Stiri

In memoriam Anna Politkovskaia

O lună cu Ana. 5 ani de la asasinarea ziaristei ruse Anna Politkovskaia

 

 

Marţi, 11 octombrie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea, am comemorat-o pe Anna Politkovskaia. La împlinirea a 5 ani de la asasinarea sa, editura Meteor Press, în parteneriat cu One World România (organizatorii Festivalului Internaţional de Film Documentar Dedicat Drepturilor Omului) şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român, au invitat publicul român la proiecţia  filmului documentar Letter to Anna, regizor Eric Bergkraut.

Aceasta este povestea curajoasei jurnaliste Anna Politkovskaia care a fost asasinată în octombrie 2006 în urma articolelor sale privind războiul din Cecenia, publicate timp de 7 ani în revista Novaia Gazeta.

Regizorul elveţian Eric Bergkraut a lucrat cu Anna la filmul său din 2005, Coca: Porumbelul din Cecenia (Coca: The Dove from Chechnya – film documentar despre activista cecenă în apărarea drepturilor omului, Zainap Gashaeva). Auzind despre moartea ziaristei, Bergkraut a decis să realizeze acest film, Letter to Anna, ca un omagiu adus ei, folosind imagini pe care le avea deja şi interviuri cu cei care au cunoscut-o.

 

Ioana Avadani, Vasile Ernu şi Bedros Horasangian au acceptat invitaţia de a spune câteva cuvinte despre film, Anna Politkovskaia şi situaţia social-politică din Rusia de astăzi.

 

“Letter to Anna este un film despre asumarea adevărului până la capăt, aşa cum a făcut o viaţă întreagă o ziaristă de excepţie, Anna Politkovkaia. Preţul a fost propria-i viaţă. O peliculă despre conştiinţa vie a Rusiei, cum a fost denumită Anna Politkovskaia. a concluzionat seara trecută domnul Bedros Horasangian.

 

Anna Politkovskaia a fost corespondent special pentru revista rusească Novaia Gazeta şi a acţionat ca mediator în episodul tragic al asedierii unui teatru din Moscova, în timpul musicalului Nord-Ost. Numită de mulţi conştiinţa morală pierdută a Rusiei şi recunoscută pentru rolul ei de apărătoare a drepturilor omului până la a-şi pune în pericol propria viaţă, a fost răsplătită cu numeroase onoruri internaţionale. Pe 7 octombrie 2006, trupul curajoasei jurnaliste şi scriitoare a fost găsit în liftul blocului unde locuia. Fusese împuşcată în cap şi în piept cu un pistol Makarov. Este autoarea cărţilor Rusia lui Putin (editura Meditaţii, 2008), Jurnal rusesc (Meteor Press, 2010), Doar adevărul (Meteor Press, 2011), Un război murdar (în curs de apariţie, Meteor Press).

 

 

În seria evenimentelor O lună cu Anna urmează:

 

Miercuri, 19 octombrie 2011, ora 12:00

Universitatea Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (şos. Panduri nr. 90, sector 6, Bucureşti)

Conferinţa O istorie de viaţă exemplară: Anna Politkovskaia susţinută de Dna Profesor Universitar Lavinia Bârlogeanu


Joi, 27 octombrie 2011, ora 18:30

Clubul Ţăranului

Mărturii de front

Seară de lectură şi discuţii libere pe marginea cărţilor Annei Politkovskaia: Un război murdar (în curs de apariţie, editura Meteor Press), Rusia lui Putin (editura Meditaţii, 2008), Jurnal Rusesc (editura Meteor Press, 2010), Doar adevărul (editura Meteor Press, 2011).

Sunteţi invitaţi la o dezbatere amplă despre Rusia contemporană şi copleşitoarea ei influenţă în spaţiul fost sovietic, despre Anna Politkovskaia şi războaiele cecene, despre rolul jurnalistului în lupta pentru drepturile omului.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top