Stiri

Revista Niram Art

NIRAM ART: revista fondata de pictorul român Romeo Niram Publicaţie de artă în limbile spaniolă, portugheză, engleză si romană

    A aparut in Spania revista NIRAM ART, nr 6, fondată în anul 2005 de către pictorul român Romeo Niram, care este şi fondatorul publicaţiilor “Diaspora Română şi Moldavă” şi “La Ortodoxia Latina”.

    Revista apare acum într-un format nou, cu un tiraj de 12.000 de exemplare, cu o periodicitate bimestrală, prin care se doreşte extinderea către publicul iubitor de artă din Spania, Portugalia, Marea Britanie şi România, deorece este împărtită pe 4 secţiuni, fiecare în limba respectivei ţări. Revista  exista şi în variantă digitală, pe site-ul www.romeoniram.com si la  http://romeoniram.mosaicglobe.com/  unde poate fi descărcată şi citită în format PDF.

    Redacţia este formată dintr-o echipă multiculturală, specialişti în artă, scriitori, fotografi şi contează cu o seama de colaboratori internaţionali şi invitaţi speciali la fiecare număr (pictori, galerişti, colecţionari).Obiectivul revistei este acela de a apropia artişti şi galerii din întreaga lume, cu precădere din România, Spania şi Portugalia, de a publica şi descoperi “artiştii necunoscuţi” , alături de cei care deja şi-au făcut un nume şi din a căror artă putem cu toţii învaţa ceva. În acest sens, putem citi în numarul 6 o prezentare bogată a pictoriţei românce Rodica Toth Poiata şi a tinerei artiste Maia Ştefana Oprea. Astfel NIRAM ART îşi doreşte să aducă la cunoştinţa galeriilor în care este distribuită talentele româneşti, de a crea legaturi, prin facilitarea accesului la informaţie, între galerii şi pictori.

    Una din rubricile permanente ale revistei o constituie prezentarea la fiecare număr a unei galerii de artă. De data aceasta, intervievatul revistei este dl. galerist Alvaro Lobato da Faria, directorul Galeriei Movimento de Arte Contemporânea, una din cele mai importante galerii din Lisabona.

    NIRAM ART îşi propune să readucă în prim plan figurile marilor artişti de origine românească, cunoscuţi în toată lumea, Constantin Brâncuşi, (prin eseul intitulat “Despre simplitatea creaţiei” al scriitorului Cătălin Ghiţă, unul dintre colaboratorii revistei, finalist al Premiilor Prometheus, Opera Prima, la Categoria Literatură, ale Fundaţiei de cultură Anonimul), Victor Brauner, Samson Flexor, Sorel Etrog, trecând prin prezentarea curentului dadaist iniţiat de Tristan Tzara.

    Lansarea numarului Noiembrie – Decembrie a avut loc cu prilejul vernisajului expoziţiei de pictură “Eseu despre Luciditate – Evoluţie” a pictorului şi fondatorului revistei, Romeo Niram, organizata de Café Cultural Cem Medos în Lisabona, pe data de 4 Noiembrie 2006. Printre invitaţi s-au numarat scriitorul Virgil Mihaiu, presedintele Centrului Cultural Român din Portugalia, regizorul de filme documentare Serge Tréfaut, distins cu mai multe premii la Festivalurile europene de filme documentare, avocatul şi colaboratorul publicaţiei “Diaspora româna”, dl. José Preto, precum şi numeroşi membri ai diasporei româneşti din Portugalia.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top