Stiri

Festivalul International de Chitara TRANSILVANIA

În perioada 22-25 noiembrie 2007 Asociaţia de Chitară TRANSILVANIA organizează împreună cu Casa Municipală de Cultură Cluj-Napoca cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional De Chitară TRANSILVANIA.

Aflat deja la cea de-a cincea ediţie, Festivalului Internaţional de Chitară TRANSILVANIA a răspuns unui larg orizont de aşteptare al publicului meloman clujean – mai ales segmentului tânăr –  punând în acelaşi timp în valoare potenţialul şcolii de chitară clasică din Transilvania şi din alte centre universitare din România. Prin cele patru ediţii precedente, Festivalul de Chitară s-a constituit ca un pol cultural de renume în context naţional, devenind cea mai importantă manifestare de acest gen din întreaga Transilvanie.

În perioada 22-25 noiembrie 2007 Asociaţia de Chitară TRANSILVANIA organizează împreună cu Casa Municipală de Cultură Cluj-Napoca cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional De Chitară TRANSILVANIA. Evenimentul reuneşte pe perioada a trei zile nume importate ale chitarei clasice din România având invitaţi si participanţi din încă cinci ţări. Deschis în totalitate marelui public, festivalul are trei componente ce acoperă tot atâtea laturi ale educaţiei artistice:

– Recitaluri extraordinare ale unor interpreţi de renume mondial susţinute la Casa Universitarilor în sala „Auditorium Maximum”

– Cursuri de Master-class susţinute de profesori de talie internaţională, la finalul cărora cursanţii vor primi o Diplomă de Măiestrie, conferinţă pe tema interpretării muzicale pe scenă, seminarii şi expoziţii de instrumente

– Concurs Internaţional de Chitară Clasică

Publicul ţintă al festivalului este constituit din toţi iubitorii chitarei indiferent de pregătire, culturalitatea clujeană, publicul local, turiştii iubitori de cultură, adolescenţi şi tineri intelectuali, artişti, profesionişti în domeniul chitarei, diplomaţi din ţările participanţilor la proiect, publicul internaţional atras de notorietatea evenimentului.

Ediţia a cincea a festivalului se va desfăşura după următorul program:

Joi, 22 noiembrie:

09.00-09.30        Festivitatea de deschidere

09.30-13.30        Concurs de chitară

15.30-18.45        Master-classes

17.00-18.30        Casa Municipală de Cultură: Claire Delerue, Conferinţă pe tema interpretării muzicale pe scenă

19.00-20.30        Sala Auditorium Maximum: Recital Georgeta Zamfirescu (laureat al ediţiei a IV-a festivalului) şi Mircea Gogoncea

Vineri, 23 noiembrie:

09.00-13.30        Concurs de chitară

15.30-18.45        Master-classes

19.00-20.30        Sala Auditorium Maximum: Recital DUO Melis

Sâmbătă, 24 noiembrie:

09.00-13.30        Concurs de chitară

15.30-18.45        Master-classes

19.00-20.30        Sala Auditorium Maximum: Recital DUO Bandini – Chiachiaretta

Duminică, 25 noiembrie:

12.00                Festivitatea de premiere şi Concertul de Gală

Festivalul se bucură de sprijinul şi colaborarea partenerilor asociaţiei: Casa Municipală de Cultură Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Centrul Cultural Francez, Liceul de Muzică Sigismund Toduţă, Fundaţia Română de Chitară, Asociaţia CulturArt Alba-Iulia, Asociaţia Kitarodia.

 Invitaţi*:

Vechile tradiţii ale culturilor germane şi italiene, legate indisolubil de istoria chitarei, au onorat ediţia precedentă a festivalului prin prezenţa în recitaluri şi în juriu a iluştrilor reprezentanţi ai şcolii moderne de chitară, Giovanni GRANO, Giampaolo BANDINI, Cesare CHIACHIARETTA din Italia şi Ulrich MÜLLER din Germania. Succesul răsunător de care s-au bucurat recitalurile lor alături de Constantin Andrei şi prietenia sinceră şi călduroasă care ne leagă de atunci ne-au determinat ca şi în acest an să îi invităm în festivalul nostru pe una din cele mai primitoare şi renumite scene clujene. Lor li se vor alătura nume răsunătoare ale chitarei europene de azi, Susana PRIETO din Spania, Alexis MUZURAKIS din Grecia şi Claire STANCU-DELERUE din Franţa.

Deasemeni, doi dintre copiii de aur ai chitarei clasice româneşti, Mircea Gogoncea şi Georgeta Zamfirescu, vor concerta în prima seară a festivalului în calitate de laureaţi ai concursului ediţiei a III-a din anul 2005 şi respectiv a IV-a din anul 2006.

Asociaţia de Chitară TRANSILVANIA îşi propune prin acest proiect să sprijine fenomenul chitaristic românesc. Dacă ediţiile precedente s-au desfăşurat în săli relativ mici, de până la 300 de locuri, faptul că ele au fost de fiecare dată fără excepţie neîncăpătoare, ne-a determinat ca acum să oferim o sală cu o capacitate de până la 850 de locuri. Deasemeni, noutatea acestei ediţii a cincea este dată şi de modificarea concursului de chitară care va avea trei jurii internaţionale corespondente celor trei categorii de concurenţi, sub preşedinţia profesorului Ulrich MÜLLER din Germania.

 

Pentru mai multe informatii vizitati situl Asociatiei de Chitara TRANSILVANIA: transilvaniaguitar.ro

 

* În componenţa invitaţilor străini ai festivalului sunt posibile modificări în funcţie de detalii organizatorice imposibil de anticipat în momentul elaborării acestui material.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top