Diploma de atentie

Terorismul si realitatea imigratiei europene

Fundatia Iuliu Maniu din New York a rezervat pentru programul Conferintei de toamna o prezentare cu Dr. Mihai Radu, Presedinte al Centrului de Terorism si Contraterorism…

Fundatia Iuliu Maniu din New York a rezervat pentru programul Conferintei de toamna o prezentare cu Dr. Mihai Radu, Presedinte al Centrului de Terorism si Contraterorism, afiliat cu Institutul de Cercetari a Politicii Internationale din Philadelphia. Subiectul conferintei a fost "Terororismul si Realitatea Imigratiei Europene", cu un accent in ceea ce priveste imigratia romanilor in spatiul european. Alti vorbitori si o sesiune de intreabari si raspunsuri au urmat acestei teme. Domnul Justin Liuba, Presedintele Fundatiei Iuliu Maniu, a dat cuvantul doctorului Mihai Radu, care de la inceput a precizat ca tematica Conferintei se va axa pe situatia europeana in general si a imigratiei romanesti in particular, in ceea ce priveste spatiul comunitar al Europei, care, dupa atacurile teroriste din New York si Madrid, priveste simplistic la toti imigrantii ca potentiali teroristi.Conform datelor statistice ale Comunitatii Europene, se estimeaza un numar de imigrari de aproximativ 30 de milioane de oameni care au venit legal in ultimii ani, dar numarul real de imigranti ilegali ramane in continuare un mare necunoscut. Numai in 2006, peste 60.000 de imigranti ilegali africani au intrat in spatiul comunitar prin insulele Canare, care apartin Spaniei, dupa ce multe mii au murit inghititi de mare, datorita conditiilor adverse de calatorie. Imigranti africani, dintre care multi sunt musulmani, au mai intrat ilegal prin insula Malta, prin insula Lampedusa (apartinand Italiei) si prin intermediul enclavelor spaniole din Maroc.

In ceea ce priveste imigratia europeana, Franta estimeaza imigrarea a peste 600.000 de ilegali, Germania tot atat, iar Spania a legalizat 700.000 de imigranti in 2006 (multi dintre care erau romani).

Ce atrage asadar imigrantii in Comunitatea Europeana? Exista o diferenta intre versiunea din presa si versiunea empirica a acestei atractii. Teoretic se spune ca Europa ofera servicii mai bune decat se pot gasi in tara-mama. In realitate, Franta, Spania si Germania, cu somaje variind intre 8%-9%, nu pot fi surse atat de atractive de lucru pentru imigranti. Este drept ca serviciile oferite in general imigrantilor sunt si de natura bruta (occidentalii nu le vor) si ca imigrantii accepta bani cu mult mai putini decat lucratorii autohtoni. Dar, pe masura ce somajul va creste, vor creste si presiunile autohtonilor de a relua serviciile detinute de imigranti, inclusiv la salariile oferite imigrantilor. Acest lucru va duce la luatul painii imigrantilor in favoarea autohtonilor.

Un motiv mai plauzibil de venire in tarile C.E. pare sa fie ajutorul social, care este, depinzand de la tara la tara, de 3-4 ori mai mare decat salariul mediu din tarile de imigratie. Ca exemplu, Dr. Radu a dat exemplu comunitatea turcilor din Germania, unii locuind acolo de peste 20 de ani, si care arata o rata de 3-4 ori mai mare de somaj decat a autohtonilor germani.

O modalitate preferata de a capata cetatenie europeana este prin solicitarea de azil politic. Pe langa cazurile legitime, multi potentiali teroristi intra in diferite tari europene sub aceasta pretentie. Turci, kurzi, irakieni, nu numai ca declara azil politic, dar sunt si selectivi in ceea ce priveste tara azilanta. A fost un caz celebru, unde diferiti musulmani s-au congregat in Franta, dar au cerut zil politic in Anglia, pentru ca beneficiile sociale erau mai bune in acea tara. Un alt caz celebru este al celor 10.000 de somalezi, care desi aveau azil politic in Olanda, s-au relocat in Anglia, cu solicitare de azil politic, pentru ca aceasta avea servicii sociale mai bune.

