Stiri

O lună cu Anna in memoriam Anna Politkovskaia

5 ani de la asasinarea ziaristei ruse Anna Politkovskaia.

 

 

7 octombrie 2006, Anna Politkovskaia este ucisă la intrarea blocului în care locuia.

06.10.2011 – 27.10.2011, editura Meteor Press dedică celebrei ziariste Anna Politkovskaia o serie de evenimente menite să ne amintească faptul că există curaj şi verticalitate, că lupta pentru adevăr nu este în van chiar dacă aceasta conduce la moarte uneori.

 

Anna Politkovskaia a fost corespondent special pentru revista rusească Novaia Gazeta şi a acţionat ca mediator în episodul tragic al asedierii unui teatru din Moscova, în timpul musicalului Nord-Ost. Numită de mulţi conştiinţa morală pierdută a Rusiei şi recunoscută pentru rolul ei de apărătoare a drepturilor omului până la a-şi pune în pericol propria viaţă, a fost răsplătită cu numeroase onoruri internaţionale. Pe 7 octombrie 2006, trupul curajoasei jurnaliste şi scriitoare a fost găsit în liftul blocului unde locuia. Fusese împuşcată în cap şi în piept cu un pistol Makarov. Este autoarea cărţilor Rusia lui Putin (editura Meditaţii, 2008), Jurnal rusesc (Meteor Press, 2010), Doar adevărul (Meteor Press, 2011), Un război murdar (în curs de apariţie, Meteor Press).

 

 

Program

 

Marţi, 11 octombrie 2011, ora 18:00

Noul Cinematograf al Regizorului Român

Proiecţia filmului documentar Letter to Anna (2008, în regia lui Eric Bergkraut)

 

Aceasta este povestea curajoasei jurnaliste Anna Politkovskaia care a fost asasinată în octombrie 2006 în urma articolelor sale privind războiul din Cecenia, publicate timp de 7 ani în revista Novaia Gazeta.

Regizorul elveţian Eric Bergkraut a lucrat cu Anna la filmul său din 2005, Coca: Porumbelul din Cecenia (Coca: The Dove from Chechnya – film documentar despre activista cecenă în apărarea drepturilor omului, Zainap Gashaeva). Auzind despre moartea ziaristei, Bergkraut a decis să realizeze acest film, Letter to Anna, ca un omagiu adus ei, folosind imagini pe care le avea deja şi interviuri cu cei care au cunoscut-o.

 

Participă: Ioana Avadani, Vasile Ernu, Sorin Ilieşiu, Bedros Horasangian

 

Parteneri: One World România, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Muzeul Naţional al Ţăranului Român

 

 

Miercuri, 19 octombrie 2011, ora 12:00

Universitatea Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (zona Panduri)

Curs deschis susţinut de Dna Profesor Universitar Lavinia Bârlogeanu

 

joi, 27 octombrie 2011, ora 18:30

Clubul Ţăranului

Mărturii de front

Seară de lectură şi discuţii libere pe marginea cărţilor Annei Politkovskaia: Un război murdar (în curs de apariţie, editura Meteor Press), Rusia lui Putin (editura Meditaţii, 2008), Jurnal Rusesc (editura Meteor Press, 2010), Doar adevărul (editura Meteor Press, 2011).

Sunteţi invitaţi la o dezbatere amplă despre Rusia contemporană şi copleşitoarea ei influenţă în spaţiul fost sovietic, despre Anna Politkovskaia şi războaiele cecene, despre rolul jurnalistului în lupta pentru drepturile omului.

 

Parteneri:

Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Clubul Ţăranului

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top