Stiri

Cel mai nou volum din colectia „Biblioteca Medievala” se lanseaza la Cluj

Vineri, 9 decembrie, de la ora 16.00, la Librăria Humanitas „Nicolae Steinhardt” din Cluj (Str. Universităţii nr. 4), va avea loc lansarea celui mai nou volum din colecţia „Biblioteca Medievală” – Consolarea Filosofiei de Boethius – apărut săptămîna aceasta la Editura Polirom.


 

Vor prezenta: Adrian Papahagi şi Alexander Baumgarten.

Volumul Consolarea Filosofiei, publicat în ediţie bilingvă în traducerea lui Otniel Vereş, este mărturia scrisă a unui om decis să facă din condamnarea sa la moarte prilejul unei judecăţi universale a destinului uman. În urma acestei hotărîri, ia naştere una dintre cele mai importante lucrări de început ale filosofiei, teologiei şi literaturii latine medievale. Boethius reuneşte în mod original temele gîndirii antice într-un testament spiritual lăsat Evului Mediu şi cititorilor iubitori de filosofie din orice epocă.

„Ne aflăm în faţa unui text de inspiraţie stoică şi neoplatonică totodată. Filosofia îl poartă pe discipolul său într-un parcurs soteriologic de la o resemnare inspirată din morala stoică spre o înţelegere a transcendenţei în cheie platonică”, semnalează Adrian Papahagi în postfaţa volumului.

Boethius (cca 480-525) e filosoful cu care se consideră în general că se încheie Antichitatea şi se deschide perioada medievală în istoria disciplinei. Opera lui principală, Consolatio Philosophiae, a fost scrisă spre sfîrşitul vieţii, pe cînd era încarcerat din ordinul regelui ostrogot Teodoric cel Mare.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top