de „Espacio Niram”, etc. Este reprezentata pentru mass-media a „Espacio Niram”  şi responsabilă de editarea revistei „Espacio Niram”, publicaţie care cuprinde informaţii despre evenimentele şi artiştii implicaţi în acest proiect.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top