Comunitatea Europeana a devenit astfel un focar de terorism preferat de catre conducatorii ideologici ai diferitelor miscari, datorita accesului la comunitati musulmane, care si-au gasit refugiu in C.E. De asemenea, seful Miscarii Comuniste din Filipine, a solicitat azil politic in Olanda si de acolo profeseaza o politica de violenta si terorism politic de peste 20 de ani.

Un muftiu care este ideatorul multor atacuri cu oamenii Al-Qaeda din Irak, traieste de peste 15 ani cu azil politic in Norvegia, in ciuda unor cereri de extradare pe numele lui din partea Irakului si a interesului de-al aresta din partea SUA. Marea Britanie adaposteste un muftiu marocan care propovaduieste razboi civil in tara de bastina, fara ca Anglia sa catadicseasca vre-un raspuns sau actiune contra sa. Gregorian Bivolaru, ideatorul Miscarii MISA din Romania, care are mandat de arestare in tara pentru activitati de abuz sexual contra minoarelor, a primit azil politic in Suedia. Paradoxal, multi azilanti legitimi sunt refuzati de aceleasi tari care decid sa acorde azil politic unor personaje dubioase.

Pe de alta parte, -mentioneaza Dr. Radu-, cand vre-un guvern cere extradarea vre-unui azilant care propaga idei si/sau activitati violente din tara adoptiva, tarile azilante si unele elemente din presa internationala acuza aceste cerinte de "rasism", pentru a inchide dezbaterea. Paradoxul este ca aceste adapostiri de criminali au dus la cresterea de rasism in randurile populatiilor vestice, cu partide extremiste manifestand din ce in ce mai deschis o intoleranta vadita fata de imigranti in general, si/sau paturi de imigranti in particular, adica fata de oameni care au venit sa munceasca si sa-si creeze o viata cinstita mai buna in Vest, si care cad astfel victime generalizarilor ieftine de xenofobie (vezi cazul romanilor din Italia).

Sunt cazuri unde o mama romanca gravida a fost silita de irlandezi sa nasca pe o insula in afara apelor teritoriale ale Irlandei, pentru ca apoi sa fie deportata in Romania, fara cetatenie irlandeza pentru copil, sau o agenda politica din Elvetia care propune deportarea intregii familii ale unui imigrant, daca vre-un membru de-al acesteia devine criminal.

Stanga occidentala simpatizeaza atat minoritati extremiste, cat si minoritati criminale. De la muftii Al-Quaeda, la tiganii din Estul Europei, socio-comunistii Vestului se erijeaza in apologeti ai acestora si a drepturilor lor.

Cateodata au loc si metamorfoze politice, cum ar fi cel al italienilor comunisti, care, din politicieni marxisti se transforma in politicieni fascinsti, in functie de cum bate vantul alegatorilor italieni, dupa a caror voturi dau fuga. Ipocrizia acestora de-a preda lectii de democratie romanilor fata de drepturile tiganilor din Romania de exemplu, este evidenta cu transformarea acestora in chestori fascisti fata de aceiasi tigani, atunci cand acestia ajung in Italia. Acest fenomen este evident si cu alte "stangi-drepte" europene.Impactul pentru Romania al imigratiei este ca 1/6 romani productivi lucreaza in Europa de Vest si/ sau SUA, ceea ce inseamna o enorma pierdere de intelectuali si de lucratori pentru tara. Paradoxal este ca se creaza conditii de imigrare mai usoare in Romania pentru chinezi, decat pentru conationalii din Republica Moldova, pentru a suplini lacuna de mana de lucru din Romania. Nu este sigur daca influxul de valuta in tara de la romanii din strainatate si lipsa somajului, echilibreaza lacuna de mana de lucru necesara in Romania acum. Exista o zicala conform careia influxul de bunuri din Romania nu se mai face pe baza cresterilor de pepeni din Romania, ci pe baza culegerii de pepeni din Spania. Pe de alta parte, cresterea abrupta a preturilor de bunuri in Romania, datorita cererii venite odata cu valuta trimisa acasa, s-a dovedit devastatoare pentru romanii cu pensii, salarii si burse modeste, oameni care traiesc cu venit socialist intr-o tara cu capitalism predatoriu si unde clasa mijlocie este mai mult o notiune simbolica, decat o majoritate socio-economica, cum ar fi fost ideal. In plus, copiii romanilor imigranti raman des "lepadati" la bunici cu anii, ceea ce le da micutilor episoade de depresie, stress si expunere la o viata criminala, datorita lipsei de structura familiala.

