Concursuri

Editura Meteor Press vă oferă cartea Pentru un sac de oase de Lluis Anton Baulenas

Puteţi câştiga volumul Pentru un sac de oase de Lluis Anton Baulenas apărut la editura Meteor Press

 

Editura Meteor Press si Revista Noi,NU! vă propun un nou concurs având ca premiu volumul Pentru un sac de oase de Lluis Anton Baulenas.

Participarea la concurs este simplă. Nu trebuie decât să răspundeţi la o întrebare simplă aflată la finalul textului răspuns pe care-l puteţi afla intrând pe siteul Editurii Meteor Press. Pentru o legătură directă către siteul editurii apăsaţi aici.

Ultima zi de participare la concurs este 23 aprilie. Câştigătorul va fi desemnat prin tragere la sorţi.

 

O comoară, o promisiune, o răzbunare…

Aşa începe romanul lui Lluís-Anton Baulenas, Pentru un sac de oase, roman ce prezintă povestea lui Genís Aleu, un tânăr legionar spaniol al cărui destin este trasat de o promisiune făcută tatălui său aflat pe patul de moarte: aceea de a găsi rămăşiţele prietenului acestuia, aflate într-un loc nemarcat undeva în fostul lagăr Miranda de Ebro, şi de a le îngropa creştineşte.

Romanul are la bază două poveşti senzaţionale şi şocante, care se împletesc armonios, structurând ceea ce se poate numi un destin de erou.

Prima este povestea tânărului Niso, aşa cum i se spunea lui Genís în copilărie, şi a încercării sale de a supravieţui într-o lume devastată de război.

În speranţa unui trai mai sigur, mama sa îl trimite la o casă de caritate din Barcelona, unde rezistă datorită speranţei de a-şi revedea familia, în special tatăl, voluntar în lupta cu republicanii şi mai târziu încarcerat în lagărul de concentrare din Miranda de Ebro. Însă această reîntâlnire are loc doar atunci când tatăl său se întoarce acasă grav bolnav, mutilat fizic şi sufleteşte de ororile războiului şi ale perioadei petrecute în lagăr.

Acesta este momentul în care Genís îi promite tatălui său aflat pe patul de moarte că va găsi rămăşiţele pământeşti ale prietenului său. Este anul 1941, dar vor mai trece opt ani până când, în 1949, îşi va putea începe căutarea.

Astfel începe ce-a de-a doua poveste a lui Genís, care, ajuns sergent în Legiunea Spaniolă, părăseşte Melilla şi se îndreaptă către o Barcelonă cenuşie, stăpânită de frică, sugrumată de sărăcia care a urmat Primului Război Mondial, oraşul unde şi-a văzut murind mai întâi tatăl şi apoi cel mai bun prieten. Următoarea oprire a sa trebuie să fie Miranda de Ebro, unde fostul lagăr de concentrare franchist este acum o nevinovată tabără de instrucţie pentru recruţi. Mânat de setea de răzbunare şi de dorinţa de a-şi îndeplini promisiunea, pătrunde liber în tabără, graţie statutului său de legionar.

Cu o splendidă agilitate narativă, prin intermediul unui personaj de neuitat, care în căutarea propriei identităţi ajunge să-şi pună chiar masca duşmanului, Lluís-Anton Baulenas ne înfăţişează unul dintre cele mai cutremurătoare momente ale istoriei Spaniei.

Lluís-Anton Baulenas (Barcelona, 1958), romancier şi autor de piese de teatru, a fost distins cu premiile Ramon Llull, Sant Jordi, Documenta, Carlemany, Crítica Serra d’Or şi Prudenci Bertrana. Romanele sale surprind momente-cheie din istoria Spaniei în secolul al XX-lea, din perspectiva individului aflat în conflict permanent cu sine însuşi, cu societatea şi cu vremurile în care i-a fost dat să trăiască.

Printre scrierile sale se numără şi El pont de Brooklyn (piesă de teatru distinsă cu premiul Ciutat d’Alcoi 1993), Noms a la sorra, Alfons XIV (finaliste ale premiului Sant Jordi), El fil de plata (premiul Carlemany 1997, Crítica Serra d’Or 1998), La felicitat (premiul Prudenci Bertrana 2000) şi Amor d’idiota (2003), acesta din urmă ecranizat în regia lui Ventura Pons (Amor idiota, 2005).

Romanul Pentru un sac de oase i-a adus autorului Premiul Ramon Llull 2005.

Doriti sa fiti informat prin email de fiecare data cand se organizeaza concursuri noi pe siteul nostru ?

Abonati-va !

Introduceti adresa dvs. de email si apoi apasati butonul subscriere.

{module jNews Subscriber Module}

Daca doriti sa castigati volumul Pentru un sac de oase de Lluis Anton Baulenas  va rugam sa raspundeti la intrebarea concursului:

 

Câştigătorul concursului desemnat prin tragere la sorţi este: Bogdan Mircea Bodnarescu

{jomcomment lock}

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top