Stiri

AC/DC Cronică de fan

 

 




La peste 36 de ani de la înfiinţare (31 decembrie 1973), trupa AC/DC ajunge în cele din urmă şi în România, în Piaţa Constituţiei pentru un concert ce se anunţă a fi unul de mare excepţie.

Cu peste 20 de albume lansate şi vânzări de peste 100 de milioane de unităţi AC/DC este, fără îndoială, una din cele mai (dacă nu cea mai)mari trupe rock din istoria muzicii. Când în noaptea dintre ani pe 31 decembrie 1973 fraţii Angus (chitară solo şi vocal) şi Malcolm Young (chitară ritmică), alături de Phill Rudd (baterie), Mark Evans (bass) şi cu Ronald Belford Scott (vocal) începeau să cânte în minusculul local “The Chequers” din Sydney, Australia, niciunul dintre ei nu se gândea ce succes enorm va avea proiectul lor muzical.

Numele trupei, AC/DC (în engleză Alternating Current/ Direct Current) l-au luat de pe maşina de cusut a surorii fraţilor Young. La scurt timp de la înfiinţare (în martie 1974) trupa lansează primul lor single „Can I Sit Next To You Girl” care anunţă de altfel primul album din istoria trupei „High Voltage”, urmează în 1975 un nou album”TNT” un album cu adevărat exploziv care atrage atenţia asupra potenţialului trupei. Astfel în 1976 când vor lansa noul album „Dirty Deeds Done Dirt Cheap” trupa semnează cu casa de discuri Atlantic Records care din primele două albume realizează un singur album „High Voltage” care va fi datat tot 1976. Cei de la AC/DC câştigă tot mai multă reputaţie prin prestaţiile live pe care le au pe scenele unde evoluează, Angus şi Bon Scott sunt idolii tot mai multor adolescenţi şi piesele lor intră în topuri. Urmează în 1977 un nou album „Let There Be Rock” album ce păstrează linia de hard N’heavy albumelor precedente. Tot mai multe trupe consacrate încep să-i refuze pe cei de la AC/DC în deschiderea concertelor lor. Asta nu-i împiedică pe cei 5 să lanseze în 1978 două noi albume „Powerage” şi primul lor album live „If You Want Blood You’ve Got It” albume care se vând foarte bine şi care fac din AC/DC o nouă forţă pe scena rock mondială.

acdc1979 albumul „Highway To Hell” este lansat iar trupa pleacă într-un puternic turneu de promovare a albumului care alături de piesa ce dă titlul albumului stă săptămâni întregi în topurile muzicale ale anului 1979. Probleme apar atunci când piesa „Night Prowler” este asociată cu nişte crime comise de un adolescent care se declara fan al trupei. Totodată încep să apară traduceri sataniste ale numelui trupei After Devil  Devil’Comes sau Anti Christ Die Christ sunt traduceri tendenţioase care în ciuda faptului că au fost lansate cu scopul de a denigra trupa aduc mai multă notorietate.

19 februarie 1980 după o beţie cruntă solistul trupei Bon Scot este găsit mort în maşina sa. Şoc în întreaga lume muzica lă şi în rândul fanilor. Toată lumea vorbea de desfiinţarea trupei. Mama lui Bon, Lisa Marie, intervine şi vorbeşte cu fraţii Young pentru a continua cu trupa pentru că „Bon aşa şi-ar fi dorit” astfel că în scurt timp, după o lungă şi riguroasă preselecţie este ales noul solist vocal al trupei: Brian Johnson fost solist al trupei Geordie. Cu Brian Johnson vocal este finisat albumul „Back In Black” care cu coperta sa sobră de un negru perfect se vrea un tribut adus lui Bon Scott. Vânzările pe care „Back In Black” le realizează sunt peste aşteptări, în foarte scurt timp acest album devenind album de aur şi de platină atât în Australia, Statele Unite dar şi în ţări europene. Tocmai aceste ânzări fără precedent fac din „Black In Black” CEL MAI BINE VÂNDUT ALBUM HEAVY METAL DIN TOATE TIMPURILE. Titulatură pe care o păstrează şi în zilele noastre.

