Diploma de atentie

Incalcari ale drepturilor minoritatilor din Ucraina

Incalcari ale drepturilor minoritatilor din Ucraina, in atentia Consiliului Europei

Chiar daca autoritatile ucrainene afirma ca exista prevederi legislative democratice si in concordanta cu cerintele internationale in domeniul protectiei minoritatilor nationale, sub acest paravan, Ucraina duce, in continuarea spiritului sau slav, o politica de slavizare mascata a minoritatilor nationale, mai ales in domeniul culturii si al invatamantului.

Recensamantul din anul 2001 evidentia faptul ca in Ucraina traiau 37,5 milioane de ucraineni (77,8% din totalul populatiei) si 10,9 milioane de reprezentanti ai altor nationalitati, 8,3 milionae dintre acestia fiind de origine rusa. Din cele 16 grupuri etnice reprezentative in Ucraina, 275,8 mii (0,6% din populatie) sunt bielorusi, 258,6 mii (0,5%) – moldoveni, 248,2 mii (0,5%) – tatari din Crimeea, 204,6 mii (0,4%) – bulgari, 156,6 mii (0,3%) – unguri, 151 mii (0,3%) – romani, 144,1 mii (0,3%) – polonezi, 103,6 mii (0,2%) – evrei, 99,9 mii (0,2%) – armeni si 33,3 mii (0,1%) – germani.

Orientarea Ucrainei spre integrarea europeana inseamna, printre alte obiective pe care declara ca incearca sa le rezolva, si studierea standardelor europene in domeniul invatamantului si culturii, a politicii lingvistice, respectarea drepturilor minoritatilor nationale, ratificarea documentelor europene referitoare la politica statului fata de minoritati, in promovarea si cultivarea specificului national al comunitatilor majoritare si minoritare rolul cel mai important revenind scolii.

Aspect negative cu privire la protectia minoritatilor din aceasta tara au fost consemnate si intr-un raport al Comisiei Europene, realizat in cursul anului 2006, acesta continand o serie de observatii cu privire la respectarea de catre Ucraina a Conventiei Cadru pentru protectia minoritatilor nationale.

Pastrarea si dezvoltarea culturii minoritatilor nationale trebuia sa fie o componenta importanta a culturii nationale ucrainene, aceasta avand la baza urmatoarele principii:

– recunoasterea culturii ca unul din principalii factori ai natiunii ucrainene si de identitate a minoritatilor nationale conlocuitoare;
– conservarea mostenirii culturale a minoritatilor etnice;
– garantarea activitatii creative specifice fiecarei minoritati si eliminarea interferentelor politice si administrative in acest proces;
– egalitatea drepturilor si posibilitatilor de exprimare, indiferent de aparteneta etnica.

Statul ucrainean, prin angajamentele internationale asumate, ar trebui sa garanteze tuturor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale autonomia culturala si nationala, comunicarea si studierea in limba nationala, dezvoltarea traditiilor nationale si culturale, optimizarea sferei informationale si functionarea mass-media in limbile minoritatilor nationale fiind una din prioritati in realizarea politicii etno-nationale a Ucrainei.

Din date oficiale, in Ucraina sunt inregistrate 204 de publicatii apartinand minoritatilor, dintre acestea 59 fiind de circulatie nationala si 145 de circulatie regionala. Din totalul celor 4348 de media tiparite in Ucraina, 2742 sunt in limba rusa, 10 in maghiara, 2 in bulgara, 5 in polona, 6 in romana si 3 in germana.

La momentul actual sunt editate 3520 de ziare si reviste in limba ucraineana, 2594 in limba rusa, 4 in bulgara, 3 in polona, 4 in romana, 1 in idis si 1 in limba germana.

Caracteristicile lingvistice ale minoritatilor nationale din Ucraina, evidentiaza procesul de slavizare a acestora, identificat in special la etnicii de origine poloneza, doar 12,9% dintre acestia mai vorbind curent limba materna, evreiasca (3,1%), greaca (6,4%) si germana (12,2%), restul populatiei decarand ca foloseste, in mod curent, limba rusa sau ucraineana.

In Ucraina functioneaza 1345 de scoli cu predare in limba rusa, 8 – moldoveneasca, 94 – romana, 70 – maghiara, 4 – poloneza, 14 – tataro-crimeeana si nici una in limba germana, iar din cele 33 de organizatii publice ucrainene ale minoritatilor nationale, finantate de stat, doar una singura, "Vidergeburt", reprezinta interesele minoritatii germane.

Abia in cursul anului 2006 a fost finalizat procesul de infiintare a comisiei interguvernamentale Ucraina-Germania pentru protectia minoritatilor nationale, cooperarile germano-ucrainene, pe linie parteneriala, fiind ingreunate de faptul ca, de fiecare data, cheltuielile ocazionate de astfel de activitati sunt suportate in exclusivitate de partea germana.

Desi autoritatile ucrainene afirma ca nu sunt probleme referitoare la asigurarea dreptului la libera exprimare a minoritatilor conationale, in realitate, numarul scolilor cu predare in alta limba decat cea ucraineana sau rusa este tot mai mic, la fel ca si numarul publicatiilor in limbile nationale ale minoritatilor etnice, autoritatile motivand acest lucru prin faptul ca, deoarece foarte putini etnice se declara ca fiind de alta nationalitate decat ucraineana sau rusa, statul nu poate aloca resurse bugetare pentru sprijinirea unor comunitati inexistente.

Relatiile inter-etnice si functionarea societatii national-culturale reprezinta o sfera foarte delicata, situatia din mass-media si invatamantul in limbile comunitatilor etnice fiind reflectata in atitudinea autoritatilor privind toleranta multi-etnica, acceptarea normelor etice generale, umanism, democratie si respectul pentru limba, cultura, traditiile si obiceiurile comunitatilor etnice.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top