Stiri

Deania Neagră, volum de proză semnat Alexandru Petria, a ieșit din tipar

Editura Herg Benet este încântată să vă anunţe apariţia volumului de proză Deania neagră, semnat de Alexandru Petria.


De-a lungul celor 155 de pagini, autorul care în 2010 a surprins cititorii cu un micro-roman îndrăzneţ, dezinhibat dincolo de orice limite şi inedit, Zilele mele cu Renata, revine cu această colecţie de povestiri, ce pot fi citite atât independent cât şi ca părţi ale unui întreg savuros, divers şi nemilos, care este Deania neagră, o localitate imaginară populată de figuri pe care n-ai nicio şansă să le uiţi cu uşurinţă, odată ce te laşi pătruns de atmosfera cărţii.

 

“Personajele sunt captive într-un univers dominat parcă de o mecanică inversă, ale cărei legi răsturnate îndreaptă orice acţiune spre o continuă degradare a condiţiei umane – a valorilor pe care aceasta le implică. Fiecare pagină a cărţii ne coboară tot mai adânc în abis”, scrie Daniel Vasile, încercând să surprindă esenţa Deaniei negre a lui Alexandru Petria. Într-adevăr, sunt multe pasaje atroce în volumul lui Alexandru Petria dar, în acelaşi timp, nu trebuie ignorate nici scenele “gingaşe”, cum le numeşte Liviu Antonesei, duioşia şi umorul cu care Petria îşi atinge din când în când personajele cărţii.

 

„Cufundându-te în lumea Deaniei nimic nu ţi se pare nefiresc. Însuşi straniul este atât de bine contopit cu normalitatea, cu blazarea, cu cotidianul, încât nici nu-ţi dai seama când aluneci într-altă lume”, scrie Sorina Ivaşcu. O remarcă foarte pertinentă, ce te face să te gândeşti că Alexandru Petria ar avea cu adevărat resurse pentru a deveni şi un autor de nuvele horror cât se poate de reuşite!

 

Personaje precum Călin Bob, Afinia, pornoromancierul, Eleonora Popoviciu, senatorul Precup, Stela şi Miralma, sunt plasate într-o lumină aprigă, care le arată aşa cum sunt până în străfundul fiinţei dar, în acelaşi timp, citind povestirile din Deania neagră, devine indubitabil că autorul iubeşte aceste personaje, în toată diversitatea lor. Nu ne rămâne decât să citim cu o privire proaspătă cartea pe care ne-o oferă cu dărnicie Alexandru Petria, şi să surprindem în ea cât mai multe sentimente şi chipuri umane.

*

Chiar încă dinainte de apariţie, volumul Deania neagră a stârnit reacţii de un entuziasm pe bună dreptate greu temperat, din care merită să le amintim pe cele ale scriitorilor Liviu Antonesei, Dan-Silviu Boerescu şi Petru Popescu:

“O carte pe care am citit-o „dintr-o bucată” şi pe care am recitit-o imediat, dar tot am rămas sur ma soif – mi-ar fi plăcut să fie măcar de două-trei ori mai voluminoasă! Prin ce m-a cucerit? Prin micile „poveşti” atroce, gingaşe sau gingaş-atroce, cîteodată chiar „crude şi insolite”, prin caracterele excelent schiţate în două trei pagini, prin calitatea stilului, excelent adaptat de autor micilor spaţii explorate. Nu mă îndo- iesc că voi deschide adesea această „casetă de bijuterii”, pentru a revedea un inel, o agrafă, un colier. Şi, de bună seamă, aş fi foarte bucuros dacă autorul ar recidiva cît de repede.” (Liviu Antonesei)

“Cine spune că, în ţara lui Caragiale (I.L.), marea literatură nu se poate naşte din teme „mărunte”? Instantaneele în proză ale lui Alexandru Petria surprind o lume la intersecţia fabulosului nebănuit cu pitorescul jegos, cartografiind universul în continuă schimbare, aproa- pe volatil, al contemporaneităţii mărunte. Scriitorul reuşeşte această performanţă cu cinism narativ bine stăpânit, cu tandreţe, chiar… dar una deloc lipsită de cruzime. Bine aţi venit într-o cuşcă a maimuţelor actualizată în Deania neagră! ” (Dan-Silviu Boerescu)

