Stiri

Maramures – Ghid de calatorie in regiunea bisericilor de lemn din Romania

Exista multe regiuni din lume care merita sa fie vizitate si foarte des noi, europenii, tindem sa calatorim peste mari pentru a vedea ceva exotic sau pentru a vizita oameni care înca duc o viata pe care probabil ca bunicii nostri o cunosteau. Se intâmpla rar sa ne gândim ca poate nu e nevoie sa calatorim departe pentru a experimenta „calatoria în timp”.

Aflat în nordul României, Maramuresul este un colt al Europei foarte putin cunoscut. In mijlocul unui relief deluros si a unor vai bogate, traiesc oameni, iar majoritatea inca urmeaza stilul de viata agrar traditional. Viata lor poate parea grea si simpla – si chiar este – o lupta milenara împotriva vremii,

Probota

pentru a cultiva recolte, pentru a creste animale, pentru a lucra din zori pâna în seara fara multele conforturi mecanicizate si electronice pe care noi le credem esentiale. Dar aceasta viata se poate rasplati prin simplicitatea pe care o arata fiecare zi de munca, iar familia si prietenii garanteaza ca adesea se pot gasi motive de sarbatoare. Sarbatorile sezoniere, precum Craciunul, Pastele sau alte sarbatori locale si nunti, si-au pastrat valoarea de a rupe rutina zilnica, de a petrece mai multe zile la rând si acest lucru se face cu placere.

De ce aceasta regiune este considerata unica si cei care au fost acolo doresc sa se întoarca? Raspunsul – un amestec de trei lucruri: peisaje incredibile, oameni onesti si simpla civilizatie a lemnului, cu faimoasele biserici ale caror turle se pot vedea de departe. Natura, oamenii, casele si bisericile sunt legate spiritual si au mentinut aceasta legatura pâna în prezent.

Dar cel mai mult regiunea Maramures este cunoscuta prin arhitectura unica care include 8 biserici faimoase de lemn aflate pe Lista Mostenirilor Culturale ale Lumii – UNESCO. Aceste biserici sunt Biserica „Intrarea Maicii Domnului în biserica” din Barsana, Biserica „Sf. Nicolae” din Budesti, Biserica “Sf. Parscheva” din Desesti, Biserica “Nasterea Fecioarei” din Ieud Deal, Biserica “Sfintii Arhangheli” din Plopis, Biserica “Sf. Parscheva” din Poienile Izei, Biserica “Sfintii Arhangheli” din Rogoz si Biserica “Sfintii Arhangheli” din Surdesti.

Ghidul nostru: Maramures: …este o excelenta carte full color care prezinta o gama variata de mosteniri culturale, de la bisericile din lemn la arheologia si arhitectura si la traditiile locale. Ofera de asemenea informatii practice actualizate despre punctele de interes turistic deosebit si modalitati de a ajunge la ele, locuri de cazare, orare de functionare a muzeelor, unde sa stati, unde sa mancati, atractii din zona, ce sa cumparati, etc.

De ce un ghid si nu un alt tip de carte? Deoarece noi consideram, ca un ghid cultural se adreseaza celor care, în timp ce se simt bine într-o vacanta de neuitat, pot ajuta totodata asa o speciala regiune sa îsi mentina specificitatea si caracterul. Pentru a asigura pastrarea regiunilor maramuresene, este necesar ca ei sa nu cada în uitare. Trebuie ca tinerii sa se stabileasca, sa munceasca si sa traiasca alaturi de familiile lor acolo, fiind constienti în acelasi timp de importanta mostenirii lor. Turismul cultural poate fi o investitie reciproca, ce poate da roade pentru toti. Bucuria turistului si cea a gazdei sunt ambele experiente adevarate.

Speram sa va placa sa calatoriti în Maramures!!

Mai multe detalii:  http://www.romanianmonasteries.org/ro/

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top