Personalitati / Simboluri

Veronica Antal: in drum spre sfintenie la Vatican

Dacă Veronica Antal va fi beatificată, ar fi a doua româncă care primeste această distinctie…

Pentru Ioan Mihăies din Galati, există certitudinea că Veronica Antal este deja sfântă. Sotia îi zăcuse în pat opt ani si medicii îi dăduseră diagnostic fără scăpare, până când acesta a adus la căpătâiul sotiei bolnave, un bot de pământ si flori, de la mormântul Veronicăi. A doua zi, sotia s-a ridicat din pat si s-a însănătosit complet. De atunci, Mihăies face anual pelegrinaj la mormântul Veronicăi.

Doctorii si-au făcut cruce si l-au asistat pe Mihăies să completeze un vraf de documente medicale, care împreună cu declaratia sub jurământ al acestui miracol, se află deja la Vatican, în dosarul de canonizare al Veronicăi.

Cine este deci Veronica Antal? Imaginea din pozele învechite de timp arată o fată de tip vânjos, cu ochii fecioresti si cu zâmbetul timid. Veronica a fost ucisă miseleste de către un atacant care, nereusind să o supună la viol, a asasinat-o. Crima s-a întâmplat pe data de 23 august1958 într-un loc izolat, la patru kilometri de satul ei, în timp ce Veronica revenea de la biserică. Avea 23 de ani.

Săteanca din Nisiporesti, judetul Neamt, era cunoscută în zonă drept măicută "în civilie". Datorită închiderii multor mânăstiri, Veronica se hotărâse să facă jurământ de feciorie si să trăiască la fel ca o călugărită în viata zilnică. Cu participarea deasă la liturghii, la biserica catolică locală, care era la 8 kilometri de sat, cu rugăciuni dese ale Rozariului si cu un spirit crestinesc deosebit, manifestat zilnic, Veronica Antal îsi găsise un rost în viată pur, în mijlocul crimelor comise de către comunisti în tară.

Atacatorul ei a vrut să o violeze si nereusindu-i nici să o controleze si nici ca să producă acest act, a înjunghiat-o de 42 de ori. A fost găsită de săteni a doua zi, cu fata în jos, cu Rozariul strâns cuprins în mâna dreaptă si cu forma crucii făcută pe spate din strujeni de porumb, de către zeflemitorul ucigas.

Dacă dosarul penal ale acestei crime a fost abia finalizat în anii ’70, sătenii au insistat de la început că Veronica este sfântă, ceea ce a dus la finalizarea dosarului, pentru canonizarea Veronicăi Antal, de către Vatican.

De-a lungul deceniilor, sătenii au încercat să instaleze în nenumărate rânduri un memorial Veronicăi, la locul crimei, fiind invariabil demolat de către autoritătile comuniste. În 1981 însă, Ludovic Chiuches a venit într-o noapte cu ciment, cu balastru si cu restul materialelor necesare si a instalat o cruce. A anuntat a doua zi că îi blestemă pe oricine care ar îndrăzni ca să mai demoleze acel loc de comemorare si de atunci asa a si rămas. Se pare că, comunistii ateisti aveau frică de blesteme.

Sătenii deja sunt în proces de finalizare a unei catedrale impresionante, unde se speră că Papa va si tine liturghia de beatificare.

Dacă Veronica Antal va fi beatificată, ar fi a doua româncă care primeste această distinctie (prima a fost Gonxhe Boiangiu, aromâncă după tată, cunoscută drept Maica Tereza). Pe teritoriul României s-a mai născut si Sfântul Ieremia Valahul, care a trăit însă în secolul XVI. Judecând după multele pelegrinaje la mormântul ei, se pare că acceptul ecleziastic al Fericitei Veronica Antal, este numai o chestiune de timp.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top