Stiri

Ziua Internationala a Muzicii la Botosani

Ziua Internationala a Muzicii se sarbatoreste anual, din 1975, la propunerea renumitului violonist, dirijor si muzicolog Yehudi Menuhin…

Intr-un oras ca Botosaniul, care se mandreste ca George Enescu a prins radacini aici, fiind personalitate recunoscuta in intreaga lume, era de neconceput ca ziua de 1 octombrie sa treaca neobservata.

Pentru ca e Ziua Internationala a Muzicii si se sarbatoreste anual, din 1975, la propunerea renumitului violonist, dirijor si muzicolog Yehudi Menuhin, fost presedinte al Consiliului muzical international al UNESCO si fost elev al maestrului George Enescu! Trebuie de mentionat ca Yehudi Menuhin a studiat in tinerete, la Paris, cu violonistul si compozitorul roman, care a reprezentat prima mare influenta asupra tanarului muzician…

Tot astazi, se implinesc 147 de ani de cand s-a decis infiintarea Conservatorului de Muzica din Iasi, astazi Universitatea de Arte “George Enescu”.

Astazi este sarbatorita pentru a 32-a oara Ziua Internationala a Muzicii. De aceea, Asociatia Culturala “Vis de Artist”, prin presedintele ei, profesor Catalina Constantinovici, a avut initiativa realizarii unei manifestari artistice care sa fie dedicata in egala masura acestei zile, precum si Zilei internationale a persoanelor in varsta. Copii de la gradinite, scoli si licee din Botosani, precum si de la Scoala Populara de Arte, vor prezenta un recital de muzica usoara presarat cu date informative despre aceasta zi aniversara. Vor canta Andreea si Lavinia Brai, Costinel Balan, Bianca si Dayana Iacob, Andreea si Alexandra Grigoroscuta, Oana Tabultoc, Ioana Mititelu, Claudia Rusu, Ionela Nechita, Gina Poleac, Ionut Cosman, Madalina Tatarusanu, Andreea Prepelita, Amalia Rotariu si Mariuca Nicolau.

La realizarea acestui proiect a contribuit si coordonatorul Cercului de pictura de la Centrul Ludic “Lucie Lecomte”, Liviu Soptelea, oferind iubitorilor de frumos expozitia cu vanzare a copiilor de la Centrele de minori din Botosani, care cuprinde 22 de lucrari realizate in ulei pe sticla si structurate pe doua teme: motivul floral si cladirile vechi din Botosani. Expozitia de pictura va ramane la Sectia de Arta a Bibliotecii pentru o perioada de trei saptamani si vizitatorii vor putea sa asculte in acelasi timp si un CD cu copiii care au cantat pe 1 octombrie.

Textul care urmeaza este cuprins in scrisoarea semnata de Yehudi Menuhin si Boris Yarustowski, presedintele si vicepresedintele Consiliului International al muzicii si este adresata tuturor membrilor acestuia, fiind datata 30 noiembrie 1974:

“Domnilor,

Prima zi internationala a muzicii organizata de catre Consiliul international al muzicii va avea loc pe 1 octombrie pe 1975, conform cu rezolutia luata la a 15-a Adunare Generala din Lausanne, in 1973.

Intentia acestei zile este de a incuraja:

–    promovarea artelor printre alte sectoare ale societatii;

–   aplicarea idealurilor UNESCO de pace si de prietenie intre popoare, de dezvoltare a culturilor lor, de schimburi de experienta si de apreciere mutuala a valorilor artistice;

–   promovarea activitatilor Consiliului International al muzicii aferent UNESCO, a organizatiilor internationale membre si comitetelor nationale, ca si a politicii sale in general.

Pentru a pune aceste intentii in practica, organizatiile noastre internationale si comitetele nationale sunt invitate sa ia in consideratie urmatorul plan de activitati:

EVENIMENTE MUZICALE

–    sa invite compozitori, interpreti si muzicologi de renume pentru a vorbi despre importanta muzicii, de locul ei in viata moderna, de idealurile UNESCO si de activitatile Comitetului international al muzicii;

–    sa organizeze intalniri cu artisti, competitii si teste muzicale;

–  sa organizeze expozitii de instrumente muzicale, de inregistrari, fotografii, picturi, sculpturi, caricaturi si afise pe teme muzicale;

–  sa invite delegatii de muzicieni din alte comitete nationale, sa participe la Ziua internationala a muzicii, precum si compozitori si interpreti de pe diferite continente;

–    sa solicite interpretilor mari din tarile lor sa sustina concerte de Ziua internationala a muzicii prin care sa contribuie in intregime sau partial la fondul international de ajutorare mutuala a muzicienilor.

PROGRAME DE RADIO SI TELEVIZIUNE

–    sa transmita concerte, discutii si dezbateri cu participarea personalitatilor majore care apreciaza muzica (pictori, scriitori, chiar si politicieni); cu ocazia Zilei internationale a muzicii , conducatorii Comitetului international al muzicii vor transmite mesaje speciale;

PRESA SI INREGISTRARILE

–    sa publice articole in presa pentru a atrage atentia publicului catre aceasta zi;

–    sa organizeze schimburi de casete si de inregistrari folosite doar pentru scopuri demonstrative;

LUPTA IMPOTRIVA POLUARII SONORE

–    sa propuna autoritatilor locale ca, in aceasta zi, sa organizeze cateva minute de liniste in orase; aceasta perioada va fi folosita pentru a asculta muzica cantata in locuri publice ca si in parcuri si pietele principale

Pentru a realiza aceste activitati, este esential sa punem la dispozitie toate fortele noastre: radio si TV, societatile de concert, companiile de opera, organizatiile de amatori; un mare numar de locatii ar trebui folosite: salile de concerte ale teatrelor, centrele culturale, universitatile, bisericile, scolile, fabricile, ca si zonele deschise: parcuri, gradini si stadioane.

Speram ca aceasta prima zi internationala a muzicii sa constituie o realizare majora printre activitatile noastre si sa devina un eveniment anual menit sa propage o mai mare intelegere a artei noastre, care sa intareasca pacea si prietenia dintre popoare prin intermediul muzicii.

Cu prietenie,

Yehudi Menuhin si Boris Yarustowski,

presedintele si vicepresedintele Consiliului International al muzicii”

Tot astazi se sarbatoreste Ziua internationala a persoanelor de varsta a treia, hotarata prin Rezolutia 45/106 a Adunarii Generale a ONU din 1991 si marcata in toate statele membre ale forului mondial, ca o dovada a pretuirii si respectului pentru aceste persoane.

Cantecele noastre, gandurile noastre bune se adreseaza acestor persoane care au facut efortul sa vina sa ne asculte si sa priveasca lucrarile expuse, precum si celor care citesc aceste randuri.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top