Diploma de atentie

Harta Gulagului Comunist

"Dezveliti tot adevarul,/ Si le spuneti tuturor,/ Cum murira fratii nostri/ Pentru neam si tara lor" – Cicerone Ionitoiu…

Daca un Muzeu al Holocaustului Comunist din România si din teritoriile ocupate, înca îsi striga dreptul la existenta în Bucuresti si în alte orase ale tarii, în Elvetia, "Uniunea Fostilor Detinuti Politici" a facut posibil din anul 2004, un monument în aer liber pentru onorarea victimelor comuniste ale României.

"UFDP" este formata din supravietuitorii genocidului comunist din tara care locuiesc în România si în exil, si care au scapat ca printr-o minune mortii crunte pe care au vazut-o de nenumarate ori secerând pe colegii de prizonierat politic si/sau religios. Regimul deliberat decimatoriu din puscarii, bazat pe metodele "stiintifice" ale oprimatorilor comunisti, învatate de la Pavlov la Pitesti, a lasat pe supravietuitorii holocaustului comunist des handicapati, bolnavi fizic, cu sechele fizice si psihologice nevindecabile. Martori însa mesianici ai pericolului si crimelor comuniste, acesti dârji oameni au aratat ca nimeni si nimic nu i-a mai speriat în viata dupa aceea.

Harta Gulagului

Copiii si multi nepoti ai acestor supravietuitori de exceptie stiu si poarta mai departe lupta anti-comunista, fie ideologic, fie cu arma în mâna (ca în Decembrie 1989 si Transnistria în 1991), fie democratic si educativ, si multi dintre ei sunt acceptati de catre "UFDP" ca membri onorifici.

Însa monumentul în aer liber cu Harta Gulagului Comunist din România în Elvetia, s-a creat în principiu pentru "ceilalti", occidentali cu pasiuni si/sau simpatii (neo)comuniste, sau compatrioti din exil, care, fie s-au mentinut pe linii de indiferenta, fie pe linii oportunist comuniste.

Conform sculptorilor acestui monument, Andreea Marinescu, Mihai Trif si Leonid Trif din Craiova, care au câstigat prin concurs realizarea acestui monument sculptural, acest monument "se vrea puternic inspirat de bogata simbolistica cuprinsa de operele lui Brâncusi. Elementul de sprijin, aflat la baza monumentului, reprezinta stilizat, un scaun al Mesei Tacerii. Pe acesta se aseaza un blat lung de lemn, care, perceput frontal, reprezinta o linie. Pe blat sta culcat, un ou de lemn, un alt simbol brâncusian. Harta Gulagului Comunist din România este înfipta în acest ou. Aceasta succesiune de elemente are o bogata încarcatura simbolistica. Mesajul transmis este acela al taierii tacerii, reprezentata de scaun, de catre blatul de lemn. În consecinta, dezvoltarea în viitor a României, reprezentata de ou, este permisa numai dupa ruperea tacerii asupra crimelor comuniste cuprinse de harta, având ca si calauza o istorie reala si pilduitoare, istoria strigata tipator catre cer de catre Harta Gulagului Comunist din România. Acest întreg ansamblu este contrabalansat tot printr-un sistem brâncusian, "cocosul", ca element vertical pozitionat adiacent hartii, simbolizând desprinderea catre zbor, tot catre cer, a Libertatii. Însa pentru a aminti etern prigoana de 60 de ani a persecutiei comuniste din Tara, pasarea are agatata de gâtul liber si în zbor, mai multe lanturi, dintre care numai unele au putut fi rupte".

Harta Gulagului

Harta Gulagului Comunist din România este harta României Mari, a perioadei interbelice si a Daciei. Pe harta sunt sculptate locurile de tortura prin care au trecut parintii si bunicii multor români, din Sighet si Suceava, la Baragan, Jilava si Canalul Dunarii. Sunt sculptate si gropile comune de la Cazane la Botosani, si de la Odorheu la Navodari.

Monumentul are si câteva inscriptii în limbile româna si franceza, care, scurt si înspaimântator, descriu telegrafic soarta poporului român sub comunisti. Iata câteva dintre ele:

– Ororile regimului comunist în România: 200.000 (doua sute de mii) de români exterminati în timpul detentiei; 2.000.000 (doua milioane) de români încarcerati!

– "In Memoriam" luptei pentru dreptate si independenta a românilor anticomunisti, întariti de credinta în Dumnezeu, model de fundament pentru generatiile României renascute!

