Eroii Rock-ului

Aerosmith versus Cargo

Şi Rock !

Aerosmith

Formaţia este originară din SUA, formată în 1970 la Sunapee, New Hampshire. Grupul ia naştere în formula de trio: Perry, Hamilton, Tyler, aceasta din urmă la baterie. O foarte scurtă perioadă lucrează cu Ray Tabano, tobe. După cooptarea lui Kramer şi a lui Whitford, Tyler devine solistul vocal al formaţiei. În primii doi ani cântă la Boston şi ocazional la New York; practica o mixtură de hard, RNB şi bluse; piesa Dream on dobândind popularitate în 1976.

În 1972 grupul semnează cu Columbia Records; repertoriul este semnat în majoritate de cuplul Perry-Tyler. Primul album, Eponim, apare în 1973; la cel de-al doilea se colaborează cu producătorul Jack Douglas. Pentru LP-ul Toys in the attic obţin discul de platină după doar câteva luni de la lansare. Succesul de mari proporţii este de scurtă durată.

În 1977, din cauza heroinei, Perry şi Tyler erau supranumiţi „Gemenii toxici”.grupul apare în filmul „ Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band”. Din 1979 Perry se dedică proiectelor muzicale individuale; conflictele cu Tyler contribuie la ruptură; este înlocuit de Jimmy Crespo. În anul următor Whitford părăseşte şi el grupul, pentru a forma „The Withford St. Holmes Band”. Nou-venitul la Aerosmith este Rick Dufay, vocalist. În 1986 remixează cu rupul rap Rund-D.M.C. un titlu mai vechi: walk This Way; piesa ajungând pe locul patreu în Billboard.

Dude, Angel şi Rag Doll cuceresc generaţia sfârşitului de deceniu; concertele atrag un public considerabil.

Permanent Vacation aduce grupului noi admiratori; albumul Pump este multiplicat în 4,5 milioane de exemplare. Succesul formaţiei este uriaş. Janie’s Got A Gun, scrisă pe tema incestului, obţine în 1990 premiul Grammy la categoria Best Rock Performance. LP-ul Get a Grip şi extrasele pe single Living On The Edge, Cryn, Amazing, Crazy reconfirmă şi consolidează faima internaţională a grupului; albumul a fost înregistrat la Los Angeles şi la Vancouver; sunetul hard aminteşte de primele producţii; pe disc figurează numele lui Lenny Kravitz, coautor la Line Up. Don Henley cântă back-up la Amazing; discul a detronat din fruntea topului Billnoard soundtrackul filmului The Bodyguard. Compoziţia Box Of Fire obţine discul de aur la începutul lui 1995.

În 1997 lansează Nine Lives; extrasele pe single Fallin’In Love şi Pink se impun în clasamente. La fel, Hole In My Soul. Videoclipul Pink obţine la MTV Video Music Awards distincţia Best Rock Video. I Don’t Want To Miss a Thing se impune în topurile 1998 şi câştigă categoria Best Rock la MTV Europe Music Awards.

Marele turneu din toamna lui 2001 este întrerupt din cauza tragediei de la World Trade Center. Albumul Just Push Play a depăşit milionul de copii vândute.

Discografie:

Aerosmith (1973)
Get Your Wings (1974)
Toys in the Attic (1975)
Rocks (1976)
Draw the Line (1977)
Night in the Ruts (1979)
Rock in a Hard Place (1982)
Done with Mirrors (1985)
Permanent Vacation (1987)
Pump (1989)
Get a Grip (1993)
Nine Lives (1997)
Just Push Play (2001)
Honkin' on Bobo (2004

Recunosc că sunt o fană a formaţiei în cauză şi mi-ar place să o văd renăscând din propria cenuşă. Însă, o altă formaţie, care îmi este la fel de dragă, doar că de data aceasta se află pe plaiurile mioritice este Cargo.

Cargo

Formaţia Cargo m-a cucerit prin 2003 când am auzit melodia Dacă ploaia s-ar opri. De atunci am început să îi colecţionez albumele. Recunosc că nu totate melodiile au fost pe placul meu, dar în mare majoritate au un plus.

Istoria formaţiei Cargo, aşa cum o ştiu eu, ar fi următoarea:

Se înfiinţează la Timişoara în 1985, în formula: Carol Bleich (baterie), Octavian Iepan (chitară), Tibi Gajdo (chitară bass), Dinel Tollea (clape), Nae Ionel Tarnotzi (voce) şi Adrian Bărar (chitară). După numeroase schimbări de componenţă şi înregistrări care nu au fost lansate niciodată, Leo Iorga este cooptat ca solist, în timp ce trupa începe să cânte prin ţară.

