Stiri

Ardealul de Nord-Vest, intre ocupatia maghiara si comunism

A văzut lumina tiparului cea de-a opta carte a istoricului Antonio Faur: „Starea de spirit a locuitorilor din judeţele de nord-vest ale Transilvaniei în anul 1945”

   

    A văzut lumina tiparului cea de-a opta carte a istoricului Antonio Faur: „Starea de spirit a locuitorilor din judeţele de nord-vest ale Transilvaniei în anul 1945”.

    Apărută la Editura Universităţii din Oradea, lucrarea reuneşte rezultatele cercetărilor întreprinse de autor în arhivele unităţilor de jandarmi din judeţele Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, aceste unităţi având, printre altele, şi misiunea de a raporta şi a controla manifestările ostile siguranţei statului, în special cele cu caracter iredentist, întreprinse de fasciştii unguri.

    Universitarul orădean analizează situaţia administrativă a celor cinci judeţe, în anii 1944 – 1945, insistă asupra efectelor produse de prezenţa trupelor sovietice, trece în revistă starea de lucruri în comerţ – fenomenul specific perioadei analizate fiind specula – şi în industrie – aceasta fiind, în mare parte, la pământ, la propriu –, apoi surprinde realităţile de la frontiera română-maghiară şi subliniază trăsăturile principale ale stării de spirit a populaţiei din zonă, un accent aparte fiind pus pe manifestările cu caracter revizionist.

    În acest sens, istoricul remarcă: „Imediat după momentul 23 august 1944, autorităţile ungare au gândit o strategie care trebuia să asigure continuitatea dominaţiei maghiare asupra teritoriului ocupat la 30 august 1940. Atât guvernul de la Budapesta, cât şi guvernul de la Debreţin, constituit cu sprijin sovietic, au recomandat maghiarilor din Transilvania să formeze un partid comunist, pentru ca sovieticii, după ocuparea acestui teritoriu, să găsească aici un nucleu de fidelitate politică şi doctrinară la etnia maghiară. Aşa cum se va vedea, planul a fost pus în aplicare în judeţele din nordul Transilvaniei”, precizează Antonio Faur.

    O dată cadrul general creionat, autorul pune la dispoziţia cititorului buletinele informative „asupra situaţiei poliţieneşti” din judeţele menţionate, masivul corpus constituind un material documentar de excepţie pentru perioada de la sfârşitul războiului şi începutul instaurării comunismului.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top