Editorial

De 10 ani. Vă mulţumim !

În luna aprilie se împlinesc 10 ani de când revista Noi,NU! se citeşte online. A apărut la initiţiativa unor studenţi care, la o pauză de cafea şi ţigară în fostul bar de la subsolul B.C.U din Cluj-Napoca, credeau că printr-o astfel de iniţiativă nu ar mardemarjpgface decât să intre în acel spaţiu al dialogului noii generaţii care are şi trebuie să aibă dreptul de a zice ceva. De a zice ceea ce nu le place, de a scoate la lumină ceea ce alţii încearcă să îngroape, de a rupe lacătul tăcerii celor care se complac în stadiul în care cei care au luat frâiele puterii din ţara asta l-au ferecat peste glasul şi aşa sfâşâiat al poporului trezit din comunism dar rămânând totuşi cu pumnul în gură.

De-a lungul celor 10 ani ne-am dat seama că demersul nostru este unul inutil cu atât mai mult cu cât am observat că orice iniţiativă este repede înnăbuşită chiar de către persoane de la care ai aşteptări mai mari. Cu toate aceastea nu am renunţat. Chiar dacă a urmat sfârşitul anilor de studenţie pentru toţi cei care am iniţiat acest demers şi limitarea timpului alocat pentru proiect, revista a continuat. Şi a continuat datorită celor care au observat în revista noastră un mijloc liber de exprimare: Colaboratorii. Celor care au trimis materiale şi ne-au convins că un astfel de demers nu ar trebui oprit. De aceea, tuturor celor care aţi publicat în revista Noi,NU! daţi-mi voie să vă mulţumesc. Fără ajutorul dvs. cu siguranţă revista nu ar mai fi existat.

Iniţial aveam întâlniri pentru a discuta despre sumarul revistei. Ulterior acestea s-au rărit discuţiile fiind purtate mai mult prin telefon sau email. Acum toate discuţiile se poartă doar pe email. Pentru că fiecare suntem în altă parte dar toţi împreună vrem să continuăm. Nu mai suntem nici studenţi şi nici atât de tineri ca la început. Dar cel puţin avem convingerea că rostul revistei Noi,NU! încă nu s-a risipit. Rămâne o revistă de atitudine şi cultură scrisă de toţi cei care vor să se exprime liber.

Am fost întrebat de mai multe ori cine suntem şi dacă avem ceva de ascuns din moment ce nu apare nicio informaţie pe site despre cei care stau în spatele revistei. Nu ar trebui să fiţi surprinşi dacă vă spun că noi suntem dvs. adică cei care ne citiţi şi ne trimiteţi articole pentru publicare. Nu suntem persoane publice, nu am publicat cărţi, nu am apărut la televizor, nu suntem ziarişti de profesie şi nici afiliaţi vreunui partid sau organizaţii. Pur şi simplu este un proiect început când visam iar acum îl continuăm pentru că, treziţi la realitate, ar fi păcat să renunţăm la vise.

În cei 10 ani am trecut prin mai multe schimbări de format. Primele 5 numere le readucem online acum. Le puteţi citi în formatul original pe pagina principală a siteului. După cele 5 numere am trecut la un format nou, cu baza de date, şi ne propunem să  republicăm toate articolele . Din păcate nu putem adăuga articolele printr-un simplu click şi vor trebui publicate manual. În acest sens va exista o secţiune nouă numită De 10 ani unde vom publica, periodic, articole care s-au pierdut din mediul online şi dorim să le readucem unde le e locul astfel încât aici să puteţi citi tot ce s-a scris în Revista Noi,NU! în aceşti 10 ani într-un singur loc.

O mare problemă a fost timpul alocat pentru publicarea articolelor de când ne ştim. Au fost şi perioade lungi de timp în care nu am publicat nimic mai ales datorită timpului limitat şi a resurselor reduse. Am rămas şi singur iar atunci ajutorul a venit de la colaboratori. Scopul fiind astfel atins: revista este a dvs., a celor care doresc să se exprime liber. Si dvs. sunteţi parte din Noi,NU! şi sperăm să rămâneţi alături de noi.

Iată de ce acum, după 10 ani, încercăm un alt format care ne permite să publicăm mult mai repede toate propunerile dvs. Sperăm astfel să vă apropiem mai mult de noi şi să vă convingem că merită să publicaţi în revista noastră. Chiar dacă am făcut tot posibilul să finalizăm noul format, din păcate, nu am reuşit în totalitate motiv pentru care acest format încă nu este finalizat urmând să-l finalizăm în zilele următoare adăugând noi funcţionalităţi. Aşa cum ne-am bazat pe sprijinul dvs. în aceşti 10 ani ne bazăm şi în continuare. Iar dacă nu aţi mai publicat de mult în revista noastră vă relansăm invitaţia de a deveni colaboratori.

De asemenea rămânem deschişi oricăror propuneri, sugestii sau observaţii în ceea ce priveşte revista. Aşteptăm persoane care doresc să se altăture echipei noastre nu doar ca şi colaboratori ci şi ca redactori. Într-un fel e impropriu zis redactori pentru că nu avem o redacţie. Fiind online totul se desfăşoară online. Nu trebuie decât să publicaţi periodic pe siteul nostru şi apoi să ne spuneţi că doriţi să deveniţi redactor. Pentru acest lucru nu cerem decât implicare, idei noi, propuneri şi un mic timp dedicat revistei.

Aş fi dorit să-i amintesc pe toţi cei care au colaborat cu revista noastră în cei 10 ani. Dar pentru că numărul colaboratorilor este unul foarte mare şi din dorinţa de a nu scăpa pe cineva nu o voi face. Trebuie însă amintiţi cei care au făcut parte din prima echipa redacţională şi care au pus bazele revistei Noi,NU!: Adrian Nicula, Nadia Tudorică, Adriana Rusu, Micul Prinţ (Florin Ceşa) şi subsemnatul. Ulterior numărul colaboratorilor a crescut iar cel a redactorilor a scăzut. Nu pot să nu-i amintesc şi pe cei mai vechi colaboratori: Gabriel Gherasim şi George Roca care încă ne sunt alături. De asemenea chiar de la început Ciprian Dobrescu ne-a asigurat suportul pentru existeţa online şi încă o face. Însă mulţumirile mele merg şi către toţi cei care au scris, scriu şi vor scrie pe siteul nostru.

Nu sunt adeptul planurilor mari de viitor. Însă sunt convins că revista Noi,NU! îşi va găsi întotdeauna resursele de a supravieţui şi va fi mereu un loc în care întotdeauna cineva va avea ceva de spus. Pentru că, chiar dacă fără şanse de reuşită, acestă parte din internet este un loc al exprimării libere. Nu suntem asociaţi cu nimeni şi nici nu vom fi. Suntem independenţi şi credem în asta. Şi spun fără şanse de reuşită întrucât se ştie că în ţara noastră atitudinea e doar la nivel de discurs. Din păcate presa din România susţine acest discurs bazat doar pe interese. Politicul a sfârtecat tot. Inclusiv atitudinea…

De Alexandra Svet si demersul ei mai ştiţi ceva ?

Dar probabil totul ţine de felul de a fi al poporului român…

Cu toate acestea Revista Noi,NU! se citeşte online de 10 ani. Vă mulţumim !

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top