Stiri

Topului preferintelor în cultură

Topul preferintelor in cultura a fost conceput de Ascensorul cultural, proiect coordonat de Centrul de pregatire profesionala in cultura cu scopul de a defini cat se poate de clar abilitatile, experienta si interesul voluntarilor in domeniul cultural si a realiza o mai buna intermediere si comunicare a ofertelor de stagii si voluntariate din cadrul Ascensorului Cultural.

 

Sondajul online  au fost deschis   timp de  2 saptamani, si a fost consultat de 82 de voluntari in cultura.

 La intrebarea care viza tipurile de activitati din domeniul culturii in care s-ar implica voluntarii Ascensorului cultural, raspunsul detasat a fost ‘sa ma implic in organizarea de programe educative’, urmatoarele 2 locuri au fost ocupate de variantele ‘sa asist un curator/producator de spectacol’ si sa ‘fac documentare’.

In ceea ce priveste domeniile culturii in care s-ar implica respondentii  nostri au preferat detasat proiectele interculturale, apoi proiecte vizand artele spectacolului(teatru si muzica) si , proiecte care vizeaza educarea in cadrul comunitatii locale.

La intrebarea privind motivatia pentru alegerea tipului de proiect in care s-ar implica ,am primit raspunsuri diverse, dintre care  iata cateva  fragmente: Am ales proiectele interculturale, deoarece prin intermediul acestora se poate face schimb de idei, se pot promova proiecte reusite si in alte locuri decat cel din care a pornit initial; celalalte doua optiuni, legate de artele spectacolului le-am ales deoarece mi-am dorit intotdeauna sa iau parte in “productia” unui festival de muzica si teatru, iar cat despre activitatile curente intr-o institutie cred ca imi pot oferi o sansa pentru a ma informa mai bine asupra domeniului in care vreau sa lucrez.

Privind tematica unor viitoare intalniri dintre voluntarii Ascensorului, a fost preferata in mod special varianta strategii de punere in practica a ideilor de proiecte cu voluntari,apoi ce activitati presupune functia de curator al unui muzeu/producator al unui spectacol, si nu in ultimul rand discutii d eorientare profesionala;

In ceea ce priveste organizarea unei Caravane a muzeelor si caselor memoriale mici mai bine de 80% la suta dintre respondenti considera initiativa ca fiind atractiva.

Privind  apelul la  implicarea in Caravana muzeelor si caselor memoriale mici, cei ce au raspuns initiativei noastre au avut o atitudine poztiva si motivatii diverse, exprimandu-si viziunea siinteresul pentru diverse initiative de revitalizare a accesului la cultura.

Dintre acestea citam:

 

Initiativa mi se pare interesanta si datorita faptului ca multi bucuresteni nu isi cunosc foarte bine orasul (in afara cartierului unde locuiesc, centrului atat de aglomerat si plin de praf si a locului unde muncesc),si pierd datorita acestui lucru, atatea locuri cu care orasul chiar ar putea sa se mandreasca.

Mi se pare o idee buna insa cred ca va fi greu din moment ce exista deja in Bucuresti atat de multe alte edificii interesante. Mai productiv si atragator mi s-ar parea sa fie promovate muzeele si casele memoriale din afara Bucurestiului, mai ales deoarece exista foarte multe zone cu turismul nedezvoltat si care desi au asemenea comori, nimeni nu stie de ele.

Desigur, cu conditia ca muzeele si casele memoriale respective sa aiba intr-adevar ce oferi publicului. Daca, insa, promovarea nu ar avea aceasta “substanta” (si, eventual, prin ea se doreste tocmai tragerea unui semnal de alarma si readucerea in prim-plan a unor lucruri “uitate”), atunci ea trebuie gandita altfel.

Cand am venit si eu pentru prima data in Bucuresti pentru studii am vrut sa cunosc orasul si sa vizitez cat mai multe locuri posibile. Nou venitii cat si cei care locuiesc aici vor fi cu siguranta interesati de acest gen de programe.

O idee minunata care vine in sustinerea vietii culturale a Bucurestiului. O rupere de cotidian, un program care mi-ar atrage atentia si mi-ar starni interesul in dorinta de a experimenta si altceva pe langa institutiile culturale deja vizitate. De asemenea, o oportunitate de a-mi cunoaste mai bine orasul. Deci da, m-as implica intr-o initiativa de acest tip.


Cristina Raducu


 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top