Stiri

Picturi de Romeo Niram, dedicate lui Mircea Eliade, in expozitie in Portugalia

Galeria Municipala a Primariei din Porto organizeaza expozitia de pictura intitulata "Jurnal Portughez : Eliade (eseu)"  a pictorului Romeo Niram. Expozitia va fi deschisa intre 15 si 30 Septembrie 2007. 

   

Romeo Niram va prezenta prima serie de picturi din ciclul dedicat lui Mircea Eliade, unde inspiratia de baza a artistului este Jurnalul Portughez al lui Eliade, pictorul pregatind  mai multe cicluri de picturi despre Mircea Eliade.

Expozitia din Porto introduce si un concept nou, de eseu pictural. Asa cum explica Dan Caragea, critic de arta, in catalogul expozitiei: "eseurile lui Romeo Niram sunt cicluri, succesiuni, cu reveniri si rescrieri, o eterna intoarcere la anumite montaje spatiale emblematice, eutopice, unde eroul sau a pasit intaia data. Intotdeauna artistul isi ia si un martor al adevarului si empatiei (Celalalt) pe care "ordinea desfasurata" de pe panze il pune destul de bine in evidenta.

Eroul miturilor lui Niram este intotdeauna Marele Roman (calator sau exilat) pe care artistul il intalneste in peisaje straine si, totusi, familiare. Deocamdata, in cea mai occidentala capitala a Europei. Asa se face ca trei din cunoscutele piete ale Lisabonei se reintorc, in aceasta expozitie, intr-o viziune noua laolalta cu dostoievskiana locuinta (a pictorului, banuim) formand mare scenariu. Eroul este, de asta data, cine altul decat Mircea Eliade in anii petrecuti in Portugalia (1941-1945).

Suntem, evident, la punctul terminus al eseului, al intrigii, la lovitura de teatru. Niram ne revela, in sfarsit, identitatea eroului in numele caruia a construit cu luciditate, etapa cu etapa, acest indraznet scenariu. O drama in patru tablouri, domestica si stradala. Iata cum eliadofania a devenit tema tinta a Jurnalului portughez al lui Romeo Niram."

Expozitia dedicata lui Eliade vine dupa succesul avut de expozitia "Brancusi: E=mc2", prezentata de Romeo Niram la Institutul Cultural Roman din Lisabona.


Lucrarile lui Romeo Niram au fost prezentate in Portugalia, la cele mai importante institutii culturale si galerii portugheze, pictorul roman fiind reprezentat de Miscarea de Arta Contemporana din Lisabona (MAC). In luna Iulie a acestui an, Miscarea de Arta Contemporana i-a decernat lui Romeo Niram Trofeul MAC PRESA, pentru revista Niram Art, fundata de el la Madrid, si care s-a impus in spatiul iberic, in domeniul artelor plastice.

Adresa expozitiei:

BPMP, Rua D. Joao IV, Porto

Vernisaj: 15 sept. 2007, orele 17.

http://www.artmajeur.com/niram
 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top