       

Cu noul solist în plină vervă AC/DC lansează un an mai târziu un nou album (primul fără Bon) „For Those About To ROCK (We Salute You)” care fac ca AC/DC să rămână în centrul atenţiei iar prestaţiile live tot mai energice fac ca trupa să capete o nouă titulatură Best Bad Boys Band (cea mai bună trupă de băieţi răi).În 1982 AC/DC au pauză discografică însă pentru prima oară sunt cap de afiş la legendarul festival Monsters Of Rock. „Flick Of The Switch” albumul din anul 1983 a fost catalogat ca fiind un album comercial şi nu s-a bucurat de succesul avut de precedentele albume, în ciuda faptului că piese precum „Rising Power” şi „Guns For Hire” intră în topuri. În anul următor, 1984, trupa aniversează un deceniu de existenţă prin lansarea Epului „ ’74 Jailbreak” EP care prinde foarte bine la public. În 1985 AC/DC lansează „Fly On The Wall” o nouă realizare de excepţie a trupei. După turneul de promovare AC/DC sunt solicitaţi să mai compună câteva piese care alături de altele deja existente vor alcătui coloana sonoră a filmului „Maximum Overdrive” a celebrului Stephen King. Astfel apare u nou album (o compilaţie în fapt) „Who Made Who”. După o nouă pauză muzicală AC/DC lansează în 1988 noul album „Blow Up Your Video” album ale cărui piese „Heatseeker” şi „This Means War” sunt din nou în topuri şi fac vânzările albumului să fie foarte bune.

1990 Cu un nou baterist (Chris Slade) AC/DC intră în studiouri unde înregistrează „The Razors Edge”. Piesa ce anunţă lansarea albumului este „Thunderstruck” şi intră în prima săptămâna în topul Billboard. Succesul repurtat de această piesă va rămâne peste decenii fiind recunoscută şi astăzi ca fiind un imn al rockerilor din întreaga lume. Cu noul baterist în formă maximă trupa pleacă într-un turneu de promovare al albumului care devine disc de aur în mai multe ţări. Sfârşitul turneului de promovare îi prinde pe cei de la AC/DC într-un grandios concert la Donington Park în cadrul aceluiaşi festival Monsters Of Rock. Înregistrarea acestui concert duce la lansarea în anul 1992 a albumului intitulat simplu „LIVE” (sau varianta video „Live At Donington”) care în scurt timp cucereşte discul de platină şi aur atât în Europa cât şi-a America. După 5 ani de pauză AC/DC lansează (în 1995) un nou album de studio „Ballbreaker” album despre care se spune că ar fi fost compus pentru vocea lui Bon Scot !!! Urmează  în 1998 lansarea unui box-set de 5 Cduri cu piese şi înregistrări rare sau neincluse pe alte albume ale celor de la AC/DC, după care în anul 2000 trupa lansează „Stiff Upper Lip” al cărui single „Safe In New York City” intră în topuri.

Urmează o îngrijorătoare pauză de 8 (OPT) ani în care s-au lansat zvonuri de concerte de adio, desfiinţări ale trupei, etc. După care trupa lansează, pe 20 octombrie 2008, „Black Ice” noul album care la fel ca şi „Back In Black” intră în prima săptămână în top Billboardşi la fel ca în 1980 în Anglia este recesiune economică. Astfel apar glume care spuneau că de câte ori AC/DC intră cu un album în top Billboard în Marea Britanie e criză economică.

2009 după o campanie susţinută intens se anunţă sosirea trupei AC/DC în România la Bucharest Rock Arena pe 31 mai. La o lună după această campanie şi după vânzarea a 75% din bilete vine bomba: concertul AC/DC în România este o ţeapă trasă de nişte „investitori” străini care nu au nicio legătură cu trupa AC/DC. Toţi fanii din România sunt dezamăgiţi şi încep acţiunile de recuperare a banilor daţi pe bilete. La sfârşitul anului în decembrie 2009, apare o nouă ştire preluată tot mai intents de fluxurile de ştiri cum că în mai 2010 trupa AC/DC va concerta în România. De această dată ştirea este susţinută şi de publicarea pe siteul oficial al trupei www.acdc.com a datei şi locaţiei: 16 mai 2010 Piaţa constituţiei Bucureşti. Astfel după mai bine de 36 de ani de carieră muzicală trupa AC/DC va ajunge în cele din urmă să concerteze şi în România.

  

Rămâne de văzut cât de grandios va fi acest mult aşteptat eveniment muzical. Eu în calitate de posesor de bilet la acest concert îmi iau angajamentul să revin cu o cronică de concert după acest mega show !

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top