Carte

Nina Killham despre sex si romantism

Nina Killham – Sex, romance şi bestselleruri – Humanitas – 2008

Chicklit, iată cuvântul cel mai la modă în literatură astăzi. Acest gen a invadat topurile şi a răsturnat orice prejudecăţi, demonstrâng încă o dată că o literatură asumată, matură, scrisă de profesionişti, încă mai poate stârni adevărate fenomene, încă mai poate modela generaţii. Cărţi ca “Jurnalul lui Bridget Jones” sau “Dădacul” au transformat lumea şi au inspirat milioane de cititori să îşi schimbe viaţa şi să capete maiSex, romance si bestselleruri multă încredere în posibilităţile pe care această lume le oferă. Cărţi puternice, cărţi care inspiră, cărţi scrise pe baza unor studii de piaţă coerente. Omul modern a învăţat să îşi asculte dorinţele, iar autoarele de chick-lit ştiu ce să le ofere pentru a îi convinge să revină încă şi încă o dată.


Nina Killham este considerată una dintre cele mai bune autoare de chick
-lit ale momentului, devenind deja o vedetă a genului. Romanul său, ”Sex, romane şi bestselleruri” îl poartă pe cititor printr-o lume familiară, hyperaccelerată, o lume din care sentimentele profunde şi dragostea adevărată au dispărut de mult. Personajele nu mai au timp să aştepte, refuză să mai creadă în poveşti şi încearcă în fiecare moment să iasă în faţă, să câştige cât mai mult. Iar în tot acest vălătuc, Jack este singur, încrâncenat, ca un ultim mohican agăţându-se cu disperare de tradiţiile pierdute. Răspunsul lumii este savuros, iar cititorul va descoperi pe parcursul romanului ce înseamnă cu adevărat băieţii buni:

“Jack îşi ridică privirea
– M-am gândit să mă extind, să încerc să scriu o carte despre un tip care se îndrăgosteşte la prima vedere, şi ea, la fel, şi amândoi sunt foarte drăguţi, sensibili, singurul lucru care îi îndepărtează unul de celălalt fiind… societatea. Ştii, ca în Romeo şi Julieta.
În Romeo şi Julieta e vorba despre sex între minori, abuz parental, sinucidere şi crimă. Ei, asta da poveste de dragoste.
Îşi scutură reverele
, ca şi cum ar fi încercat să scape de el, de Jack. Dar el părea atât de amărât, încât i se făcu milă.

Ascultă, Jack, dacă vrei să continui să fii ceea ce eşti trebuie să înţelegi un concept simplu.

Care este?

– Femeilor nu le plac băieţii buni.


Stilul lui Killham este direct, iar simbolurile folosite de autoare se regăsesc pretutindeni în jurul nostru. Personajele ei sunt arţăgoase, beneficiază din plin de umor şi reuşesc de multe ori să rezolve prin intermediul acestuia probleme complicate. Viaţa nu mai pare atât de complicată când vedem acest roman, pentru că viaţa este în esenţă frumoasă. Libertate, fericire, simţurile îmbogăţite şi un mozaic al trăirilor specific societăţii actuale. Totul se întâmplă foarte repede, totul este amestecat, nimic nu este sigur. Descoperi alături de Jack o lume care îţi pândeşte fiecare mişcare, o lume pe care nu poţi decât să o iei aşa cum e ea, simplu, fără scrupule.


Erotismul este omniprezent în volum, transcendând fiecare eveniment şi impunându-se
în faţa prejudecăţilor. Oamenii se iubesc, uită de orice convenţie şi se abandonează plăcerii carnale. Nina Killham reuşeşte să ofere scene autentice, descriind dragostea cu umor şi rafinament, oferind cititorilor pretexte şi făcându-i să aştepte o izbucnire care nu vine niciodată. Aştepţi artificiile, dar însăşi aşteptarea este o perioadă a sărbătorii, o perioadă de rut. Sex şi romantism, amestecat într-un bestseller despre bestsellere, o care care ne descrie cu lux de amănunte lumea ascunsă în spatele cortinei. O lume a vitezei, o lume a jocului pe muchie de cuţit. Vârsta nu mai contează, trebuie doar să închidem ochii şi să intrăm unul într-altul: “El o sărută cu foc şi o strânse în braţe cu putere. Gurile lor se căutau una pe alta, precum nişte degete care citeau în alfabetul braille. Îi ţintui braţul pe pat şi o pătrunse un şoc de plăcere. Îi ţinea penisul în mână şi îl strângea ca şi cum ar fi strâns mâna unui vechi prieten. Un lucru minunat la un bărbat. Felul în care creştea, felul în care atingea pielea, mişcarea lui, apoi suspinul împăcat în momentul în care îşi găsi locul. Încercă din tot sufletul să nu se distanţeze, să nu se plaseze undeva deasupra actului, aşa cum deseori făcea, comentând asupra acţiunii în desfăşurare. Ooo, uită-te la ăştia doi, la vârsta lor. Totuşi zâmbi, conştientă de absurdul situaţiei, chiar dacă, în acelaşi timp, se bucura că se întâmplase aşa. El continuă să împingă. Ea închise ochii şi îl simţi croindu-şi drum tot mai adânc.”


