Diploma de atentie

Cazul Ion Iovcev

Violări flagrante ale drepturilor omului în Estul Moldovei de către ruşi: Cazul Ion Iovcev

Domnul Iovcev primeşte aproximativ 10 apeluri telefonice cu injurii şi ameninţări la fiecare 24 de ore, la toate orele din zi sau noapte, şi, în decursul lunii noiembrie 2005, în aceeaşi zi, după o vizită la domiciliu a serviciilor secrete "transnistriene" (citeşte KGB), unde a fost ameninţat direct cu moartea, a suferit un grav "accident" de maşină.

Ion Iovcev este directorul Liceului "Lucian Blaga" din oraşul Tiraspol, situat în Estul Moldovei (Transnistria). A început să primească de curând un val constant de ameninţări telefonice, ca rezultat al informării autorităţilor americane de la Washington – după o vizită în acest scop în capitala Americii -, asupra abuzurilor şi a persecuţiilor anti-româneşti din zonă, de către ocupanţii ruşi şi ucrainieni. Amintim că armata rusească a 14-a este staţionată abuziv în Estul Moldovei din 1945 şi că Rusia a renegat propria semnătură la contractul semnat la Istambul, cu forţele internaţionale, prin care se obliga  să-şi retragă trupele din Estul Moldovei până la finele anului 1996.

Chemările telefonice pe care domnul Iovcev le primeşte sunt îmbibate cu înjurături şi ameninţări cu moartea sa şi a familiei. Cei care au fost victimele KGB-ului şi/sau a Securităţii, vor recunoaşte aceste metode ca venind direct din manualul serviciilor secrete de reprimare comuniste. Domnii Ion Iovcev şi domnul Ion Manole (Preşedintele companiei Promo-Lex din Chişinău) au descris oficialilor de la Departamentul de Stat american, în audienţe private, episoade specifice de maltratare a etnicilor români din zonă, care refuză să afirme că ar fi "neam diferit" de  români (vezi neamul "moldovenesc"), sau că ar vorbi o limbă "diferită" de restul românilor (vezi limba "moldovenească").

Autorităţile ruse şi ucrainiene de ocupaţie au ajuns să maltrateze până şi copiii, inclusiv folosind bătaia, şi sabotarea cursurilor de la şcolile româneşti (cum ar fi ferecarea porţilor şi interzicerea accesului elevilor şi a cadrului profesoral în incinta şcolilor, tăierea electricităţii şi a căldurii în timpul iernii ş.a.m.d.).

Domnul Iovcev primeşte aproximativ 10 apeluri telefonice cu injurii şi ameninţări la fiecare 24 de ore, la toate orele din zi sau noapte, şi, în decursul lunii noiembrie 2005, în aceeaşi zi, după o vizită la domiciliu a serviciilor secrete "transnistriene" (citeşte KGB), unde a fost ameninţat direct cu moartea, a suferit un grav "accident" de maşină.

Domnul Iovcev a arătat cu dovezi incontestabile americanilor, cum încă din 1994, când a început refuzarea manualelor scrise în ruseşte la liceu, elevii şi profesorii de la "Lucian Blaga" au început să fie trataţi în mod ostil de către forţele de ocupaţie comuniste ruseşti, cu bătaie, atentate la viaţă, sabotarea scolii şi ameninţările din prezent.

Compania Promo-Lex a sprijinit şi solicitat apărarea şi ajutorarea Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, la Parlamentul şi Preşedinţia de la Chişinău, însă la scurt timp după aceea, birourile companiei au fost vandalizate, s-au descoperit microfoane în încăperile şi la telefoanele companiei şi reclamele companiei în mass-media au fost sabotate.

Promo-Lex a făcut public că va da în judecată guvernele Rusiei şi a Moldovei pentru orice daună sau vătămare corporală pe care angajaţii sau familiile angajaţilor de la Promo-Lex ar avea de suferit din cauza acestor persecuţii venite de la elemente filo-ruseşti.

În plus, Liceul "Lucian Blaga" şi compania Promo-Lex solicită ajutorul societăţii şi a mass-mediei româneşti şi internaţionale, în denunţarea încălcărilor drepturilor cetăţeneşti şi a Constituţiei Republicii Moldova de către angajaţii KGB-işti staţionaţi la Tiraspol şi Chişinău.

Deja OSCE din Comunitatea Europeană şi Departamentul de Stat american au denunţat persecuţiile anti-româneşti din Estul Moldovei şi pregătesc darea în judecată a guvernelor Rusiei şi a Moldovei pentru plata de daune românilor persecutaţi din Estul Moldovei.

Totodată, autorul acestor rânduri aminteşte cititorilor şi Guvernului român, că în timp ce ambasada Rusiei din Chişinău are peste 700 de angajaţi la Chişinău, ambasada României abia a catadicsit să aducă 9 (nouă) angajaţi. Să comparăm aceste populaţii diplomatice cu populaţia românească (80%) şi cu cea rusească (10%) din Republica Moldova. Iar numai în Transnistria, populaţia românească formează 40%, faţă de populaţia rusească (10%).

Pentru cei care vor să contacteze şi să sprijine Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol, atât individual cât şi ca biserici şi/sau organizaţii, o pot face la: Promo-Lex, Contact: Ion Manole, 93, str. Sciusev, MD-2012 Chişinău, Moldova; tel/fax (011 373 22) 23 88 26; e-mail: promolex@yahoo.com .

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top