Stiri

Sibiu 1989 Primul film documentar despre Revolutia de la Sibiu

Decembrie 1989… 99 de morţi, peste 270 de răniţi, peste 2 milioane de cartuşe trase …

 

 

Decembrie 1989… 99 de morţi, peste 270 de răniţi, peste 2 milioane de cartuşe trase –  reprezintă pentru istoria modernă a Sibiului cel mai tumultos moment al sec. al XX-lea. Luni, 21 decembrie, ora 18, la Casa de Cultură a Muncipiului Sibiu (Sala Studio), se va lansa primul film documentar dedicat evenimentelor petrecute în oraşul de pe malul Cibinului în contextul revoluţiei române de acum 20 de ani. Intrarea este liberă.

 

“SIBIU 1989 ”  este realizat de o echipă de jurnalişti sibieni şi sprijinit de ONG-ul A.L.E.G  (Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen). Filmul se doreşte o creaţie independentă de orice tendinţă părtinitoare sau afiliere către o anumită grupare politică, socială, sau  asociaţie.

 

Documentarul se axează pe 4 direcţii de abordare, direcţii care coincid celor patru capitole ale filmului:
– mişcarea populară, (Sibiul iese în stradă)
– atmosfera acelor zile, (Gloanţe, zvonuri şi terorişti)
– organizarea revoluţionară şi preluarea puterii in judeţ, (Zorii unei noi conduceri)
– tribut adus victimelor şi urmaşilor revoluţiei, (Eroii)

 

Scopul declarat al documentarul este de a aduce sub forma unitară a unui material video “povestea” zilelor fierbinţi ale revoluţiei din Sibiu 1989. Adunând materiale autentice (video, foto, documente scrise, declaraţii sau mărturii ale participanţilor la evenimente) documentarul încearcă să contureze cât mai obiectiv desfăşurătorul evimentelor petrecute pe străzile din Sibiu. În acelaşi timp documentarul îşi propune să aducă şi o viziune modernă, imparţială zilelor din  decembrie 1989.

 

Filmul este dedicat martirilor revoluţiei şi aduce un omagiu tuturor celor care au reuşit prin participarea lor la evenimentele din Sibiu 1989 să aducă idealul de libertate şi democraţie mai aproape de locuitorii oraşului de pe malul Cibinului.

 

Documentarul s-a  materializat sub forma unui disc DVD-video, format PAL, aspect imagine 4:3, color, cu o durată de 53 minute, audio română, subtitrare engleză.

 


 

Echipa filmului “SIBIU 1989”:

 

 -producător: Octavian Repede
– documentarist: Octavian Repede

– reporter: Călin Blaga
– operator imagine: Octavian Repede
– editor montaj: Octavian Repede
– text: Octavian Repede, Dan Tomozei, Călin Blaga, Ovidiu Repede

– PR: Camelia Crişan
– voce: Cezar Budescu
– titrare engleză: Diana Popescu

 

 

Declaraţie:

Octavian Repede, iniţiatorului proiectului:

 

“O poveste autentică despre speranţă, curaj şi libertate, asta ar fi pe scurt esenţa filmului. Nu trebuie să uităm că acum 20 de ani pe străzile Sibiului s-a vărsat sânge pentru binele colectiv. În contextul recunoştiintei Revoluţiei române din 1989, Sibiul a rămas, din păcate, un oraş marginalizat. Tributul său de vieţi omeneşti a fost cel mai mare din întreaga ţară raportat la numărul de locuitori. Alături de Timişoara şi Bucureşti, Sibiul a fost un oraş-cheie al desfăşurării revoluţiei. Am realizat acest film în memoria tuturor celor care acum 20 de ani au luptat, au sperat şi au plătit pentru idealul unei Românii mai bune”.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top