Carte

Semnături decisive pentru politica de apărare a vestului Romaniei (1930/1940)

Editura Tipo MC şi Asociaţia Naţională a Cavalerilor de Clio au organizat la Cercul Militar Oradea, lansarea cărţii: "Semnături decisive pentru politica de apărare a vestului României (1930/1940)", semnată de Lt. col. (r.) dr. Constantin Moşincat.

Cartea a fost prezentată de: Gl. D. (r.) dr. Mihai Corneliu Lungu şi prof. univ. dr. Viorel Faur, moderator fiind Lt. col. (r.) drd. Dan Poinar.

"Cartea aceasta întregeşte informaţia istoriografică cu privire la politica de apărare a vestului României din perioada 1930-1940", explică autorul, adăugând că, din lectura documentelor şi a rezoluţiilor puse pe acestea, se poate observa importanţa, seriozitatea de tratare şi "greutatea" semnăturilor. "Politica de apărare, în dimensiunea ei militară, evidenţiază, în cel mai înalt grad, răspunderea instituţională a statului, dar şi răspunsul popular, pentru apărarea graniţelor ameninţate din toate direcţiile", a mai spus Lt. col. (r.) dr. Constantin Moşincat, care consideră că politica de apărare a vestului României a fost bine fundamentată, din punct de vedere militar, corespunzător susţinută în plan legislativ, totodată a întrunit consensul partidelor politice, s-a bazat pe realitatea în schimbare a Europei interbelice, dar a fost subfinanţată, datorită condiţiilor economice grele şi a întârzierilor iniţiale. "Este o lucrare de cultură generală, istorică, pe care orice pasionat de istorie ar trebui s-o aibă în bibliotecă", a mai precizat autorul. Cartea poate fi achiziţionată de la Editura Tipo, preţul unui exemplar fiind de 30 de lei.

La eveniment a participat subprefectul Todor Albert, dar şi un număr însemnat de cadre militare active, în rezervă şi retragere, printre cei prezenţi aflându-se şi preşedintele ANCMRR, col. (r) conf. univ. dr. Vasile Creţ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top