Stiri

În joc e adevărul!

Cronică de teatru

Cât de complicat poate fi să-ţi montezi propria piesă? E clar că nu trebuie să alergi după drepturile de autor! Este evident că nu poţi sta în faţa oglinzii ore în şir să te cerţi singur că replica doi din scena patru a actului trei nu are nici o logică, şi prin urmare trebuie tăiată! În plus, ştii cel mai bine din ce zone trebuie exploatat textul! Poţi da greş numai dacă suferi de dublă presonalitate.
Prin urmare spectacolul „Jocul de-a adevărul” de la Teatrul Metropolis, scris şi regizat de Lia Bugnar reuşeşte să stârnească în spectator un soi de emoţie corectă, asemeni unui mesaj foarte clar, ce nu lasă loc la discuţii. Povestea are un aer absurd, dar nu ireal: doi oameni, bărbat şi femeie sunt închişi într-un parc de distracţii! Nevoiţi să împartă un spaţiu strâns cu reguli impuse de o terţă şi invizibilă persoană, cei doi sunt prinşi într-un bizar joc psihologic ce îi purifică spiritual şi îi apropie.
O scenografie profund încărcată de simboluri a lui Dragoş Buhagiar, un recital extraordinar al Dorinei Chiriac, susţinută pe măsură fie de Vasluianu, fie de Marius Manole (în funcţie de distribuţie) … şi gata! Simplitate, corenţă şi, cel mai important element, frumuseţe: empatia cu o lume în care deşi păcatele ne împovărează conştiinţa, mai există o portiţă spre mântuire: dragostea.
Personal am trăit probabil senzaţia unei simplităţi sinonime cu prevederea! Parcă puteam intui finalul! Fenomen dealtfel discutabil, în funcţie de fiecare expectativă estetică în parte! Căci iată-i pe cei doi ieşiţi din camera „specială”, şi aduşi pe un drum al corectitudinii spirituale! S-au jucat de-a adevărul, şi au câştigat, iar acum sunt nevoiţi să se bucure de premiu! Dar în definitiv uneori nu este atât de neplăcut să prevezi anumite lucruri! Empatizezi mai uşor atunci când vezi că nu eşti singurul pe lumea asta care a spus minciuni la viaţa sa, şi ai avut de suferit de pe urma lor!
Aş recomanda spectacolul în primul rând oamenilor obosiţi, care întorşi de la servici undeva în jurul orei 18:00 nu au nici un chef de povestiri alambicate, cu finaluri evelat de nefericite, şi cu răsturnări de situaţie dureros de neaşteptate! L-aş mai recomanda de asemenea studenţilor şi elevilor. Nu pentru că subiectul e pueril, ci pentru că îţi oferă o stranie plăcere de a trăi, la ieşirea din sală!

JOCUL DE-A ADEVĂRUL de Lia Bugnar
Cu: Dorina CHIRIAC, Marius MANOLE / Andi VASLUIANU, Lia BUGNAR, Alexandru NEDELCU
Regia: Dorina CHIRIAC şi Lia BUGNAR
Scenografia: Dragos BUHAGIAR
Muzica: Vlaicu GOLCEA
Teatrul Metropolis, Bucureşti

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top