Stiri

A aparut numarul 9 al revistei Niram Art, Spania

A aparut numarul 9 al revistei Niram Art, dedicat lui Marcel Janco. Contine o prezentare a muzeului Dada Janco si a Satului de artisti unic in lume Ein Hod, din Israel, infiintat in 1953 de artistul plastic Marcel Janco, nascut in Romania.

Revista  isi largeste cu acest numar orizonturile, indreptandu-se catre lumea teatrului, cu o cronica, la paginile in limba engleza, despre piesa “Si caii se impusca, nu-i asa?” unde personajul principal, atat al piesei jucate in “Laptaria lui Enache”, cat si al articolului bogat ilustrat cu fotografiile autoarei, este actrita Maia Morgenstern.

Avand in vedere ca Sibiul a fost desemnat Capitala Europeana a Culturii in acest an, revista prezinta faimosul muzeu sibian Brukenthal, de la inceputurile sale legate de Baronul Samuel von Brukenthal  pana la pretioasele colectii de arta olandeza, germana si austriaca, italiana si transilvaneana care pot fi admirate si astazi.

Tot in cadrul evenimentelor Sibiu Capitala Europeana, este prezentat Festivalul de cultura evreiasca EuroJudaica 2007, care a continut si expozitii de pictura israeliana contemporana.

O prezentare ampla este dedicata pictorului Ioan Iacob, care s-a intors in aceasta toamna la Sibiu, orasul unde s-a nascut, cu o expozitie individuala de pictura, gazduita de Galeria de Arta Contemporana a Muzeului Brukenthal.

Un extras din viitoarea carte a scriitorului Catalin Ghita ne introduce in lumea vizionara a poetului William Blake, in timp ce Raymond Roca propune o explorare a identitatii prin arta portretului.

La sectiunea in limba spaniola, revine numele lui Mircea Eliade, intr-un eseu semnat de scriitorul José António Hernández García si ne este inlesnita o intalnire cu scriitorul portughez, laureat al Premiului Nobel, José Saramago.

Pentru cititorii de limba portugheza, criticul de arta Dan Caragea exploreaza lumea “ciberculturii”, alaturi de o prezentare a uneia dintre cele mai importante pictorite portugheze Luisa Noguiera, in timp ce Alvaro Lobato de Faria, Dir. MAC Lisabona ne vorbeste despre cum il vad portughezii pe Brancusi.

Pentru romanii de pretutindeni, a fost pregatita o ampla prezentare a revistei Agero, din Germania, binecunoscuta pentru eforturile de sustinere a culturii romanesti peste hotarele tarii, prin cuvintele redactorului George Roca si al fundatorului Lucian Hetco. Scriitoarea Aura Christi ne indruma in tainele “Religiei Vinului”, cu un fragment din aceasta carte, aflata in curs de aparitie la Ed. Ideea Contemporana.

Revista  Niram Art a fost fundata de pictorul Romeo Niram . Este distribuita in Spania si a primit anul acesta Premiul MAC 2007, pentru cea mai buna publicatie de arta din Portugalia, decernat de Miscarea de Arta Contemporana.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top