Stiri

Targul Rromilor Mestesugari in Muzeul ASTRA

„Târgul Rromilor meşteşugari – ediţia a IV-a” se va desfăşura în cadrul muzeului în aer liber, în perioada 23 – 25 iunie (zilnic între orele 10 – 20). Au fost invitaţi peste 25 de meşteri căldărari, rudari, argintari, împletitori din fibre vegetale, din judeţul Sibiu şi zonele limitrofe.

    

    Muzeul „ASTRA” a demarat, încă din anul 1992, un program activ şi intens pentru: formarea de specialişti în domeniul culturii şi civilizaţiei tradiţionale a rromilor, pentru realizarea unei colecţii reprezentative de valori etnografice pentru toate sectoarele de creaţie materială (vestimentaţie, ateliere meşteşugăreşti, elemente de habitat, mijloace de transport) precum şi de creaţie spirituală (mituri, basme, eresuri, recuzită ritualică, elemente de spiritualitate religioasă şi totemică, legende, proverbe, etc.), în completarea unei colecţii de clişee pe sticlă şi grafică documentară (însumând 125 de piese, datând din din sec XIX, de o valoare excepţională, unicate pe plan european), cât şi pentru organizarea de târguri anuale ale meşteşugarilor, organizarea de colocvii şi mese rotunde pe această temă şi demararea unui festival al culturii proprii a rromilor. În cadrul proiectului “Zilele Culturii Rromilor”, parte componentă a campaniei europene pentru combaterea rasismului, xenofobiei, antisemitismului si intoleranţei, Complexul Naţional Muzeal ASTRA a inclus acţiuni menite să recupereze memoria şi identitatea culturală a comunităţilor rromilor din România. Dintre aceste acţiuni, Târgul Rromilor Meşteşugari se reliefează ca manifestarea culturală care încurajează practicarea meşteşugurilor tradiţionale ale rromilor.Rromi au ocupat din cele mai vechi timpuri un loc important în economia satului tradiţioanl românesc, practicând meşteşuguri şi îndeletniciri care au completat pe cele practicate de alte etnii. Multe dintre ele au rămas astăzi doar în arhivele documentare ale diverselor instituţii de profil (muzee, institute de cercetare, universităţi, etc.). Unele se află pe cale de dispariţie şi se manifestă doar local, răspunzând unor nevoi din ce în ce mai reduse ale comunităţilor locale (cărămidăritul, spre exemplu). Altele şi-au descoperit utilitate în civilizaţia modernă şi s-au păstrat şi chiar au evoluat, prin intensitatea practicării lor şi prin aria de răspândire a produselor (rudăritul, căldărăritul, argintăritul, etc.).

    Cunoscuţi prin calitatea şi măiestria artistică a produselelor, invidiaţi pentru tehnicile de lucru, pe cât de simple şi arhaice, pe atât de spectaculoase (renumiţi pentru felul în care parcă li se subordonează elementele primare ale naturii, focul în special) meşterii rromi care participa la cea de-a IV-a ediţie a târgului din acest an vor face, fără îndoială, deliciul publicului prin pitorescul vestimentaţiei, prin atelierele în care vor realiza demonstraţii practice (incluzând aici şi cel de artă culinară), prin spontaneitatea cu care vor dansa pe acordurile muzicii specifice.

    Târgul rromilor meşteşugari se va desfăşura şi în acest an în cadrul muzeului în aer liber, în perioada 23 – 25 iunie (zilnic între orele 10 – 20). Au fost invitaţi peste 25 de meşteri căldărari, rudari, argintari, împletitori din fibre vegetale, din judeţul Sibiu şi zonele limitrofe. Deschiderea oficială a manifestării va avea loc vineri, 23 iunie ora 12, în poiana din faţa „Complexului de industrii populare din Polovragi”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top