Stiri

Expozitie de pictura a pictorului Romeo Niram la Escola Superior de Teatro e Cinema, Portugalia

Intre 4 si 22 Decembrie 2006 are loc in Portugalia expozitia de pictura a pictorului roman Romeo Niram, organizata de catre Escola Superior de Teatro e Cinema . Expozitia reprezinta cea de a treia etapa a Ciculului “Eseu despre Luciditate”, dupa expozitiile organizate in lunile Octombrie si Noiembrie de Primaria Lisabonei si de Café Cultural Cem Medos. De data aceasta, la piéce de résistance este tabloul intitulat “Eseu despre Manuel de Oliveira şi Serge Tréfaut”, care evocă figura marelui regizor portughez şi a tânărului realizator de filme documentare, Serge Tréfaut.


La deschiderea expozitiei a participat si regizorul Serge Tréfaut, al carui film documentar « Novos Lisboetas » a fost difuzat in cadrul vernisajului.
« Novos Lisboetas » este un documentar realizat in anul 2004 despre noii locuitori ai Lisabonei, emigranti din mai multe colturi ale lumii, (printre care si despre romani), si s-a bucurat de colaborarea pictorului Romeo Niram. Filmul a fost prezentat la mai multe festivaluri internationale (É Tudo Verdade / It’s All True – Brazilia, Infinity Film Festival – Italia, Festival dei Popoli – Italia, Latino Film Festival – Olanda) si a castigat premiul de cel mai bun film portughez la festivalul Indielisboa.La baza ciclului de picturi “Eseu despre Luciditate” realizat de Romeo Niram stă dorinţa de a apropia artele între ele, literatura, arhitectura, fotografia, cinematografia şi pictura. Relaţia dintre cinematografie şi pictură este una complexă şi generatoare de opinii contrarii. Mulţi regizori au folosit în filmele lor pictura pentru a reliefa sau a îmbogaţi sensul lucrărilor lor. Astfel, pictura a trecut pe pelicula cinematografică, întalnirea dintre ecran si pictură făcănd vizibil invizibilul şi dând preferinţă absenţei asupra prezenţei, minţii asupra trupului.
“Eseu despre Oliveira şi Tréfaut” exploră această legatură dintre cele doua forme de artă, într-un sens invers. De data aceasta este pictura cea care se inspiră din cinematografie, iar elementele proprie acesteia, pelicula, rolele de benzi alcătuiesc spaţiul înconjurător al tabloului, creând o atmosfera de film fantastic.
Romeo Niram s-a nascut la Bucuresti in 1974. Locuieste in prezent in Portugalia, unde, in paralel cu activitatea artistica, a fondat in anul 2004 ziarul cultural bilingv « Diaspora » iar in 2005 publicatiile «La Ortodoxia Latina » si revista « Niram Art » in 4 limbi, o revistă de artă concepută de un pictor pentru alţi pictori, galerişti, colecţionari şi toţi cei care sunt îndragostiţi de frumos.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top