În 1989, Compact îl împrumută pe Iorga pentru un turneu în U.R.S.S, acesta rămânând definitiv în cadrul formaţiei Compact. Cargo, care îl foloseau pe Mircea Nedelcu ca înlocuitor temporar, organizează un concurs pentru postul de vocalist, fiind descoperit astfel ovidiu Ioncu, poreclit „Kempes”, care venea de la o trupă mică din Arad.

În acelaşi an susţin un turneau pe litoral, apoi în 1990 în Iugoslavia şi Franţa, unde înregistrează, alături de Raul Dudnic la bass şi Adrian Popescu la chitară-armonie, o mare parte din materialul muzical ce urma să devină primul lor disc. S-a editat un disc single conţinând piesele Ana şi Doi prieteni. În locul lui Kocsef la baterie a fost adus arădeanul Octavian Pilan de la trupa Pacific.

Primul album este lansat în 1992 Povestiri din gară care conţine 9 piese, din care una instrumentală. Cargo îl cooptează pe Ramon Radosav la vioară şi îl pierd pe Dinel Tollea, în locul căruia vine Cristian Pup.

În mai 1995 a apărut al doilea album Cargo, editat şi pe CD, denumit Destin. Ghinionul a lovit din nou trupa; la puţin timp după lansarea albumului, Kempes are un accident de motocicletă, în care este grav rănit.

A urmat un concert în semn de solodarietate ce a avut loc la Sala Polivalentă în care alături de Cargo au cântat Mircea Nedelcu, Berti Barbera, Vali Sterian, Iris, Weinberger şi alţii. După acest concert, Adian Igrişan a rămas la Cargo şi a ocupat locul de chitarist-armonie, cântând şi vocal.

La sfârşitul lui 1997, Ramon Radosav pleacă în SUA, locul lui fiind ocupat de Alin Achim. Un an mai târziu, în ziua de Sânziene, lansează albumul Ziua Vrăjitoarelor şi o broşură intitulată Jurnal de bord cu textele tuturor cântecelor şi biografia oficială a trupei.

La 10 decembrie 2000, de zilele serbării timişorene, îşi lansează noul maxi-single intitulat Bagă-ţi minţile-n cap şi Colinde 2000, sub egida casei de discuri Media Pro Music. În 15 decembrie a aceluiaşi an are loc lansarea oficială şi la Bucureşti.

Pe 30 iulie 2001, după concertul de la Festivalul Motocicliştilor de la Sibiu, chitaristul Adrian Igrişan cade de pe motocicletă fiind indisponibil câteva luni. Un an mai târziu, vocalistul Ovidiu Ioncu pleacă în Australia alături de soţie, locul lui fiind luat de Adrian Igrişan. Deşi primit cu răceală şi adesea comparat cu Kempes, „Baciul” a fost capabil să schimbe părerea fanilor despre calităţile lui vocale.

După 5 ani, pe 5 decembrie se lansează albumul cu numărul 4, Spiritus Sanctus, sărbătorit cu un concert cu sala plină la Palatul Copiilor. Publicul primeşte foarte bine noul album, videoclipul piesei Dacă ploaia s-ar opri fiind difuzat frecvent pe posturile media.

În 2005 obţin premiul pentru cea mai bună trupă rock la MTV Romanian Music Awards. Tot în acelaşi an primesc Discul de Aur pentru vânzările albumului Spiritus Sanctus.

Discografie:

Albume:
Povestiri din gară – 1992
Destin – 1995
Colinde şi obiceiuri de iarnă – 1996, relansat în 1999 cu corala Teofora Ziua Vrăjitoarelor – 1998
Colinde – 2000

Spiritus Sanctus – 2003

Cele mai cunoscute melodii:
1989 – 1989 Brigadierii – 1989 Buletin de ştiri – 1989 Doi prieteni/Ana – 1990 Capra/Lui – 1995 Clasa muncitoare & Batacanda – 1996 Steaua & Urare/Bucuria Crăciunului – 1997 Cântecul Paştelui – 1998, video Bagă-ţi minţile-n cap – maxi-single – 2000 Mama (Mother) – 2000, video Cargo Box Set – include albumele Povestiri din garã, Destin si Ziua Vrăjitoarelor Dacã ploaia s-ar opri – 2003, video Nu pot trăi fără tine – 2004, video

Sper ca şi formaţia Cargo să revină în atenţia publicului. Cele două formaţii prezentate sunt unele dintre cele mai bune formaţii rock, dar, din păcate, se pare că ambele au avut un drum încununat cu ghinioane. Sigur, avantajele celor din SUA au fost mult mai mari decât avantajele formaţiei noastre mioritice, dar asta nu înseamnă că nu au aceiaşi valoare ca şi colegii lor de breaslă din SUA. Aşteptăm cu nerăbdare noi albume ale ambelor formaţii.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top