“Prozele scurte ale lui Alexandru Petria sunt pline de surprize – ca, de pildă, fantezia personajului Todoran, care, după un act sexual familiar şi fără magie, visează deodată că are umerii şi braţele acoperite de porumbei. O altă lume nevăzută, uneori sinistră, alteori de vis, este ceea ce oferă autorul înăuntrul trăirilor tuturor personajelor, declarate – şi cunoscute – în mod intenţionat mediocre, tocmai pentru a ni se arăta că, de fapt, sunt misterioase. Cel mai misterios rămâne autorul însuşi. După un asalt anecdotal şi imaginar unanim foarte bine scris, ne rămâne încă necunoscut, dar dator să ni se desfăşoare în narative mai lungi. Sunt extrem de curios să continui să-l citesc.” (Petru Popescu)

*

Un fragment din povestirea “Când este în toane bune cucul”, din volumul Deania negră, poate fi citit mai jos:

Când a murit Afinia, cei apropiaţi au fost curentaţi, ai zice. Se împiedecau unii de alţii, nu pune aia acolo, pune-o dincolo, sună în stânga, ba în dreapta, cheamă popa, comandă coroanele, vorbeşte cu groparii, pentru sicriu, anunţă prietenii, am uitat ceva?

După ce doctorul Chiorean a certificat decesul, au spălat-o pe Afinia şi au îmbrăcat-o cu haine noi. Sergiu, întrând în cameră, revenit de la magazin, a observat că pe talpa pantofului drept al Afiniei a rămas o etichetă galbenă.

Spre seară, doi haidamaci au adus sicriul.

– E o treabă, cucoană, i s-a adresat unul cu început de chelie bunicii lui Sergiu.

– Ce treabă?

– Nasoală, a naibii, nu merge capacul, se băgă în discuţie şi celălalt, cu cel puţin 47 la bocanci.

– Dar pentru o sticlă de palincă o dăm gata…, reluă primul.

Sergiu se uita nedumerit, toţi din familie au ieşit, de el au uitat. A văzut cum cei doi o aşază pe Afinia pe podea, pe covorul înflorat, cu faţa în jos, cum cheliosul îi pune sub faţă o pernă cu broderii. Apoi cum haidamacul cu 47 la bocanci s-a lăsat cu greutatea unui picior pe coloana vertebrală a Afiniei, de mai multe ori, până oasele au pârâit. Haidamacii au băut câte un gât de palincă.

O primă lansare a volumului Deania neagră va avea loc la Cluj, pe data de 14 mai, ora 19.30 la Librăria Book Corner, în cadrul turneului “Exerciţii de rebeliune”, al editurii Herg Benet.

*

Alexandru Petria s-a născut la 27 februarie 1968, în oraşul Dej, judeţul Cluj. Debutul publicistic şi poetic şi l-a făcut în “Tribuna”, în 1983. Printre cărţile publicate se numără “Neguţătorul de arome”(1991, poeme), “33 de poeme”(1992) şi “La ce bun poeţii…”(colectiv, interviuri). În 2010,  i-a apărut romanul Zilele mele cu Renata, la editura Tritonic. În decursul carierei sale, Petria a colaborat sporadic la toate revistele literare importante.

După 1989, Alexandru Petria a devenit şeful Comisiei pentru abuzuri şi drepturile omului în CPUN-ul municipiului Dej. Împreună cu Radu Saplacan şi Zorin Diaconescu, el a întemeiat săptămânalul dejean “Gazeta someşeană”- primul număr a fost scos în 23 decembrie 1989. În 1992, el a fost candidat din partea Mişcarii Ecologiste din România la Camera Deputaţilor. Între anii 1992 şi1994, pe vremea directoratului lui Alex Ștefănescu, a fost redactor de investigaţii la revista bucureşteană “Zig-Zag”. Între anii 1994-1995, a fost reporter de investigaţii la ziarul “Cotidianul”. În intervalul 1995-1996, Petria a fost redactor şef al săptămânalului bucureştean pentru comercianţi “Hermes” şi redactor la săptămânalul “Partener” publicat de trustul “Romania Azi”. După reîntoarcerea în Ardeal, a fost redactorul şef al săptămânalului “Monitorul de Someş”, apoi, în 2000, a fondat propria sa publicaţie, lunarul “Realitatatea de Bistrişa-Năsăud, Dej şi Gherla”, al cărei director este şi în prezent.

*

Primele impresii de la cititori pot fi citite mai jos:

http://jurnalulliterar.blogspot.com/2011/04/deania-neagra-de-alexandru-petria.html

http://sorina2511.blogspot.com/2011/05/alexandru-petria-deania-sa-neagra-si-eu.html

 

Volumul Deania Neagră poate fi comandat online pe Librăria Herg Benet http://www.libraria.hergbenet.ro/?category=3xandddproduct_id=18

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top