Stiri

“Atentie, tigani! Istoria unei neintelegeri”

Muzeul oraşului Helsinki (Finlanda) a inaugurat în data de 10 februarie a.c., în Villa Hakasalmi, o expoziţie internaţională despre trecutul şi prezentul romilor europeni.

Expoziţia “Atenţie, ţigani! Istoria unei neînţelegeri”, care are în mod intenţionat un nume incitant, caută noutatea prin conţinutul şi aspectul său. Muzeul oferă oportunitatea de a evalua şi de a da la o parte acele prejudecăţi a căror ţintă au fost romii, secole de-a rândul.

    
Această expoziţie a fost concepută în anul 2007, atunci când Luxembourg şi Sibiu au fost capitalele europene ale culturii. Muzeului de Istorie al Oraşului Luxembourg i s-a cerut creearea unei manifestări cu privire la migraţie, dintr-o perspectivă europeană, pentru aceasta colaborându-se cu experţi, artişti şi muzee din diferite ţări, printre care şi muzeul sibian, Complexul Naţional Muzeal ASTRA. Expoziţia înfăţişează, mai cu seamă, relaţiile între romi şi populaţia majoritară în Europa, de la prima lor atestare pe vechiul continent, de acum o mie de ani; de asemenea, pe tot parcursul sălilor expoziţiei, este examinat modul de locuire, cultura şi traditile romilor,.

    
Scopul acestei prezentări este mai vast decât o simplă expunere a istoriei şi culturii. Ideea este de a examina, luând ca referinţă romii, în ce mod este privit un popor, o cultură străină şi la ce atitudini şi acţiuni poate conduce această gândire, de multe ori prevalând prejudecţile. Această prezentare încurajează recunoaşterea propriilor modele în gândire şi de a privi străinul cu ochii deschişi.

    
Pe lângă romi, expoziţia vorbeşte despre populaţia majoritară şi imaginile sale – de aici, numele ales în mod intenţionat. Mulţi oameni gândesc că prejudecăţile se regăsesc în vechile denumiri folosite de străini. Cuvântul “ţigan” este respingător pentru mulţi romi, dar, pe cealaltă parte, mulţi dintre ei, poate majoritatea, nu cred că această denumire este jignitoare, ci mai degrabă modul în care populaţia majoritară o foloseşte.

    
Expoziţia pune în discuţie politica ce interzice cuvinte, dar care nu caută să dea la o parte prejudecăţile. În acest sens, cuvântul “ţigan” este folosit pentru a numi o comunitate fără a-i da o încărcătură anume şi ca o manifestare a ideilor greşite ale populaţiei majoritare. Examinând semnificaţiile şi nuanţa unei denumiri, suntem determinaţi să ne gândim la modul în care folosim limbajul.

    
În Luxembourg, această expoziţie a avut o audienţă record şi a dat naştere unor discuţii aprinse. Muzeul de Istorie al Oraşului Luxembourg, care a participat la pregătirea acestei expoziţii, a decis să o itinereze în Finlanda, pentru că tema este actuală şi aici. Expoziţia vorbeşte mult despre romii din România, a căror tristă istorie şi starea actuală reprezinţă o condiţie extremă pe întreg continentul.

    
Expoziţia a fost modificată în multe sensuri pentru publicul finlandez. Artistul elveţian Jean-Pierre Zaugg a pregătit această prezentare conformându-se spaţiului oferit de Villa Hakasalmi. Subtilităţile sale, de la covorul verde care umple toate încăperile şi întrebările apăsătoare la eleganţii cai şi caruselul de prost gust, încântă şi deschid noi perspective asupra acestui argument.

    
Conţinutul acestei prezentări a fost de asemenea îmbunătăţit, secţiunile dedicate romilor finlandezi au fost amplificate şi pentru motivul că romii finlandezi, kale, diferă, din multe puncte de vedere, de romii din alte ţări.
Finlanda are o populaţie de 5.200.000 cetăţeni, dintre care 10.000 sunt romi. Acestora le este recunoscută limba prin constituţie. Istoria şi cultura romilor finlandezi sunt bine expuse în publicaţiile şi în activităţile de prezentare dedicate lor. Helsinki găzduieşte pentru prima dată o expoziţie ce tratează  această temă. Pe toată perioada evenimentului, la Villa Hakasalmi va lucra un ghid de origine romă.

    
Aşadar, până în 30 august 2009, vizitatorul este invitat într-o călătorie suprarealistă în istoria şi cultura unui popor care este încă străin nouă, tuturor.

 

Oana Burcea, muzeograf CNM ASTRA/

Muzeul oraşului Helsinki, Finlanda

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top