Stiri

Muzeul Astra – 100 de ani

„Muzeul ASTRA – 100 de ani” este o analiză pe pre-text expoziţional despre o  experienţă unicat a muzeologiei româneşti, cu semnificaţiile sale excepţionale.

    Broşura  (cu titlul de mai sus) editată de Complexul Naţional Muzeal „ASTRA”, cu sprijinul domnului Ilie Carabulea, manager general la S.C. Atlassib Sibiu, conţine o prezentare (text şi imagini color) fastidioasă a manifestărilor expoziţionale prilejuite de Centenarul pe care Muzeul „ASTRA” l-a sărbătorit în anul 2005, în prezenţa unui număr mare de manageri şi specialişti muzeologi, veniţi din toată ţara.

    Sunt prezentate, cronologic, principalele împliniri, în toate planurile de activitate, deopotrivă ale Muzeului „Asociaţiunii” (1905 – 1950), cât şi ale Secţiei de artă populară, (organizată în anul 1956, în Palatul Brukenthal, de Cornel Irimie cu Julius Bielz), ale Muzeului Tehnicii Populare (1962 – 1989) şi ale Complexului Naţional Muzeal „ASTRA” (1990 – 2005). Broşura mărturiseşte (şi ilustrează portretistic) meritele colective (ale generaţiilor de muzeografi, conservatori şi restauratori) şi individuale (ale personalităţilor care şi-au pus în mod pregnant amprenta propriei lor concepţii şi viziuni muzeologice asupra devenirii celui mai mare, mai modern şi mai reputat muzeu etnologic (complex muzeal) din România.

 Ceea ce impresionează prin lectura acestei adevărate cronici seculare a unei instituţii providenţiale este, cu deosebire, originalitatea cu care Muzeul „ASTRA” a răspuns imperativelor începutului de secol privind cultivarea idealului definirii identităţii etnoculturale, modul eroic în care s-a adaptat şi a rezistat vicisitudinilor mijlocului aceluiaşi secol, salvându-se miraculos de la naufragiul ce a urmat desfiinţării sale abuzive şi felul strălucit, exemplar, în care a evoluat, după 1960, prin dezvoltarea sa impetuoasă, iar după 1990 prin conceperea şi aplicarea unui program de reformă şi modernizare reală, devenind, la început de secol şi nou mileniu, marele complex naţional, ale cărui funcţii moderne sunt compatibile cu noua viziune a muzeologiei europene şi capabile să aplice cele mai noi paradigme cultuale, în plan mondial, sub autoritatea Convenţiei UNESCO (ex. „Tezaure umane vii”)   

    Broşura se constituie, ne face plăcere să credem, într-un material documentar de cea mai mare utilitate pentru instituţiile muzeale care îşi vor organiza, în viitor, propriile lor aniversări, împlinind, totodată, o necesitate elementară pentru cei ce vor scrie în viitor o istorie generală a muzeologiei româneşti, aceea a monografiei fiecărui muzeu şi recuperării întregii sale istorii, de zeci sau sute de ani.

Nu ezitaţi să vă procuraţi această lucrare, care n-ar trebui să lipsească din nici o bibliotecă de sibian, de muzeolog, de om de cultură, sau de cetăţean al României!

    „Muzeul ASTRA – 100 de ani” este o analiză pe pre-text expoziţional despre o  experienţă unicat a muzeologiei româneşti, cu semnificaţiile sale excepţionale.

prof. dr. Corneliu Bucur,

director general

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top