Stiri

“Australian Personalities of Romanian Background”

Romanian- Australian Cultural Society “SOUTHERN CROSS” Inc. are placerea de a va face cunoscut unul din proiectele sale actuale: “Australian Personalities of Romanian Background”

Ideea  unui proiect care sa grupeze laolalta  personalitati ale elitei culturale, artistice si  stiintifice de origine romana din Australia a fost prezenta in agenda personala a Loredanei Tudor Tomescu inca de la venirea in Australia, din  2005. Astfel ca, in scurt timp, prin intermediul unei colaborari la revista Spirit Romanesc din Sydney a initiat un serial de presa – interviuri cu  personalitati de origine romana din Australia, sub genericul “La Antipozi, de vorba cu romani frumosi”. Dupa numai 4 episoade proiectul a fost  suspendat dar, in luna martie a anului curent proiectul a fost  regandit in termeni  spatio-culturali australieni, astfel incat interviurile gandite initial pentru un public cititor de limba romana au fost  complet reorientate catre  publicul de limba engleza din Australia, in incercarea de a informa audienta australiana despre valorile culturale, stiintifice, politice, sportive romanesti de la Antipozi si despre contributia lor, de-a lungul timpului, la devenirea sociala si culturala a ceea ce este astazi Australia.  Astfel, se pun bazele unei prime baze de date, organizate, de circulatie publica, despre personalitati de origine romana de la Antipozi.

Produsul finit care trebuie sa rezulte in urma acestui proiect de mari dimensiuni si pe termen lung (12-14 luni) va curpinde un documentar video si o carte (publicistica).

Proiectul fiind in plina desfasurare, va putem mentiona doar o parte dintre cei care vor fi inclusi in continutul proiectului: Theodore Granville ( PM of Queensland, al 12-lea treasurer al Australiei), Dan Potra ( scenograf de renume international), Maddy Slabacu si Antoinette Slabacu (maestri papusari si  fondatoarele companiei teatrale Horizon din Sydney), regizorul Iosif Demian, scriitorul si filosoful Raimond Gaita, scriitoarea Anamaria Beligan, pictorita Aida Tomescu, scriitoarea Antigone Kefala, scriitorul , traducatorul, criticul de film si omul de radio Sergiu Selian, cercetatorul stiintific Traian V. Chirila, filosoful si jurnalistul Lucian Boz, artistul fotograf si cineastul Valeriu Campan, pictorita Pauna Dumitrescu, sculptorul Dan Lake, sculptorul George Turcu, artistul fotograf si actorul Catalin Anastase carora, evident, le vor urma si altii, pe masura ce documentarea pentru proiect inainteaza.

Pana la acest moment, proiectul se bucura de sprijinul Consulatului General al Romaniei la Sydney, al Teatrului Horizon din Sydney (Wyley Park), condus si infiintat de Maddy Slabacu si al CRC of NSW (Community Relation Commissions) care a finantat  proiectul cu 2000 de dolari australieni – sponsorizare.

Biroul de Presa
RO – AU Cultural Society SOUTHERN CROSS Inc.
Sydney

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top