Stiri

«Doua linii: global si local» “ arhitectura romaneasca prezentata la Venetia

Fundatia ARHITEXT design, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor si in colaborare cu Institutul de Cultura si Cercetare Umanistica «Nicolae Iorga» din Venetia, prezinta proiectele a doi dintre cei mai reprezentativi arhitecti romani contemporani intr-o expozitie multimedia, in contextul venetian al Bienalei de Arhitectura 2008.

Evenimentul propus de Fundatia Arhitext design consta in organizarea unei expozitii de arhitectura la Venetia, intr-unul dintre spatiile expozitionale ale Institutului de Cultura si Cercetare Umanistica «Nicolae Iorga». Acest eveniment se doreste a fi prezentat publicului in acelasi timp cu Bienala de Arhitectura de la Venetia tocmai pentru a face si mai vizibile valorile arhitecturii romanesti contemporane care se afla in plin proces de racordare la tendintele arhitecturii europene si mondiale.

Expozitia, avand titlul sugestiv «Doua linii: global si local», va intruni prezentarea proiectelor si sublinierea demersurilor arhitecturale a doi dintre arhitectii romani contemporani importanti: este vorba de Vlad Arsene, un exponent al «citatului», un arhitect care construieste in acord cu tendintele occidentale, mai precis americane, si Radu Mihailescu, un arhitect care este deschis spiritului local. Aceste doua demersuri subliniaza direct doua tendinte evidente in arhitectura romaneasca contemporana. Pe de-o parte exista demersuri care se hranesc din modelele occidentale, pe de alta parte existand si creatori care isi gasesc reperele in ceea ce inseamna specific local. A-i pune laolalta intr-o expozitie si a-i discuta in acest context, este relevant la nivel particular, ca studiu de caz a doi arhitecti romani importanti, dar si la nivel general, cu referire la ceea ce are de spus arhitectura romaneasca in contextul european si international.

Arhitectura romaneasca dispune de cativa creatori importanti, cu o productie de arhitectura de o calitate deosebita. Cu toate acestea, lucrarile lor inca au nevoie sa fie introduse si promovate pe scena arhitecturala internationala, acolo unde circuitul expozitional si frecventa prezentei in marile evenimente de arhitectura consacra numele si contureaza fizionomiile celor mai proeminenti arhitecti.

La vernisajul din 12 septembrie, ora 18:30, vor fi prezenti autorii lucrarilor expuse: Radu Mihailescu si Vlad Arsene.

Curator expozitie: Arpad Zachi

Organizator: Fundatia Arhitext design

Perioada expozitiei: 12 septembrie – 4 octombrie

Locatie: Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica – Venetia, Italia: Cannaregio 2214, si la Galeria de vis-a-vis: Cannaregio 2211.

Expozitia este deschisa: Marti-Duminica: 10:00-14:00, 16:00-19:00; Luni: inchis.

Proiectul este finantat de Ministerul Culturii si Cultelor prin Programul PROMOCULT.

Pentru detalii va rugam sa contactati organizatorul:

Fundatia ARHITEXT design
www.arhitextdesign.ro

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top