Stilul este direct, autoarea foloseşte naratorul omniscient, presărând însă cartea cu pasaje rafinate scrise la persoana I. Treci prin fiecare personaj, le înţelegi şi te identifici cu ele. Nina Killham ştie exact care sunt cerinţele acestui tip de literatură şi le oferă cititorilor exact ce aşteaptă aceştia să găsească. O lume glossy, o lume a strălucirii, din care însă nu lipsesc dramele. Ne regăsim în personaje, descoperim cum dragostea se poate îmbina cu o cură de slăbire, descoperim cum o femeie însărcinată poate fi mai apetisantă decât o prostituată. Totul la intensitate maximă, totul pe repede înainte, în stilul glamour al unui Pământ din ce în ce mai trendy…


Finalul este considerat cel mai important element al unei cărţi chick-lit. Iar o regulă nescrisă spune că pentru ca o asemenea carte să aibă succes, ea are nevoie de un final fericit. Autoarea respectă acest tipar, însă nu ne lasă să anticipăm în niciun moment climaxul. Personajele sunt aruncate în cele mai adânci prăpăstii, sunt obligate să facă faţă obstacolelor, totul pentru a face ca victoria să fie mai dulce. În final, atunci când totul pare că s-a terminat, scriitoarea ne învaţă puterea iubirii şi ne demonstrează că sexul şi iubirea nu trebuie să însemne altceva. Până la urmă, când iubeşti înveţi să aştepţi. De multe ori, merită
:

“Jack o scoase pe Molly din apă şi o aşeză, cu grijă, pe nisip.

– Trebuie să vă arestez pentru expunere indecentă, spuse poliţistul. Şi pentru consumarea unui act sexual în spaţiul public.

– Dar încă nu ajunsesem până acolo, spuse Jack.

Sergentul îi puse lui Jack cătuşele şi îl conduse la maşină, ale cărei beculeţe roşii şi albastre luminau aleea asemenea unor faruri. Partenerul lui o escortă pe Molly pe partea cealaltă a maşinii şi o împinse în spate, lângă Jack.

– Of, Jack, spuse Molly, ridicându-şi privirea plină de iubire spre el.

El îi ridică bărbia şi o sărută cu foc. Nui uşor să fii virgin, reflectă Jack, în timp ce erau transportaţi la secţie pentru a fi reţinuţi şi pentru a li se lua amprentele, dar, totuşi, pentru unele femei merita să aştepţi.


“Sex, romance
şi bestselleruri” este o carte puternică, o carte rafinată, pe care fiecare cititor o va descoperi cu plăcere. O poveste modernă, o poveste a fiecăruia dintre noi. Cu toţii visăm să descoperim adevărata iubire, şi totuşi aceasta apare atunci când ne aşteptăm mai puţin. Sensibilitate, sex, romantism, toate pălesc în faţa unui zâmbet. Nina Killham ne învaţă să iubim cu toată inima şi să înţelegem că, înainte de orice altceva, contează poveştile. Poveştile frumoase sunt singurele care vor înfrunta timpul. Pentru că doar ele pot trezi ceea ce este mai frumos în fiecare dintre noi. Contează doar momentele acelea, contează doar clipele în care cuvintele nu mai înseamnă nimic. Suferinţa se va termina întotdeauna într-o izbucnire de fericire care va transcende orice fiinţă. Nina Killham ne învaţă că nimic nu este mai frumos decât viaţa. O viaţă trăită la maximum, fără niciun compromis. La fel ca un bestseller…

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top