Monumentul este amplasat si cu liber acces la adresa: Chemin du Bois-des-Arts, 43-45, 1226 Chene-Bourg, Geneva, Elvetia, lânga Biserica Maramuresana Thonex/Geneva. Mai multe informatii se pot gasi la sectia evenimente de la adresa de web: www.casa-romanilor.ch. Înca de la sfintirea si deschiderea sa publicului larg, în 5 septembrie-2004, orasul Geneva îl enumera în brosurile sale recomandate vizitatorilor, ca un monument de exceptie. În plus, "UFDP" a mai donat un numar impresionant de carti si arhiva Muzeului National de Istorie al României tot în 2004, care pot fi vizionate si cercetate la Muzeul National de Istorie a României, Calea Victoriei 12, 70412-Bucuresti, România, sau la: www.mnir.ro.

Inaugurare Harta Gulagului

În scrisoarea de multumire, datata 15 iunie 2004, Directorul Muzeului, domnul Crisan Museteanu, multumeste public directorului "UFDP" din Geneva, domnul Dumitru Ionescu, spunând: "… Prin activitatea lor, fostii detinuti politici români – cei care au luptat împotriva comunismului si al totalitarismului – au dorit o Românie cu adevarat democrata, libera si prospera… Capul sus, ca în clipele din trecut, si sa va dea bunul Dumnezeu la toti alinare sufleteasca si trupeasca…".

Desi pastreaza în continuare o atitudine dârza si puternica, "UFDP" încurajeaza tot mai multi tineri români (în special pe cei care n-au simtit persecutiile comuniste), sa se intereseze si ei de trecutul recent al patimitului popor român.

Datorita unei atitudini de oportunista tacere din partea vechii garzi de comunisti si a copiilor lor, care mentin o tacere suspecta în guvernele pe care le controleaza din "fostele" tari comuniste, cât si a liberalilor din tarile occidentale (inclusiv din SUA), care mai sustin si în ziua de azi ca, comunismul "… a fost si este un sistem foarte bun, care însa a avut guvernanti rai…", comunismul ramâne o realitate trista si prospera, atât în Est cât si în Vest.

În Est, Rusia nu numai ca mentine steaua rosie la Kremlin, pe Lenin îmbalsamat în "mormânt sfânt", ca pe un "Cristos" al comunistilor si având chiar imnul Uniunii Sovietice ca si imn al "Rusiei Democrate", dar a anuntat recent, prin persoana presedintelui Putin, ca intentioneaza sa construiasca un monument lui… Stalin, "eliberatorul" (?!) tarilor subjugate de comunisti în 1945.

În Comunitatea Europeana, atât partide deschis comuniste (vezi Partidul Comunist Italian), cât si partide (neo)comuniste (vezi cazul partidelor din Spania, Germania, Tarile Nordice s.a.), continua sa afecteze puternic stângist, atât Constitutiile, cât si limitarile de drepturi cetatenesti ale cetatenilor proprii.

Iar în SUA, de la clubul "chic" new-yorkez numit… "KGB", la cazinoul din Las Vegas, "Red Square" (Piata Rosie), americanii glorifica sub forma de "divertisment", lozincile cu simbolisme comuniste, care de fapt preamaresc implicit cel mai sângeros sistem din Istoria Omenirii. Acest comunism, între simbolurile carora americanii vin sa se îmbete cu vodca, sa se îndoape cu bors, icre negre si vânat cu garnituri exotice, cât si ca sa piarda sume fabuloase la ruleta, a "reusit" sa omoare peste 100.000.000 (o suta de milioane) de oameni în "numai" 70 de ani.

În plus, sângerosul comunist sud-american Che Guevara (în traducere, "cel razboinic"), este idolul multor studenti universitari americani, iar foarte multi politicieni si academicieni americani nu ezita sa dea comunismul si azi, ca exemplu de sistem de stat "de dorit", pentru tarile din Lumea a III-a.

Atât pentru victimele comunismului din România, adica 1/3 din populatia Tarii, cât si pentru membrii KGB-ului/ Securitatii/ SRI-ului, neuitând desigur nici de cei peste 500.000 de cetateni "informatori" ai tarii – care s-au facut implicit vinovati de sângele varsat al compatriotilor lor de catre comunisti, cu fiecare turnare a compatriotilor lor, comunistilor -, aceasta Harta a Gulagului Comunist din România este si va ramâne un sumbru Memorial al Suferintelor Poporului Român sub Comunism.

Poate – este speranta fostilor detinuti politici – modestul lor efort de a ilumina generatiile viitoare, acest monument va aduce nu numai un gând pios victimelor holocaustului comunist din România, dar va fi si un deferent ca pe viitor, noile generatii din Vest si din Est sa nu uite crimele comuniste si/sau sa nu se implice în crime contra Umanitatii, în numele desigur, al "democratiei", al "poporului", al "clasei muncitoare" sau din alte motive "de eliberare".

Pentru informatii suplimentare: Director Dumitru Ionescu, Secretar Gheorghe Mazilu, "Uniunea Fostilor Detinuti Politici", 14 Rue du Jura, 1201-Geneve, Switzerland. Tel: 022.4557.07.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top