Stiri

Muzeul ASTRA la Superlativele anului 2007

În anul 2007, Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” Sibiu a obţinut recunoaşterea meritelor sale în cadrul a două mari evenimente, care au dorit să promoveze „superlativele „ din mai multe domenii…

 

 

 

Proiectele turistice ale muzeului premiate la Gala „Superlativele Turismului Românesc”

Prima recunoaştere a eforturilor de dezvoltare cultural-turistică a fost, în cadrul Galei „Superlativele Turismului Românesc”, eveniment organizat de Revista „Vacanţe şi călătorii”, care a avut drept scop, promovarea turismului românesc. Proiectele  şi programele cultural – turistice ale Muzeului „ASTRA „ derulate în anii anteriori, le-au fost recunoscută valoarea prin acordarea premiului la categoria „Proiect turistic”. Premiul a fost înmânat D-lui Prof. Univ. Dr. Cornelui Bucur, Directorul General al Muzeului, pentru cele două distincţii de mare valoare oferite de UNESCO Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” .

Etno Tehno Parcul sibian  distins la Gala  „Superlativele Tinereţii”

 În  cadrul celei de a cincia ediţii a Galei de premiere a tinerilor performeri „Superlativele Tinereţii” organizat de Agenţia Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor (ANSIT) şi Fundaţia Amfiteatru,  care a avut loc în luna octombrie la Sibiu, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” a primit premiul la categoria  „Cel mai bun produs destinat tineretului” cu proiectul Etno Tehno Parc.

Coordonatorul proiectului,  sociologul Raluca Andrei, a fost premiată de către realizatorul de emisiuni al Televiziunii Române, Christel Ungar, care a folosit  acest prilej pentru a afirma că: „acest proiect este unul care va face istorie”.

Etno Tehno Parc – Muzeul Copiilor este o premieră în universul muzeal din ţara noastră, fiind  primul loc amenajat şi destinat special copiilor (cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani). Complexul Etno Tehno Park rezidă în trei pavilioane de lemn, realizate de virtuoşi meşteri maramureşeni, în strânsă concordanţă cu restul exponatelor din Dumbrava Sibiului,  în care cei mici au la dispoziţie cărţi de colorat, cuburi şi puzzle-uri cu imagini sau materiale de construcţie în miniatură, precum şi Abecedarul şi Dicţionarul Etimologic. La acestea se adaugă programele muzeale gândite şi aplicate de reprezentanţii muzeului sibian.

Acest program urmăreşte să stimuleze, în egală măsură, interesul pentru cunoaşterea patrimoniului tehnic tradiţional, a tuturor proceselor tehnologice (cu valenţe lucrative) practicate de poporul român de-a lungul întregii sale existenţe istorice, îmbogăţindu-le experienţa şi cunoştinţele culturale. Dorinţa exersării tehnicilor de confecţionare şi de construcţie în stil tradiţional, este cultivată în Etno Tehno Parcul din Muzeul „ASTRA” din Sibiu, prin formarea, stimularea  şi consolidarea deprinderilor tehnice ale copiilor, prin ingenioasele procese de asamblare şi construcţie. Acestea  presupun deopotrivă şi o cunoaştere a patrimoniului tehnic muzeal, asumându-şi, unilateral şi complex, misiunea de a informa, antrena şi încânta atât copiii, cât şi adulţii care îi însoţesc, implicându-i într-un amplu program instructiv-educativ.

Distincţiile acordate Complexului Naţional Muzeal „ASTRA” în acest an reprezintă, prioritar, o recunoaştere a încărcăturii valorice a acţiunilor cultural – turistice şi pedagogico-formative derulate de specialiştii muzeului, în cadrul programelor de  Turism şi de Pedagogie Muzeală.

Elena Ramona Potoroacă

Consultant artistic CNM „ASTRA”

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top