General

Trei mari puteri

Unii fac paroxism cînd vorbesc despre muzică de proastă calitare şi versuri cu iz de cretinism. Îşi consumă energia aruncînd vorbe grele la adresa celor ce fac sau ascultă un anumit gen muzical. Alţii îşi pun termopane în speranţa amortizăii femomenului şi, din cînd în cînd, fac presiuni asupra administratorului blocului de parcă acesta ar fi dumnezeul evoluţiei în toate.

    Unii fac paroxism cînd vorbesc despre muzică de proastă calitare şi versuri cu iz de cretinism. Îşi consumă energia aruncînd vorbe grele la adresa celor ce fac sau ascultă un anumit gen muzical.

Alţii îşi pun termopane în speranţa amortizăii femomenului şi, din cînd în cînd, fac presiuni asupra administratorului blocului de parcă acesta ar fi dumnezeul evoluţiei în toate.

Si mai sunt cei cu scaun la cap şi cu cei şapte ani de acasă,care privesc lucid regresul cultural şi social, reuşind astfel să-şi vadă liniştiţi de-ale lor.

    Într-o lume terorizată de influenţe occidentale şi orientale, cei mai mulţi,par nişte simpli actori pe scena improvizată a unui teatru de comedie.

Desigur, legea nu e una pentru toţi şi nici toţi pentru unul. Deosebirile vin dinspre şi în raport cu legile străzilor, a căminelor, a catierelor chiar si nu în ultimul rînd, a liderilor de gaşcă.

    În România sunt trei mari puteri muzicale total diferite atît ca stil, cît şi ca mesaj.

    Prima,si cea mai discutată, este maneaua care se răspîndeşte parcă cu viteza luminii.Spun unii, că maneaua instigă la incultură,la vicii şi acţiuni duşmănoase,la prostituţie şi hoţie. Ca să asculţi acest stil cu influenţe din cele mai ciudate, trebuie să fii ori rrom ori vreun sărăntoc şadea.

Cea de a doua mare putere muzicală este rock-ul care are din ce în ce mai mulţi 'adepţi'. Se spune că acest gen muzical este ca o chemare la…satanism, şi trebuie să fii drogat ca să poti asculta ceea ce unii numesc, simplu,zgomot.

    Ultima clasată în top 3 este hip hop-ul care cîştigă tot mai mult teren. Despre acest gen muzical se spune că deşi scoate adevărul gol-goluţ la lumină, o face într-un mod vulgar.Dacă eşti fan atunci sigur eşti băiat de cartier, cu cel mult 10 clase sau pur şi simplu, puştan eclipsat de forţa creatoare a celor din imediata apropiere.

Mai sunt şi alte genuri dar acestea nu ies în evidenţă în mod deosebit.

La final, un singur lucru pare clar. Trebuie făcut ceva pentru a slăbi puterea celor trei fenomene muzicale ce par a se bate cap în cap . Muzica este mai mult decît zgomot produs de instrumente gălăgioase,versuri articulate violent sau ţipete erotice.Muzica este o artă, un dar divin şi una din puţinele minuni ale lumii.

Salvaţi muzica înainte să devină o artă moartă.


Versuri penibile

Se tot discută, în stînga şi-n dreapta, fenomenul manea.

Se vorbeşte de subcultură în masa şi ritmuri furate dar se omit voit versuri de kkt ce fac furori în lumea bună autohtonă şi nu numai.

Cine îşi mai aminteşte de O-zone şi a lor dragoste cocoţată în tei de…Picasso?!?

Vă mai amintiţi cît era el de voinic cînd dădea bep să ceară…nimic?

Această melodie cu versuri absolut PE NI BI LE a făcut înconjurul lumii dar nimeni nu a sesizat ridicolul versurilor. Probabil, dacă ar fi fost vorba de vreo manea…

Dar de vocea feminină numărul unu în muzica românească actuală,ce ziceţi ? Cum mulţi ştiu,e vorba de Andra. Melodia în cauză e "un ocean de-ai fi" …." un ocean de-ai fi/ m-aş îneca zi de zi" măi să fie! Oare de cîte vieţi trebuie să dispună să se poată sinucide la nesfîrşit? Ah! Textierul poartă toată vina. A uita să scrie ceva şi despre miracolul învierii.

Dar să trecem mai departe.

De frumoasele de la A.S.I.A ce părere aveţi? " În salonic sunt măsline,iar toate cheile-s la tine" ştiţi ce ar zice dragii mei vecini la faza asta? da’ ce are maică sula cu prefectura?

Să vorbim puţin şi de fetele de la Candy şi a lor / eşti băiatul care-mi place/ " mulţi băieţi roiesc în jurul meu/ dar eu te-am ales pe tine/ sa mă laşi în pace cred că-i cel mai bine"

Dar de Selena frumoasa cu strungăreaţă care ne dă gata chiar de la prima melodie / nu mă uita undeva/

" te vreau oriunde am fost" no comment

Omul cu şobolani / mîinile sus/

" încep să cred că viaţa e o fată toantă – o toantă / făcută să mă simt ca Henry – ca Henry Coandă"

Acestea au fost doar cîteva exemple de versuri cu iz de cretinism care nu au legătură cu maneaua.

Acum vă las să meditaţi asupra inculturii.

Nu de alta dar dacă tot vorbim de versuri penibile de ce să facem discriminări?

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top