Stiri

Manifestări prilejuite de aniversarea lui Emanuil Gojdu

Manifestări prilejuite de aniversarea lui Emanuil Gojdu

    Prin traditie, Episcopia Ortodoxă a Oradiei şi Protopopiatele aparţinătoare din Bihor,  " Fundaţia Foştilor Gojdişti" şi  "Asociaţia Ex Libris" din România,  organizează multiple acţiuni ce ni-l amintesc pe ce-l mai mare mecena român din toate timpurile. În acest context, amintim mai întâi că în zilele următoare, în numeroase biserici ortodoxe se vor desfăşura parastase şi slujbe de pomenire în care vor fi evocate viaţa şi activitatea lui Emanuil Gojdu.

    Paralel, în majoritatea şcolilor bihorene, la orele de educaţie civică, elevii vor putea afla despre un bihorean cu faptele sale nemuritoare. O suită de manifestări sunt programate pe parcursul a trei zile la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, care îşi sărbătoreşte astfel patronul spiritual, eveniment care înscrie depuneri de coroane de flori, la mormintele părinţilor lui Emanuil Gojdu, o manifestare de suflet la statuia ce-l reprezintă  în centrul urbei, o sesiune de comunicări privind viaţa şi activitatea lui Gojdu, dar şi  medalioane despre "gojdişti" care s-au rematcat  în mod cu totul deosebit. Aceluiaş eveniment elevii  şcolii amintite, i-au dedicat concursuri de creeaţie literară şi artistică, finalizate  prin ample expoziţii, dar şi întreceri la diferite ramuri sportive.

    Notăm deasemenea, că prin grija Baroului Avocaţilor Bihor, se preconizează un Simpozion, dar şi o Sesiune a Cenaclului Literar al avocatilor de aici dedicată special lui Emanuil Gojdu. În semn de recunoştinţă pentru cei ce s-au remarcat în acţiunile de cunoaştere şi popularizarea fenomenului Gojdu, vor fi atribuite DIPLOMA şi MEDALIA BICENTENARUL EMANUIL GOJDU(1802-2002), precum şi DIPLOMA DE ONOARE însoţită de MEDALIA COLEGIULUI NAŢIONAL EMANUIL GOJDU.

    Cu prilejul acestor momente va fi reluată actiunea de culegerea de semnături pentru ca Testamentul lui Gojdu să fie înfăptuit întocmai, conform dorinţei sale,semnături care se vor adăuga defapt celor peste 55 mii , adunate până acum de către un grup de inimoşi foşti gojdişti.

    Şi o informaţie de ultimă oră: la Imprimeria de Vest, din Oradea, se află în lucru vol. V al Antologiei Corale, editată de Centrul de Creeaţie Bihor, în care va fi publicată şi luucrarea corală "Emanuil Gojdu, odă", a cărei versuri aparţin prof.emerit Emil I. Roşescu şi muzica de compozitoorul Gheorghe David. Amintim în treacăt că aceste versuri au fost scrise de dl. Roşescu  în vara anului trecut, la împlinirea vârstei de 90 de ani, şi au fost dedicate Parlamentului României ca o replică fermă la constituirea noii fundaţii Gojdu "dospită" de gvernele României şi Ungariei.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top