Stiri

Romeo Niram si ciclul de picturi dedicate lui Constantin Brancusi

Expozitie de pictura "Brancusi : E=mc2" de  Romeo Niram in  Portugalia

Miscarea de Arta Contemporana din Portugalia, impreuna cu Institutul Cultural Roman din Lisabona si cu Societatea de Limba Portugheza organizeaza expozitia de pictura intitulata "Brancusi : E=mc2" a pictorului Romeo Niram. Expozitia va fi deschisa pe data de 17 Octombrie 2007, la sediul Societatii de Limba Portugheza din Lisabona.

In deschiderea expozitiei va avea loc  o prezentare realizata de Presedinta Societatii de Limba Portugheza, Elsa Rodrigues dos Santos si o conferinta intitulata "Brancusi', tinuta  de Alvaro Lobato de Faria, Directorul MAC Lisabona. De asemenea, va avea loc si proiectia filmului documentar "Brancusi" de Cornel Mihalache.

Romeo Niram va prezenta seria de picturi din ciclul dedicat lui Constantin Brancusi, dominat de apropierea dintre sculptura lui Brancusi si fizica lui Einstein.




Pornind de la comentariile lui V.G. Paleolog asupra operei brancusiene, criticul de arta Dan Caragea incearca sa lumineze sensurile ascunse ale acestor picturi semnate Romeo Niram: "Cu saptezeci de ani in urma, V. G. Paleolog arata publicului ca "opera lui Brancusi e o cosmogonie", "masura nesfarsitului si nemuririi" ( V.G. Paleolog, Brancusi-Brancusi, Scrisul Romanesc, Craiova, 1976, p. 9). O noua paradigma, am zice, a gandirii si simtirii omenesti, dar la care nu se poate ajunge decat printr-un fel de cunoastere epurata de prejudecati, ascensionala, despartita definitiv de lumea veche. Or, acest primenitor drum incepe cu o Pasare de Aur, o Maiastra, expusa la Salonul Independentilor, "aurie, hieratica si aproape nereala", insusi "logosul plotinian", cum spune acelasi Paleolog (p. 15).

Niram nu e deloc strain de aceste idei, cum putem vedea, mai intai, in "Miss Pogany, 1912-1913", si in care (re)gasim laolalta tema atelierului (metafora pentru cronotrop), panza vremii, o cariatida (mai aproape de Modigliani), erosul platonic, subconstientul, cenzura, sahul cubist (ce trimite la Picasso), memoria (fotografica, discursiva, culturala, intimista) si "misteriosul" portret feminin.

Ajungem astfel, prin epurare, la obiectul sculptural ovoidal (la Brancusi: Muza Adormita, Noul Nascut, Sculptura pentru Orbi, Inceputul Lumii), tactil, vizual, cinetic. Acesta este – sintetic, sincretic si sinestezic – Oul, Oul Cosmic, pe care Niram il va introduce direct sau aluziv in picturile sale.

Indrazneste V. G. Paleolog: "Datorita lui Brancusi, sculptura, la fel ca si filosofia, bate la portile adevarurilor esentiale si primare, parasind ambitia minora de a oglindi, mai mult sau mai putin fidel, chipul lumii vizibile din exterior – de acum inainte straduindu-se de a prinde în materie chipul lumii imateriale a gandirii creatoare" (p. 123).

Romeo Niram se afla printre foarte putinii artisti de astazi care decid un drum original, aducand probleme "grele" in spatiul artelor plastice."

Romeo Niram s-a nascut in 1974 la Bucuresti, locuind in prezent in Spania. Lucrarile sale au fost prezentate si in Portugalia, la cele mai importante institutii culturale si galerii portugheze, pictorul roman fiind reprezentat de Miscarea de Arta Contemporana din Lisabona (MAC). In luna Iulie a acestui an, Miscarea de Arta Contemporana i-a decernat lui Romeo Niram Trofeul MAC PRESA, pentru revista Niram Art, fundata de el la Madrid, si care s-a impus in spatiul iberic, in domeniul artelor plastice.

Adresa expozitiei:
Rua Mouzinho da Silveira, N. 23, Lisabona, Portugalia
Vernisaj: 17 Oct 2007, orele 18.30

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top