In ceea ce priveste relatiile Rusiei cu Occidentul, Dr. Radu a mentionat resuscitatul imperialism transant al Rusiei fata de vecinii sai, cat si pretentiile sale geo-strategice globaliste pe scena internationala. Contactele de comert militar cu Iranul din prezent, obladuirea a exportului de arme din Estul Moldovei (Transnistria) in tarile din lumea a treia, inclusiv in tarile care practica terorismul de stat, precum si prezenta armatelor de ocupatie ale Rusiei in Gruzia si Moldova, au facut ca relatiile dintre SUA si Rusia sa revina la "normal", adica la un nou razboi rece.

La partea de intrebari si raspunsuri, mentionam subsemnatul, care a solicitat reactia Dr. Radu cu privire la posibila conectie CIA-Mujaidinii din Afganistan pregatiti de catre americani ca sa lupte contra rusilor -mujaidini transformati in luptatori Al-Quaeda contra americanilor si cum explica dumnealui aceasta intoarcere de arme contra sponsorilor americani. Dr. Radu a declarat ca nu crede sa existe vreo conectie intre cele trei grupuri.Tot subsemnatul a solicitat reactia invitatului fata de o tratare mai specifica a romanilor din diferite tari C.E., mentionand reactia in general pozitiva a spaniolilor fata de romanii de acolo, fata de atitudinea in general xenofoba a italienilor fata de romanii din peninsula. Dr. Radu a replicat ca nu exista necesitatea unei priviri mai personalizate, tara pe tara a romanilor din Comunitate, datorita faptului ca dumnealui citeste ziarele spaniole in fiecare zi, care si ele abunda de relatari de crime de-ale tiganilor si de-ale romanilor de acolo, cat si de atitudini ostile fata de romani ale spaniolilor.Un alt participant, apropo de politica de represiune si de asasinat cu care este cunoscuta Rusia, din Londra la Chisinau, a comentat "coincidenta" persistenta de "accidente" devastatoare de masini ale patriotilor romani din Basarabia, care, de la sotii unionisti Ion si Doina Teodorovici, la scriitorul si poetul unionist Dumitru Matcovschi, la poetul unionist Grigore Vieru, la fostul detinut de gulag si parlamentar moldovean unionist Gheorghe Ghimpu – ca sa mentionam numai cativa -, ori au platit cu viata, ori au ramas marcati pe viata datorita acestor "coincidentale accidente" de masina. Alti unionisti romani din Basarabia, de la veteranii luptatori contra Armatei rusesti de ocupatie a 14-a din Moldova, pana la activisti, politicieni si intelectuali unionisti, au murit in conditii de "coincidenta", atunci cand au devenit incomozi politicii imperialiste anti-romanesti din Moldova. Solicitat sa comenteze asupra acestor aspecte de terorism rusesc, Dr. Radu a declinat sa raspunda, mentionand ca subiectul nu este de domeniul sau.

Intalnirea s-a incheiat cu domnul Liuba, care a multumit vorbitorului pentru prezentare si audientei pentru prezenta sa. Diverse materiale si publicatii de interes au fost distribuite celor prezenti, gratuit, la sfarsitul conferintei.Pentru cititorii care doresc sa afle mai multe despre activitatile Fundatiei Iuliu Maniu din New York, contactele organizatiei sunt: P.O. Box 230664, Astor Station, Boston, MA. 02123.

Gabriel Teodor Gherasim
New York

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top