Editorial

Nevoia de autocenzură ?

Dintotdeauna Revista Noi,NU! şi-a propus a fi un mediu de exprimare liber. Ne-am bazat pe faptul că toţi cei care ne citesc şi scriu pe siteul nostru sunt sunt bineintenţionaţi şi vor avea o atitudine constructivă faţă de textele publicate nicidecum una distructivă.


Am considerat chiar de la inceput că dialogurile vor fi benefice atât pentru autor cât şi pentru cititor, că se va miza pe ceea ce se scrie fără a se ajunge la insulte, jigniri sau denigrări care nu au nicio legatură directă cu textele publicate ci doar prin simplul fapt că răspunsurile primite sunt în contradictoriu.

Pentru că întotdeauna am acţionat transparent, din semnalele primite în ultima vreme trebuie să recunoaştem că ne confruntăm cu o problemă. În primul rând, am pierdut colaboratori importanţi, datorită “libertăţii de exprimare” pe care am promovat-o chiar de la început pe siteul nostru. Nu am crezut niciodată ca aceasta libertatate de exprimare poate avea şi efecte negative. Ne-am bazat întotdeauna pe faptul că fiecare va încerca să ajute comunitatea Noi,NU! sprijinind ceea ce am încercat să construim împreuna cu dvs. si nu descalificand demersul nostru. Din păcate, semnalele primite ne fac să credem că abordarea noastră nu este tocmai potrivită. Lăsând lucrurile să curgă, consideram noi, firesc, s-a dovedit a fi o abordare nu tocmai favorabilă siteului întrucât mulţi au preferat să se retragă pentru a evita discuţiile în contradictoriu care degenerau. Semnale că lucrurile nu stau cum trebuie am primit atât prin email cât şi pe forum de multă vreme. Nu le-am ignorat ci am încercat să nu intervenim prea mult tocmai pentru a nu fi acuzaţi de cenzură. Deşi recunosc nici de acest lucru nu am scăpat.

Am iniţiat discuţii în acest sens sperând ca lucrurile să intre totuşi pe un făgaş normal: comentariile să fie constructive iar scopul lor sa fie unul benefic pentru cei care scriu. Nu am crezut ca vom ajunge să intervenim brusc în activitatea zilnică a revistei şi nici nu ne dorim acest lucru. Însă nu vrem să se ajungă la concluzia că lăsând discuţiile să curgă liber doar ceea ce scrie cineva e bun, tot ce scriu ceilalţi e prost, aşa după cum semnalele primite din ultima vreme ne fac să credem –  ceea ce este total nepotrivit scopului propus: tot ceea ce se publică este prost, comentariile sunt împotrivă iar dacă autorul îndrăzneşte să riposteze se trece la insulte sau răspunsuri ironice. În acest fel autorul preferă să se retragă, să nu comenteze sau în cel mai rau caz pentru noi să renunţe la colaborarea cu revista noastra. Iar aici avem doar de pierdut.

Întotdeauna am mizat pe faptul ca aici e un loc de exprimare liber. Noi nu am încercat niciodată să influenţăm părerile celor care scriu pe site sau să inăbuşim dialogul asupra textelor publicate. Din păcate comentariile care au apărut , ironice în cele din urmă, ajung să se îndepărteze de la textul comentat ceea ce dovedeşte faptul că revista noastră riscă să nu-şi mai atingă scopul.

Iată de ce vă invit  la un exerciţiu de transparenţă şi sinceritate: Scrieţi pe forumul nostru ce înţelegi dvs prin dialog constructiv, dacă majoritatea textelor publicate sunt chiar nepotrivite genului poetic, dacă aveţi impresia că pe acest site există cenzură, care credeţi dvs. ca este rostul comentariilor, cum credeţi că ar trebui să decurgă comentariile, cum consideraţi dvs. că ar trebui procedat în cazul în care cineva critică  tot ce se scrie sau orice alte sugestii, propuneri sau observaţii pe care doriţi să le faceţi cu privire la modul in care se desfăşoară comentariile pe site.

Demersul nostru are la bază mesajul recent adăugat pe forum http://www.revistanoinu.com/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=2&id=3301&Itemid=100362#3301 şi pornind de la acesta vom încerca să discutăm deschis şi transparent despre modul în care decurge activitatea pe siteul nostru. Sper în primul rând ca cel puţin acum discuţia să nu degenereze.

Ştiu, prima reacţie va fi aceea ca noi am dori să fie publicate doar comentarii laudative, că nu mai există libertate de exprimare, că scopul revistei va fi altul în care vor fi doar laude iar scopul comentariilor va fi limitat la acest nivel pierzându-şi rostul. Total greşit. Iar dovada cea mai simplă e ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă: daca e să se comenteze în contradictoriu se deviaza de la subiect si se ajunge la jigniri de genul: netalentată, tembelă, cetăţeancă turmentată, exhibuiţionistă, condiţie precară şi exemplele pot continua.  Iar acest gen de comentarii nu fac bine nimănui: nici nouă ca şi revistă online, nici celor care le citesc şi mai ales celor cărora le sunt adresate.

Nevoia de a discuta civilizat, concret, pe text, este benefică. Suntem deschişi şi transparenţi iar această invitaţie la un dialog civilizat este o dovadă în plus. În cazul în care discuţiile vor degenera de la discuţia iniţiala ne rezervăm dreptul de a le înlătura de pe site.

Sperăm ca demersul nostru sa nu fie interpretat gresit iar tot ceea ce se întamplă pe site sa fie benefic atât pentru cititori cât şi pentru colaboratori.

În fond, acesta este şi scopul revistei noastre.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top