Stiri

Invitaţie la carte

Sâmbătă 25 iulie 2009, a avut loc la Constanţa, lansarea volumului antologic de versuri, „Izvoarele vieţii”.

Evenimentul s-a desfăşurat în sala „Grigorescu” din cadrul Muzeului de Artă, într-o atmosferă de vers, pictură şi muzica lui Richard Clayderman. Toate acestea, s-au desfăşurat în prezenţa unui public numeros, iubitor de versuri şi culoare.

Acest volum, este unul dintre cele mai ample lucrări de creaţie literară în care se întâlnesc poeţi de diferite vârste şi din diverse colţuri ale lumii. Astfel, versul uneşte în numele cuvântului scris, suflete sensibile, gânduri frumoase, imaginaţie şi talent. Este un volum care face parte dintr-un proiect al prieteniei, graţie poetului Mihai Leonte iniţiatorul acestui ciclu format din patru apariţii de excepţie. În anul 2006, volumul debutează cu „Spiralele vieţii” continuându-se cu „Drumurile vieţii” în anul 2007, şi „Mirajele vieţii” în anul 2008. „Izvoarele vieţii” apare ca urmare a sufletului depus de poeta Simina Silvia Şcladan, coordonatorul direct al volumului. Simina, a reuşit să adune în aceste pagini, 28 de poeţi din toată ţara dar şi de peste hotare. Ca editor al volumelor „Izvoarele vieţii” şi „Mirajele vieţii” poetul şi omul de litere Liviu Clement a oferit sprijin în realizarea acestor volume în care poezia face armonie cu grafica iar frumuseţea şi sensibilitatea, se revarsă precum izvoarele.

Această seară dedicată cărţii, a fost prezentată de poeta Simina Silvia Şcladan împreună cu Floarea Cărbune, Victoriţa Duţu, Georgeta Olteanu, Gabriela Petcu şi Niculina Vizireanu iar momentele în care s-a recitat, au fost răsplatite cu aplauze.

Iată câteva titluri sugestive ale poeţilor din volumul „Izvoarele vieţii”.

Silvia Simona Bodea – „Pentru dumneavoastră mamă”
Aristiţa Buciu Stoian – „Mai cred în minuni”
Floarea Cărbune – „Adevărul ascuns”
Cristina Cărbune, pentru care a vorbit mama sa, Floarea Cărbune. Cristina, se află în îndepărtata Japonie şi ajunge la noi prin glasul mamei, precum „Ploaia de cristal”.
Valeriu Cercel din Canada, a fost prezent prin Gabriela Petcu. Versurile dumnealui, aduc uneori nostalgie („Durere românească”) dar şi multe zâmbete atunci când avem sub priviri „Satire…şi nu prea”, acestea din urmă fiind apreciate şi aplaudate la scenă deschisă.
Andrei-Claudiu Daroczi – „Ca trecător” din secţiunea căruia a recitat poeta Victoriţa Duţu
Raluca Iordan – „Dorm pentru tine” şi aceasta fiind pusă în valoare tot de Victoriţa Duţu.
Dan Desliu – „Frumoase clipe”
Victoriţa Duţu – „Pulbere de lumină”. Cu graţie şi deosebit talent, poeta ştie să împletească munca de televiziune cu cea de artist, fiind şi o minunată pictoriţă.
Aneta Georgescu – „Scrisoare către fiul meu”
Adina-Cristinela Ghinescu – „Călător înspre veşnicie” , contribuind la acest volum prin vers dar şi prin copertă.
Iuliana Ghioca – „În miros de liliac”. Frumoasă şi sensibilă, Iuliana vine cu versuri dedicate iubirii de viaţă.
Dan Iordache – „Contemplaţie solo fără voce”
Mihai Leonte – „Am pornit”
Costel Macovei – „Eu, templul”
Gabriela Mihail – „Rânduri şi gânduri”
Crăiţa Moroieni – „Dependenţa de cuvânt”
Georgeta Olteanu – „Am învăţat”. Poeta a prezentat şi o secţiune minunată în limba franceză.
George Pena – „Neuitarea unui bărbat”
Gabriela Petcu – „Viaţa ca o scenă”
Virginia Popescu – „Treptele devenirii”
Ştefania Puşcălău – „Ascunsă într-o carte”
Tania Roman – „Clopoţind de primăvară”
Simina Silvia Şcladan – „Cântecul codrilor”. Pentru eforturile ca acest volum să prindă formă şi culoare, i-au fost adresate mulţumiri şi o dedicaţie în versuri „Emoţia regăsirii” de Gabriela Petcu.
Valeria Tamaş – „În palme ierburi”
Liliana Tomache – „De ce?”. Plecată dintre noi prea curând, Liliana rămâne veşnic prin acest volum, datorită Luminiţei Ciuraru care îi dedică şi poezia „Timpul”
Ionela van Rees-Zota din Germania cu „Răsărit de soare”. Ionela este o poetă sensibilă şi delicată, adusă în scenă de Victoriţa Duţu care a recitat versuri pline de lumină şi iubire.
Niculina Vizireanu – o graficiană cu mult talent şi profunzime, un om cu suflet mare care a înfrumuseţat paginile celor patru volume antologice dar, a contribuit şi la coperţile volumelor anterioare.

La această seară dedicată carţii, au fost prezenţi invitaţi de onoare alături de persoane dragi poeţilor din volum. Printre aceştia, s-a remarcat domnul Constantin Lămureanu sociolog şi poet, redactor al revistei „Nelinişti metafizice”, directorul Asociaţiei Cultural-Ştiinţifice „Nelinişti metafizice” şi care a luat cuvântul prezentând ideea de vers în volumul „Izvoarele vieţii”.

Cu aprecieri, a mai vorbit poeta Ana Ruse, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea şi care ne încântă cu creaţiile sale nu puţine la număr. A fost prezentă şi doamna prof. Akmolla Guner redactor şef al revistei „Emel” şi care a avut pentru fiecare poet de la malul mării, câteva cuvinte de suflet. Sensibilitatea poetei Amelia Magori, prin versurile sale dar şi prin cuvintele adresate „Izvoarelor vieţii” a făcut ca această ocazie, să se transforme într-o frumoasă seară dedicată poeziei şi prieteniei.

Iată, putem spune şi de această dată că versul, face ca oamenii să fie frumoşi şi buni astfel încât, între ei să se lege prietenii întemeiate în numele iubirii pentru carte şi în scopul veşniciei cuvântului scris.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top