Stiri

Pictura, Muzica si Poezie in numarul 13 “ 14 al revistei Niram Art din Spania

A aparut numarul 13 – 14 al revistei spaniole Niram Art , dedicat pictorului armean Onik Sahakian.

Niram Art

Acest numar exploreaza intr-o mai mare masura relatia dintre poezie si pictura, prin operele literare ale Andrei Rotaru, Gelu Vlasin, George Roca si Bianca Marcovici. Tanara poetesa Andra Rotaru a reusit sa atraga interesul criticilor din Spania, prin publicarea neobisnuitei carti de poeme "En una cama bajo la sábana blanca", un omagiu poetic adus artistei mexicane Frida Kahlo.

Expozitia Doinei Levintza, inaugurata recent la ICR Madrid, constituie unul din punctele central ale numarului prezent, fiind consemnata si vizita creatoarei de moda in Espacio Niram , un spatiu cultural si artistic complex, inaugurat in Septembrie 2008 la Madrid, ce se doreste a fi continuarea fizica a spatiului virtual creat de revista Niram Art. Capitala Spaniei ofera multe alte surprize, ca de exemplu proiectia filmului documentar israelian "To Die in Jerusalem".

Printre talentele romanesti prezentate la acest numar, se numara si pictorii Matei Enric, Ioan Dan Tolgy – aflat in expozitie in Nicole Blanco Art Gallery din Espacio Niram, fotograful Bogdan Ater, criticul Oana Andreea Sambrian Toma care a participat recent, din partea Universitatii din Craiova, la Congresul International de Istorie a Artei, organizat de Univ. din Murcia, Spania.

Sectiunea portugheza aduce in prim plan artisti de valoare din Portugalia: Ana Tristany, Albino Moura si Figueiredo Sobral, mentionand si lansarea in limba portugheza a cartii "Gaura" de Stefan Mitroi, in traducerea lui Dan Caragea.

Arta, ingemanata stintei este din nou prezenta in paginile revistei, prin operele pictorilor Onik Sahakian si Romeo Niram, ambii centrandu-se asupra marelui fizician Albert Einstein, asa cum reiese din cele doua articole semnate de redactorul-sef Mario Barangea si de Eva Defeses. Manifestand aceeasi dorinta de a uni arta de stiinta,  Casa Sefarad – Israel din Madrid organizeaza un eveniment complex dedicat lui Albert Einstein  si compozitorului Felix Mendelssohn, intitulat "Muzica si Univers": conferinte despre opera fizicianului, concert de muzica simfonica si expozitia "Albert Einstein – Personajul secolului" cedata de Universitatea Evreiasca din Ierusalim.

Muzica ajunge in sfarsit in paginile revistei, prin prezenta cantaretei de jazz Cristina Vlasin, ce va sustine o serie de concerte in Espacio Niram din Madrid, acompaniata la pian de muzicianul argentinian Nacho Cámara.

 

Revista se poate descarca gratis, in fisier PDF, la www.niramart.mosaicglobe.com, in 2 versiuni de rezolutie: 72 si 150 (marime 40 Mb).

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top