Stiri

Giuseppe Verdi

În data de 10 iunie 2007 la ora 18:30, Opera Naţională din Bucureşti vă prezintă spectacolul „Il Trovatore”, operă compusă de Giuseppe Verdi.

Giuseppe Verdi născut la 10 octombrie 1813, la Parma. A fost un compozitor italian, vestit mai ales pentru creaţiile sale pentru creaţiile sale în muzica de operă. Încă de copil ia lecţii de muzică de la organistul din comună, făcând exerciţii acasă la o spinetta dezacordată. Continuă în felul acesta până când Antonie Barezzi, un comerciant din Busseto iubitor de muzică, prieten al familiei Verdi, îl ia la el în casă şi-i plăteşte lecţii de muzică la un nivel mai ridicat.

În 1832 se prezintă la conservatorul din Milano, dar este respins pentru că depăşise limita de vârstă pentru un student de conservator. Reîntors la Busseto primeşte postul de maestru de muzică al comunei şi se căsătoreşte în 1836 cu fiica lui Barezzi, Margherita, de la care are doi copii, Virginia şi Icilio. Între timp, Verdi începe să compună, orientat încă de acum în direcţia muzicii de operă.

În 1839 debutează la Teatro alla Scala din Milano cu opera Oberto, conte di San Bonifacio, obţinând un oarecare succes, umbrit însă în 1840 de moartea Margheritei, apoi şi a celor doi copii.

Descurajat, îşi doreşte să abandoneze muzica, însă, doi ani mai târziu, obţine la Scala un succes triumfal cu opera Nabucco.

În 1848 se mută la Paris. Forţa lui creativă este tot mai fecundă, aşa că, din 1851 până în 1853, compune trei capodopere una după cealaltă: Trilogia populară: Rigoletto, Il Trovatore şi La Traviata.

În 1857 se pune în scenă opera Simone Boccanegra, iar în 1859 se reprezintă Un ballo in maschera. În acelaşi an se căsătoreşte cu Giuseppina Strepponi.

Din 1861, Versi ia parte şi la activitatea politică în italia, numele lui devenind simbolul mişcării de eliberare a nordului Italiei de sub dominaţia austriacă, sub conducerea dinastiei de Savoia. În 1874 este numit senator în parlamentul italian. Nu-şi întrerupe activitatea mizicală şi dă la iveală opera La fortza del destino şi Messa di Requiem. Pentru festivităţile prilejuite de deschiderea Canalului de Suez, în 1869, compune opera Aida. În 1887, este reprezentată capodopera sa Otello, iar în 1893, la vârsta de 80 de ani, se inspiră din nou din Shakespeare pentru a compune opera buffă Falstaff, după care se retrage la Sant’Agata şi îşi ia adio de la activitatea componistică. În 1897 moare Giuseppina, Verdi se stinge din viaţă la Milano, la 27 ianuarie 1901.

Cele mai importante opere ale lui Verdi sunt:

Oberto, Conte di San Bonifacio, premieră ce a avut loc la Teatro alla Scala din Milano, la 17 noiembrie 1839.

Nabucco, Teatro alla Scala din Milano, la 9 martie 1842.

Giovana d’Arco, Teatro alla Scala din Milano, la 15 februarie 1845.

Macbeth, Teatri La Pergola din Florenţa, la 14 martie 1847.

Rigoletto, Teatri la Fenice din Veneţia, la 11 martie 1851.

Operele lui Verdi sunt nenumărate şi am umple două foi numai enumerându-le. Fiecare are frumuseţea şi importanţa ei şi ar fi imposibil să vorbim despre fiecare în parte într-un singur articol. De aceea vă invit la Operă pentru a vedea şi a simţi pe propria piele. Il Trovatore este o operă în patru acte a cărei acţiune se petrece în secolul XV, în Biscaya şi Aragon.

Vă doresc vizinonare plăcută!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top