Stiri

Apel catre jurnalisti

US MediaSind va organiza luni, 5 noiembrie 2007 o manifestaţie de solidaritate cu acţiunile desfaşurate în această zi, în 30 de ţari, de Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, sub sloganul 'Stand Up For Journalism'.

US MediaSind va organiza luni, 5 noiembrie 2007, între orele 12.00 – 13.00, în faţa Parlamentului României (intrarea Izvor), o manifestaţie de solidaritate cu acţiunile desfaşurate în această zi, în 30 de ţari, de Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, sub sloganul 'Stand Up For Journalism'.

 

Vor participa membri ai organizaţiilor componente ale US MediaSind: Federaţia Sindicatelor Jurnaliştilor şi Tipografilor din România, Federaţia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune, Federaţia Sindicatelor Unite din Televiziuni şi Federaţia Sindicatelor din Întreaga Presă.

 

Acţiunea organizată de US MediaSind are ca scop conştientizarea jurnaliştilor şi informarea opiniei publice naţionale şi internaţionale în legatura cu problemele cu care se confrunta mass-media din România:

 

– depolitizarea instituţiilor publice de radio şi televiziune;

– atacurile clasei politice, în frunte cu preşedintele României, Traian Băsescu, la adresa jurnaliştilor români;

– nerespectarea de către patroni a drepturilor jurnaliştilor negociate în Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramura Mass-Media;

– practicarea unui jurnalism de calitate şi respectarea Codului Deontologic prevazut în Contractul Colectiv;

– lipsa unei strategii naţionale privind susţinerea economica a presei.

 

În aceeaşi zi, Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova, membră a US MediaSind, va organiza la Chişinău acţiuni de pichetare a Parlamentului Republicii Moldova şi va înainta un memoriu al Clubului Naţional de Presă, preşedintelui Parlamentului, în care vor fi prezentate problemele cu care se confruntă presa basarabeană: controlul şi presiunile politice asupra mass-media, situaţia precară a presei independente, monopolul crescând al cercurilor guvernante asupra domeniului mass-media, privatizarea ilegală a mediilor publice, persecutarea jurnaliştilor, blocarea dreptului accesului la informaţie a presei, lipsa de transparenţă în activitatea instituţiilor statului etc.

 

“Stand Up For Journalism” este un protest la adresa crizelor grave cu care se confruntă jurnaliştii în contextul procesului de comercializare excesivă, a presiunilor politice, standardelor scăzute şi a condiţiilor proaste de muncă existente în Europa. În acelaşi timp, evenimentul va constitui şi o susţinere a rolului important pe care îl deţine Federaţia Europeană a Jurnaliştilor în ceea ce priveşte promovarea jurnalismului de calitate şi apărarea drepturilor membrilor săi.

 

De asemenea, la Bruxelles, secretariatul general al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, în colaborare cu sindicatul belgian AGJPB/AVBB, va pregăti acţiuni speciale. Vor fi trimise scrisori membrilor Parlamentului European şi membrilor Comisiei Europene, ce vor fi însoţite de un ziar 'fals' conţinând o pagină de tip tabloid cu trimiteri la politicile UE şi o pagină cu articole serioase, pentru a evidenţia nevoia calităţii în jurnalism. De asemenea, FEJ va emite o declaraţie publică, în colaborare cu Confederaţia Europeană a Sindicatelor (ETUC) şi cu mişcarea sindicalistă internaţională.

 

Vă aşteptăm pe 5 noiembrie 2007 să manifestăm împreună cu jurnaliştii din toată Europa, pentru afirmarea drepturilor noastre!

 

 

Comitetul de Conducere al US MediaSind,

Preşedinte,

Cristi Godinac

 

 

Sursa: MCP Press Agency

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top