Stiri

Ambronoy – alt sat alta poveste

Timp de 2 saptămâni, începând cu data de 15 Octombrie 2007, Complexul Naţional Muzeal « ASTRA » găzduieşte proiectul expoziţiei “Ambronay – alt sat, altă poveste” realizat de Andrei Popov, ziarist Serviciul Francez, Radio România Internaţional şi artistul rus Alexandr Volinsky…

Expoziţia "Ambronay – alt sat, altă poveste"  se compune din 32 de fotografii,  precum şi din tot atâtea texte bilingve (română – franceză), şi a fost realizată în cadrul programului "Odyssée" al Uniunii Europene. Unul dintre organismele care gestionează acest program este "Association des Centres Culturels de Rencontre" sau "Cultural Centers/Historic Monuments" – o reţea europeană (cu nucleul în Franţa) de centre culturale care fiinţează în monumente istorice (abaţii, castele, foste fabrici, case de patrimoniu etc.). Fiecare dintre ele are un anumit profil, o specializare – de exemplu, Ambronay (Franţa) – muzica veche, Santa Maria la Real (Spania) – patrimoniul arhitectural, Castelul Banffy (Cluj) – restaurare monumente medievale etc.

Sala alocată de CNM «ASTRA» convine perfect tematicii proiectului, care propune o dublă perspectivă – antropologică şi artistică. Ambianţa satului Ambronay este sugerată printr-o serie de portrete ale locuitorilor aşezării şi ale unei părţi a echipei Centrului Cultural de la Ambronay, precum şi prin cîteva fotografii ale unor elemente arhitecturale insolite (toate fotografiile sunt realizate de artistul rus Alexandr Volinsky). Partea vizuală este completată cu mărturii ale "ţăranilor" locului şi ale orăşenilor care şi-au găsit un loc de muncă aici. Ei vorbesc despre satul în care trăiesc sau în care îşi desfăşoară activităţile, despre viaţa lor si mai ales despre pasiunea lor comună – muzica barocă (fotografiile sunt intercalate cu texte extrase din interviuri).

In paralel, conceptul include şi o proiecţie de fotografii « turistice » din sat, precum şi o ambianţă sonoră – portrete radiofonice ale personajelor din expoziţie şi un concert de lucrări religioase ale Barocului Italian. Academia Baroca de la Ambronay  va sustine un concert extraordinar tot luni, la Sala Thalia din Sibiu, începând cu orele 19,  în cadrul programelor Capitalei Culturale Europene si a Stagiunii de Muzica Veche organizata de Institutul Francez din Bucuresti.

Vă aşteptăm să vedeţi şi să auziţi… « Ambronay. »

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top