Carte

Corespondenţă, de James Joyce

corespondenta_james_joyceEditura Art vă propune o lectură provocatoare: Corespondenţă de James Joyce

 

 

Un volum care pătrunde în intimitatea lui James Joyce, „cel mai închis dintre oameni” (după cum spune Henri Michaux), derulând o confesiune când candidă şi plină de afecţiune, când reticentă şi sinuoasă sau rece şi ceremonioasă.

Scrisori emoţionante despre cum s-a chinuit Joyce să-şi scrie cărţile pentru „acel cititor ideal suferind de o insomnie ideală”.

„Aşa că mă întreb: cine dracu’ mai e şi Joyce ăsta care-mi cere atât de multe ore de veghe din cele câteva mii pe care le mai am de trăit, ca să-i apreciez cum se cuvine glumele şi închipuirile şi expresiile fulgurante?”

„Am început Ulise în 1914 şi cred că îl voi termina în 1921. Această locuinţă este, cred, a douăsprezecea în care l-am scris – şi cea mai friguroasă. Toate notele umplu o mică valiză…”

„Am făcut un calcul şi probabil că am cheltuit aproape 20 000 de ore cu Ulise.”

„Ieri am scris două pagini – primele de la Da-ul final al lui Ulise.”

„Fratele meu spune că, după ce am creat cea mai lungă zi a literaturii, acum trezesc la viaţă cea mai întunecată noapte.”

Antologie, traducere, prefaţă, tabel cronologic şi note de Radu Lupan

 

James Augustine Aloysius Joyce (1882 – 1941) a fost unul dintre cei mai importanţi poeţi şi scriitori irlandezi ai secolului al XX-lea. Acesta a devenit celebru în întreaga lume îndeosebi datorită romanelor UliseVeghea lui Finnegan şi Portret al artistului la tinereţe.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top